KÜSI NÕU PÕRANDASPETSIALISTILT

Põrand helikindlamaks

Maryll 25.02.2008 18:46

Tere
Elan puumajas teisel korrusel ja seal kostub põrand väga läbi ja meil väikelaps jookseb, ning alumised naabrid tigedad. Kas on mingi materjal mis summutaks seda jooksmist ja alumiste naabrite müra. On plaanis panna laminnatparkett maha. Aga sooviks teada kas ainult sellest alusvaibast aitab.

Ette tänades

Tsiteeri

Tõnis- vana põrandameister 29.02.2008 17:49

Tegu tüüpilise puumaja probleemiga. Lihtsaim, odavaim ja ka efektiivseim lahendus oleks tõenäoliselt paksemate vaipkatete kasuks otsustada. Kui tahate ujuva laminaatpõranda paigaldada, ajate asja tegelikult veel hullemaks!!! Tekib tugev kõmamise efekt. Kui seda väga just teha tahate kasutage korgist alusmatti.
Teatavasti kandub heli edasi läbi õhu lainetena (heli võnkumine), samamoodi toimub see ka konstruktsioonides. Põhimõtteks on see, et praod tuleks kaotada ja helilainete edasikandumine konstruktsioonides läbi lõigata. Elastsed materjalid on head helilainete takistamisel.
Üheks võimaluseks on veel heli tekitaja kõrvaldamine :)

Tsiteeri

Maryll 29.02.2008 18:45

Tere
Tänan vastuse eest. Muidugi see viimane variant oleks väga tore. Saan aru, et Te ei soovita laminaati, kas puitpõrand oleks parem. Vaipkatted on suht tülikad kuna majas on 3 aastane laps.

Tsiteeri

Ahti 04.03.2008 23:30

On olemas selline asi nagu firma isoveri toodang isoflo kui õigesti mäletan seda nime. Tegu on spetsiaalse helisummutusmatiga.
http://www.isover.ee/ee/Toote/?intProductID=21559

Tsiteeri

Maryll 05.03.2008 17:17

Tere
Tänan vastuse eest

Tsiteeri

Maarja 09.03.2008 13:05

Tere!
Meil sama probleem puumajas. Võtsime põrandalauad üles, laagide vahel oli veidi liiva ja palju külma õhku:) Plaanis on panna sinna nüüd kivivill. Küsimus selline, et kas liiva võib alles jätta või tuleks see kõik välja vedada ja vill asemele panna? Ja kas peab ka mingi õhuvahe jätma põrandalaudade alla või pole see teise korruse vahepõranda puhul oluline? Aitäh!

Tsiteeri

Tarmo Titov 28.03.2008 11:38

Tere,

Tore, et saab kohe kahele abivajajale korraga nõu anda.

Korrustevahelise heli edasi kandumise peamiseks põhjuseks on konstruktsiooni halb isolatsioon. Selle parandamiseks oleks parim põranda ülesvõtmine ja laagide vahelise tühimiku täitmine villa vms isolatsioonimaterjaliga. Vanadel hoonetel on kasutatud vahelagede sees liiva või savikihti, mida ei tohiks eemaldada - see on peamiselt mõeldud tuletõkke kihina. Kui peaks tekkima tulekahju, siis tuli ei levi sealt edasi ja kui vahelage kandvad lauad peaks läbi põlema, siis allakukkuv liiva pilv peaks kustutama leegid.

Juhul kui pole võimalust/soovi põrandat üles võtta, siis on mõistlik kasutada vaipkatet või "ujuvalt" paigaldatud põrandat - aluskonstruktsioonist eemaldatud põrandakate summutab endasse rohkem heli. Samuti mida paksem on materjal, seda paremini see summutab - seega pigem eelistada laudparketti laminaadile. Laminaadi või laudparketi all võib kasutada helisummutavaid aluskatteid (näiteks Viisnurga "roheline" põrandaplaat vms).

Loodetavasti saate probleemile lahenduse!
Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Denis 25.04.2008 11:17

Tere!

Esikusse on paigaldamisel Marmoleum linoleum (2 mm, rullmaterjal). Kiskusime vanad linoleumid ära (sellised aastast 1980 ja üle värvitud) ja alt tuli välja siis enamvähem korralikult pandud saepuruplaat.
Mis materjal oleks kõige mõistlikum kasutada alusmaterjalina. Mängimisruumi on ca 1,5 cm koos uue linolumiga. Korra mõtlesime OSB-plaadile, kuid kuna põrand ei ole täitsa tasane, siis eeldab plaadi kasutus ja aluspinna tasandust.
Kindlasti oleks vaja ka heli summtust, nii vähe kui võimalik.

Kas parkettide alusmaterjalina kasutatav "vahtvaip" koos soome papiga oleks mõeldav variant?

Ette tänades,
Denis

Tsiteeri

kah tuttav teema 25.04.2008 15:18

Vana ja uue puitpõranda vahele sai pandud korgist matt aga ikka alumine naaber koputab harjavarrega lakke :)

Tsiteeri

Taavi Korjus 07.05.2008 13:16

Tere Denis,

Peale tavamaterjali on Marmoleumi olemas ka helisummutava variandina, lisaks on sama korgist alusmaterjal olemas ka eraldi linoleumi alla liimimiseks.

Põranda tasandamiseks on väga mugav kasutada iseliimuvaid MDF plaate, mis laotakse põrandale alusvahu peale ja liimitakse omavahel kahes kihis kokku. Selline lahendus tagab ka põrandale hea helisummutuse.

Floorin põrandad,
tootespetsialist Taavi Korjus

Tsiteeri

timm 29.11.2009 22:00

Tere,
Kavatsen hakata ehitama uut laudpõrandat (okaspuu ilmselt) 3. korruse korterisse (5-kordses majas). Pole kunagi varem põrandaid ehitanud seega vajan veidi abi.
Hetkel on väga jubedas olukorras puitpõrand, mis kiiksub-kääksub igal sammul, laudade vahel on suured vahed, väga ebatasane jne.
Kuna ma armastan valjult muusikat kuulata, vahel hüpata ja trenni teha kodus, siis tuleks tähelepanu pöörata helikindlusele, et mitte liialt naabreid häirida.
Hetkel on põranda alune tühi ja mitmes kohas on ventilatsiooni avad.
Kas on mõeldav, et ma topin uue põranda aluse kivivilla täis ja ei jäta õhu liikumist põranda alla? Võibolla on võimalik veel midagi põranda alla panna, mis aitaks heli summutada?

Tsiteeri

Tarvo 22.05.2013 10:48

Tere, sarnane teema üleval.
Nimelt on tegemist puitkonstruktsioonil 2 kordse eramajaga. Seinas ja vahelaes Isoveri vill.
Kuna ülemine korrus läheb eraldi kasutusse siis oleks vaja vahelagi/põrand võimalikult helikindlaks saada (mitte ainult sammumüra vaid ka muud helid k.a. madalamad helid nagu bass jms)
Vahelagi 200 prussidest ja hetkel vahel Isoveri vill. All laes kipsplaat. Osad räägivad, et villast vähe abi, et liiv võtab paremini heli kinni. Kuidas seda asja võiks lahendada, et mõlemal oleks suht vaikne?

Tsiteeri

Tarmo Titov 04.06.2013 14:53

Tere!

Põrandad suudavad takistada peamiselt sammumüra, kuna hääleheli liigub lisaks läbi põranda ka mööda seinasid. Liiva (või liiva-savi segu) kasutati vanasti vahelagedes lisaks isolatsiooni kihina ka kustutussüsteemina (lämmatas tule).
Kõige kõrgema helisummutavuse annab üldisest kontsruktsioonist eraldatud põranda kilp (nn ujuv põrand), kus isolatsioonimaterjalile (põrandavillaplaat vms) otse peale paigaldatakse näiteks ujuv laudparkett või plaatidest (OSB, puitkiudplaat vms) aluskihile paigaldatud põrandamaterjal. Oluline on, et see ei oleks seotud näiteks seinakonstruktsioonidega.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Anny Drobet 26.10.2014 21:30

Tere!

Küsimus põranda ehituse kohta. Tegemist on kivimajaga, millel puudub kelder (1973a.) Kuidas peaks ehitama uue põranda? Lõhkusime vana põranda lahti, eemaldasime prussid, all on ilmselt mingi vana puiste vill vms.
Paljud kirjutavad oma arvamusi, aga ei leia kuskilt tõde.
Palun abi!

Tsiteeri

Kris 18.06.2015 15:25

Tere!
Küsimus on järgmine:
Kui on soov saarest põrandalauda (laiusest kitsam kui 14 cm, kõrgus u 2 cm- mõõtudelt rohkem lipi moodi) liimida otse betoonile, kas see oleks siis hea lahendus? Et siis samal meetodil, mis laudpõranda puhul.

Betoonpind ei ole täielikult tasane...täpseid kõikumisi ei oska praegu öelda.

Tsiteeri

Tarmo Titov 14.08.2015 11:24

Kris kirjutas:
Tere!
Küsimus on järgmine:
Kui on soov saarest põrandalauda (laiusest kitsam kui 14 cm, kõrgus u 2 cm- mõõtudelt rohkem lipi moodi) liimida otse betoonile, kas see oleks siis hea lahendus? Et siis samal meetodil, mis laudpõranda puhul.

Betoonpind ei ole täielikult tasane...täpseid kõikumisi ei oska praegu öelda.


Tere!
Antud olukord on teostatav, eelisena võiks välja tuua vaiksema põrandapinna kui laagidele paigaldatuna. Väiksemad konarused on võimaline liim täitma, liimi kulu on suhteliselt suur. Oluline on aluspõrand oleks korralikult välja kuivanud (aluspõranda lubatud niiskussisaldus reeglina max 60% suhtelist niiskust) ning sobivate omadustega liim (enamikel tootjatel on olemas vastavad tooted, mis lubavad paigaldamist otse betoonaluspinnale). Paigaldamise käigus tuleb jälgida tootjapoolseid juhiseid.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

meeri 17.08.2015 13:20

Tere !
Sooviksin vanale laudpõrandale mingi normaalse katte peale panna. Vana põrand ei ole ka päris hästi loodis, kohati on madalam . Laudpõranda all on penoplast , kivivill ja siis betoonpaneel.
1.kas on seda põrandat võimalik kuidagi lihtsamate vahenditega loodi saada ?
2.kui pvc paigaldada, kas siis peaks vanad lakitud põrandalauad ka niiskustõkkega üle tõmbama?
3. kui tahaks paigaldada tammeparketi , kas enne selle paigaldust on võimalik n.ö loodimistöödega tegeleda , et põrand ühtlaselt tasasem oleks.?
isetasanduvat segu ilmselt6 ei saa vist panna , sest kohti see põrand natuke õõtsub ja siis ilmselt segu mõraneb ?
Võib-olla esitasin väga rumalaid küsimusi , kuid ootaksin tarku vastuseid.
P.s. Kõige halvem köögipõrand on lakitud kuuselaud, ei soovita kellelegi.

Tsiteeri

Tarmo Titov 25.09.2015 10:52

Tere Meeri!

Vanade hoonete renoveerimisel tasub alati küsida enda käest kas lõpptulemus peabki olema ideaalselt tasane ning ühtlane pind või pigem jättagi natuke rustikaalsem välimus.
Kui on ikkagi soov seda saavutada, siis reeglina kõige mõistlikum (reeglina kokkuvõttes ka odavam) on vana aluspinna eemaldamine ning uue ehitamine. Teine variant on katta kogu pind põrandaplaatidega (näiteks puitlaastplaadid või OSB), vajadusel madalamates kohtades toestades puitliistudega vms ning vanade põrandalauade külge kinni kruvides. Seejuures tuleb arvestada, et üldine tasapind kasvab seeläbi märkimisväärselt (ca 2-3 cm+viimistlusmaterjal).

Teisele küsimusele, PVC paigalduse puhul, tuleb arvestada, et neid materjale ei tohi üldse otse põrandalaude peale paigaldada ning kogu aluspind tuleb katta eelnevalt plaatmaterjali või fiiberseguga üldtasandusega.

Laudparketi puhul kasutatakse ujuva paigalduse puhul tasandus/pehmendusvahtusid. Siin tuleb arvestada, et neid ei tohi kasutada mitmes kihis, kuna seeläbi võvad raskemate mööblielementide all hakata toimuma olulised läbivajumised või lihtsalt parketi ühendus-lukud aja jooksul purunevad.

Kokkuvõttes aluspõrand peb olema piisavalt tasane ning tugev, kuna vastasel juhul võib olla mõjutatud viimistlusmaterjali väljanägemine ning kestvus.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

rait 16.11.2015 13:54

Tere plaanis vahetada välja kogu korteri põrandad.Vana põrand on ehitatud nii,et on pandud kaks kihti tuuletõkkeplaati 1,2 cm ja peal puitlaast plaat.Põranda paksus 4 cm.Tahtsin küsida kas uus põrand ehitada samamoodi või peaks tuuletõkkeplaadi asemel kautama mingit muud plaati.Elan kolmandal korrusel ja kodus ringi mürgeldamas 3 aastane poiss.Olen kuulnud,et osad on kasutanud ka penoplast plaate alus kihina.Milline aluskiht oleks mõtekam ehitada ja milline plaat hoiaks ka paremini helisid kinni.

Tsiteeri

Tarmo Titov 23.11.2015 09:51

Tere!

Kirjeldusest jääb arusaamatuks kuidas on puitlaastplaat fikseeritud. Põranda külge kinni kruvitud? Sellisel juhul pole tahvlite ühendused omavahel seotud ning ühenduskohad võivad aja jooksul liikuma hakata ning tekitada ka kahjustusi põrandakattele.
Parema helisummutavuse saavutamiseks soovitan kasutada põrandavilla plaate näiteks Isover Flo mis on kaetud kas punnühendusega puitlaastplaadiga või kahes kihis puitlaast-/kipsplaadi. Villa helisummutavus on palju suurem puitkiudplaadi omast. Samuti aitab mürasummutavust tõsta ka paksema plaadi kasutamine.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Vaikusehuviline 07.01.2016 00:06

Tere!

Küsimus selline, et kuidas muuta põrand helikindlaks teiste naabrite eest. Elan viimasel korrusel, kuid alumiselt korruselt kostab päris tugevalt heli läbi. Millised peaksid olema vajalikud kihid?
Tegemist paneelmajaga.

Tsiteeri

Raksen 07.01.2016 10:39

Tere

Selline küsimus, elame vanas 2 korruselises kivimajas, köögis on vanasti pandud laudpõrand eelmine omanik on liiminud laudpõranda külge pvc katte, oleme hetkel kahevahel kas võtta vana pvc üles lihvida vana laud põrand kas see oleks mõistlik või panna peale lihtsalt naturaalne parkett. Milline oleks teie poolne soovitus, kuna ise pole antud teemaga eelnevalt kokku puutunud.

Tänades,

Tsiteeri

Tarmo Titov 17.02.2016 22:47

Tere!

Sõltub mis põhjusel eelmine omanik kattis põranda PVC-kattega. Juhul kui eelnevat on põrand saanud tugevasti kahjustada niiskuse vms poolt siis pole ilmselt mõistlik vana põrandat taastama hakata. Lihtsam ning antudjuhul mõistlikum on ilmselt katta soovi korral põrand uue laudparketiga, kuna ilmselt pole tegemist väga suure pinnaga.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

vana põrand 24.03.2016 23:03

Tere,
tegu 1955.a. ehitatud kortermajaga. Teine korrus. Laudpõrand. Uhkel vene ajal ilmselt paigaldatud. Põrandalauad äärmusest äärmusesse. Enamus ühes mõõdus, aga vahele leiab ka topeltlaia põradalaua. Põrand kääksub mõnest kohast, lisaks on toa nurk oluliselt, kohe silmnähtavalt ära vajunud. Seintelt tapeedi eemaldamisel võis oletada, et just seal on aastakümneid raske sektsioonkapp seisnud. Lauad iseeneset paistavad tugevad, kuivad. Kruvisid ning naelu on sinna ikka kenasti iga uus omanik mingil otstarbel juurde lisanud.
Meie sooviks oleks see põrand võimalike kahjustusteta üles võtta ja hiljem tagasi panna. Kindlasti tuleks soojustada, aga see tuleks töökäigus nii ehk naa välja, mida seal põranda all soojustuseks leidub, kui üldse leidub. Samas korteris WC põranda all oli mingi kivisöe vms sarnane asi...
Kas see on mõeldav üldse, et need lauad sealt kätte saada ja neid siis mingil moel töödelda, masinast läbi lasta vms. , et hiljem jälle tagasi paigaldada?
Samas tundub veel, et põrand on pandud kohe kahe kõrvuti oleva toa tarbeks korraga? Sest suurest toast see ilutsev laiem põrandalaud on ukse kohalt näha mõlemat tuba läbiv. Ma ei teagi, kas siis vaheseinad ehitati hiljem (need nimelt on puidust ja üle krohvitud). Muidu on tegu telliskivi majaga.
No, et liiga pikaks ei läheks. Põrandal pole teab mis viimasepeal kvaliteeti, aga sooviks samad lauad ikkagi üles, hiljem maha kuna see põrand on ju aastakümneid seal hoones olnud ja ilmselt sobib talle seal paremini , kui mõnele uuele värskele puidule.
Mida teha, kuidas teha, kuidas alustada ning kui kulukaks see ettevõtmine võib minna?

Tsiteeri

Kadre 19.05.2016 11:27

Tere
Kivimaja korteris hetkel maas 1980.a paigaldatud ujuvmeetodil kilppartkett (ei krigise kusagilt, paigaldus OK), mille all on ca 1cm paksune pressitud pehme aluskate. Maja keskmiselt läbikostev. Soov panna uus kaasaegne põrandamaterjal. Kas on mõeldav või otstarbekas jätta olemasolev materjal maha ja paigaldada uus selle peale? Mis meetodit oleks võimalik siis kasutada - kas ainult peale liimimist või ka ujuvpõranda varianti? Kas vana põranda alla jätmine võiks pakkuda paremat helisummutamist? Kumb põrand on enam helisid summutav, kas ujuv või otse betoonile liimitud põrand?

Tsiteeri

inku 03.08.2016 21:04

Tere
Kas laminaatpõrandale võib otse pvc katet panna??kuna ei ole teada mis laminaadi all on oleks meil lihtsam otse sinna peale pvc panna!!!kas on võimalik???

Tsiteeri

Tarmo Titov 12.08.2016 10:06

Tere!
Põhimõtteliselt saab panna PVC katte laminaatpõrandale (jäikus on piisav), kuid reeglina me seda ei soovita pikaajalise lahendusena, kuna laminaadil on omadus aja jooksul kaarduda ning servad ülesse keerata. Läbi selle hakkavad PVC-kattele tekkima laminaadi laudade kujutised, mis reeglina ei näe head välja.
Ühe alternatiivina võib kaaluda nn klikitavaid PVC-imitatsioonplaate, mille puhul materjal pole jäigalt seotud aluspinnaga ning jäik ehitus ei kopeeri nii lihtsalt aluspõranda ebatasasusi. Näiteks ühe tootena on Camaro LOC sari Floorini valikus http://www.floorin.ee/et/koik-tooted/350?view=product

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Tarmo Titov 12.08.2016 12:01

Kadre kirjutas:
Tere
Kivimaja korteris hetkel maas 1980.a paigaldatud ujuvmeetodil kilppartkett (ei krigise kusagilt, paigaldus OK), mille all on ca 1cm paksune pressitud pehme aluskate. Maja keskmiselt läbikostev. Soov panna uus kaasaegne põrandamaterjal. Kas on mõeldav või otstarbekas jätta olemasolev materjal maha ja paigaldada uus selle peale? Mis meetodit oleks võimalik siis kasutada - kas ainult peale liimimist või ka ujuvpõranda varianti? Kas vana põranda alla jätmine võiks pakkuda paremat helisummutamist? Kumb põrand on enam helisid summutav, kas ujuv või otse betoonile liimitud põrand?


Tere!
Kui olemasolev pind on hea ning kõrgus võimaldab, siis ma pigem soovitaksin paigaldada olemasolevale pinnale. Renoveeritavate pindade puhul võivad selguda varem teadmata takistusi ning lõpptulemus võib olla sellest mõjutatud.
Juhul kui ei ole plaanis uuendada müraisolatsiooni aluspõrandas, ei tohiks olemasolevat konstruktsiooni eemaldada. Otse betoonile liimides väheneb reeglina ruumi tagasi peegelduv sammumüra, kuid suureneb konstruktsiooni mööda liikuvat heli (nii ruumist välja kui ka ruumi sisse). Ujuvalt paigaldatav põrandakate katkestab konstruktsiooni mööda liikuva heli, mistõttu mitte esimese korruse kortermajas pigem soovitaksin ujuvalt paigaldatud lahendus säilitada.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Pille 13.09.2016 14:28

Tere
Nimelt tahaks tarkade inimeste nõu.On vaja teha teisele korrusele põrand, vana ehitis ja õõnesplokkidest tehtud .Vana põranda lammutamisel tuli alt välja liiv ja ehtuspraht ,puhastasime selle ja nüüd oleks vaja tagasi paigaldada puitpõrand.Sooviks sooja põranadat kuid põrandakütet ei taha ja heli pole ka vaja summutada.

Tsiteeri

Mari 27.02.2017 20:22

Tere!

Tegu 70-ndatel ehitatud majaga, mille köögist ja koridorist leidsin linolrumi ja soomepapi kihtide alt laudpõranda aga elu- ja magamistoas on betoonile paigaldatud laagid ja risti nendele löödud laudade peale pandud vineeriga kaetud saepuruplaadid. Soov on saada ka viimatimainitud ruumidesse laudpõrand. Plaatide peale ei saa panna, kuna kõrgus ei võimalda. Kas vaja võtta ainult plaadid üles või peab ka lauad üles võtma?
Mõte oli plaadid üles, lauad tasaseks, korkmatt ja uued põrandalauad risti alumiste laudadega. Kas parem oleks punnid-sooned liimida või kruvida uued lauad?

Tsiteeri

Mari 05.04.2017 21:04

Tere
Soovin paigaldada esikusse tammeparketti. Kuidas oleks kõige mõistlikum saada ~ 50 aastasele trepile uus välimus, soovitavalt sama parketiga kaetuna? Esiservad on veidi kumerad, kas need saab liistudega katta?

Tsiteeri

Lydiah 16.04.2017 21:29

Tere

Minu küsimus puudutab helisummutust: kolisime stalinistlikku majja, kus tegime kapremondi, ent jätsime alles vana parketi. Sisse kolides avastasime, et jubedalt kostab altnaabri pereelu läbi - mitte ainult nende müdistamine põrandal, vaid ka hääled (karjumine). Elame viimasel korrusel ise. Nüüd olemegi raske otsuse ees, et äkki peaksime ära vahetama siiski ka vana põranda - aga kuidas teha kindlaks, et heli tuleb just läbi põranda? Mõnes toas on ka ventilatsiooniava, aga läbi kostab ka neis, kus pole.
Vanast põrandast tean nii palju, et pealmise all peaks olema veel üks parketikiht - untsuläinud, juba hoone valminise ajal miskipärast. Aga mis seal veel on, seda ei tea.

Tsiteeri

Margton 07.05.2017 09:46

Tere. Sooviks vähe infot. Plaanis teha ujuvpõrand. Vana pinnas välja kaevata ja uus liiv sisse vedada. Liiv lattigaga sirgeks tõmmata ja sinna peale 2 kihti põranda peno. Siis peale prussid (lapiti mingi sammuga) siis risti tolline laud (samm 30 cm) ja lõpuks osb või siis saepuruplaat 22 mm. KAS NII OLEKS OK TEHA???

Tsiteeri

Tarmo Titov 29.05.2017 23:09

Tere

Esiteks tuleks veel paigaldada enne soojustust aurutõkkekile. Kui on soov kindlasti laage kasutada, siis pigem on soovitatav panna need toetuma otse tasandatud liivale ning laagide vahed soojustada näiteks EPSiga. Teise võimalusena oleks paigaldada EPS soojustusele OSB või puitlaastplaadid kahes kihis ning need omavahel kruvidega siduda.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

MARGTON 07.06.2017 22:10

Tere. Kas igal juhul ,olenemata lahendusest peaks kasutama kilet? Olen kuulnud ,et kile peab olema 100% terve. väiksemgi auk hakkab koguma niiskust.... Põrand on on maja keskel kuhu ei ole võimalik teha alt tuulutusega põrandat... Ainuke lahendus oleks otse pinnasele (liivale) aga kuidas oleks kõige lihtsam ja õigem. sinna põrandale tuleks ka 120 cm. pikune seina jupp....

Tsiteeri

MARGTON 12.06.2017 06:32

Ja mismoodi oleks kile lahendus seinaäärtest?Maakividest vundaõment....

Tsiteeri

Tarmo Titov 03.07.2017 06:10

Tere!

Kile peab olema tõesti terve. Suuremate alade puhul tuleb kile tükid paigaldada 30-40cm ülekattega ning kinni teipima. Seina ääres tuuakse kile ülesse kuni põranda tasapinnani.


Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Mati 15.11.2017 19:41

Tere!
Tegemist 1960 aastate majaga.Plaan paigaldada õhk-vesi küte.Kas on mõistlik paigaldada veetorud otse olemasolevale puitpõrandale mille peale tuleks nn kipsivalu.Põranda puit-konstruktsiooni eemaldamine oleks käesoleval hetkel vägagi probleemne
Teiseks mis oleks soovituslik materjal puidu ja torude eraldamiseks .Hea oleks võimalikult õhuke,peegelduv
Ette tänades Mati

Tsiteeri

Tarmo Titov 22.11.2017 15:22

Tere

Teema on küll pigem üldehituslik, kuid vastaks sellele järgmiselt. Selleks, et põrandaküte hakkaks tööle kütteallikana (mitte lihtsalt mugavus soojus), peab selle all olema soojust peegeldav kiht (penoplast vms toode), mis suunaks soojuse otse ülesse. On olema isegi spets plaadid kus on sisse süvistatud toru kanalid, et vähendada pealevalatava kihi paksust. Kihi paksus sõltub pinnale tulevast koormusest, kuid mäletamist mööda jääb see 3-5 cm kanti minimaalselt.
Teiseks on vaja mahtu ka selleks, et suudaks soojust salvestada ning seda pikema aja jooksul edasi anda.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Maarja 26.11.2017 16:00

Kuidas parandada või peita kahjustusi tammepuidust põrandal?
Mööbli lohistamisel tekitatud pikk kriips jääb liiga silma.
Mööblivaha?

Tsiteeri

Tarmo Titov 04.12.2017 09:51

Tere

Mööbli liigutamisega mehaanilised kahjustused on kerged tekkima, eriti pehmema pinnaga puitpõrandate puhul.
Juhul kui vigastus on ainult näiteks lakikihis (saab katsetada selliselt, et kui niiskeks tehes jälg kaob), siis hõõruda viimistluskohta kreeka pähkli tükiga. Pähklis olevad olid peidavad visuaalselt selle defekti.
Kui pinda niiskeks tehes kriimustus ei kao või on ilmselgelt näha, et kahjustus ulatub puidukihini, on võimalik lisaks lihvimisele ka parandada selliseid vigasid parketi täitevahadega, mida leiab täna enamikest suurematest ehituskauplustest. Samas peab arvestama, et see võib siiski visuaalselt näha jääda.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Jan 24.01.2018 12:29

Tere.
Minul on plaanis köögi ja esiku põranda uuendus. Kuna tegemist on 5-kordse majaga ning ise elan teisel ja kolmandal (korrused kokku ehitatud) siis sooviksin teada järgmist.
Plaanis võtta valatud põrand üles (kasutades piiki),seejärel panna maha penoplast plaadid,tasandussegu peale valada ning lõpuks põrand ära plaatida. Kas on selline variant mõeldav ?

Tsiteeri

tom 05.03.2018 08:49

kas oleks mõistlik vanale laudpõrandale parkett peale panna.

Tsiteeri

Tarmo Titov 01.04.2018 20:55

Tere

Vanale laudpõrandale parketti peale paigaldada on võimalik. Vana põrand peab olema selleks piisavalt tasane ning jäik - vajadusel tuleb seda eelnevalt jäigastada lisa kruvide vms ja kõrgemaid kohte maha lihvida. Uus parkett on soovitatav paigaldada risti vanade laudadega.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Eero 08.04.2018 13:10

tere,
1930 valminud majas peaks kitsas ruumis mõõtudega 140 x 410 cm vana laudpõranda peale paigaldama 14 mm paksuse parketi. Põrandat peaks ka soojustama, kokku on põrandat võimalik tõsta ca 80 mm. Kas sobib selline plaan: vahetult laudpõranda peale asetada vaheldumisi 50 mm paksuse ja 500 mm laiusega EPS 100 soojustusplaadid ja 100 x 50 mm prussid, nende peale nt 16 mm paksusega MDF või OSB plaat ning selle peale ühekordne alusvaht. Sellele paigaldaks ujuvalt 14 mm paksuse click-ühendusega parketilauad. Kuidas tundub? Või kas peaks kusagile (nt vahetult vana laudpõranda peale ja EPL-plaatide alla) paigaldama ka ühekordse kile?

Tsiteeri

Liivi 23.06.2018 18:13

Tere

Soovin panna vana põranda peale laminaadi, aga vana põrand ei ole tasane. Kardan, et ebatasasuste tõttu lähevad parketi ühendused kiriesti katki. Üldiselt ebatasasus ei häiri.

Kas ebatasasele pinnale laminaati saab üldse panna nii, et ühendused terved püsiks? Millise laminaadi peaks valima?
Kui laminaat ei sobi, kas oskate soovitada midagi muud, mis oleks parketi sarnase välimusega? PVC-d ei soovi, hind võiks jääda mõistlikuks.

Tsiteeri

Vana põrand 20.09.2018 10:13

Tere!
Küsimus selline:
Kas tohib liimida marmoleum põrandakatet (rullvariant), kui aluskatteks on sama materjal?
Nimelt 2017.aasta sügisel paigaldati vanale põrandale, mis koosnes lauast, nn.soome papist ja MDF plaadist heledatooniline marmoleumkate. Paigaldaja ebakvaliteetse töö tõttu (paanide ühenduskohtadest kraabiti noaga katte pealiskihti maha) otsustas firma panna uue katte vana katte peale?
Kas selline viis on mõistlik või peab vana katte eelnevalt demonteerima?
Rullvariandi kasuks otsustati omal ajal põranda ebatasasuste pärast.

Tsiteeri

Kariliin 28.09.2018 13:57

Tere
Kui EPS soojustusele kahes kihis OSB plaate panna ja need omavahel kruvidega siduda, kas siis on vaja nende kihtide vahele panna veel mõni vahekiht kriuksumise vältimiseks/vähendamiseks ja kas see osb´i 3cm vahe tulb ka millegagi kinni teipida vm (kivimaja teise korruse ujuvpõrand: väike liivakiht, Eps, 2 kihti sooneta osb plaate ja siis parketi alusmaterjal ja parkett. Hrusovka tüüpi maja)?

Parimat!
Kariliin

Tsiteeri

Jaanus 16.10.2018 19:31

Mul selline küsimus, et 80-aastate korteris on pandud puid parkett, mis on juba nii palju vana, et liistud on lahti ja tagasi liimimine ei aita. Plaanis on panna uus parkett, aga küsimus on selline, et kas võtta vana parkett maha ja siis uus parkett asemele või panna vana parketi peale uus. Tähtis oleks, et põrand ei kriuksuks (praegu kriuksub).

Tsiteeri

Indrek 13.11.2018 14:57

Tere.

Küsimus ujuvpõranda kohta järgmine et meil asub korter neljandal korrusel ja plaan teha sinna ujuvpõrand kergkruusaga ja laage ei paneks üldse. Kuna seinad tuleb ka kõik uued paigaldada siis kas enne tuleks seinad teha või võib kogu põranda ära teha ja siis selle peale seinad ehitada? Mis plaati soovitate otse kergkruusale panna? OSB? põranda pindala on 40m2

Tsiteeri

Tarmo Titov 14.11.2018 18:08

Tere
Ujuva konstruktsiooni puhul on ei ole soovitatav vaheseinasid põranda peale ehitada, need peaksid ulatuma ikka kandva aluspinnani. Seega on ilmselt mõistlik valmis ehitada esmalt vaheseinte karkassid. Plaatide osas selgeid eelistusi on rakse anda. Need peavad olema piisava tugevusega, et vastu võtta põrandale tekkiv koormus (näiteks raskest raamaturiiuli vms jalgadest)

Tarmo Titov

Indrek kirjutas:
Tere.

Küsimus ujuvpõranda kohta järgmine et meil asub korter neljandal korrusel ja plaan teha sinna ujuvpõrand kergkruusaga ja laage ei paneks üldse. Kuna seinad tuleb ka kõik uued paigaldada siis kas enne tuleks seinad teha või võib kogu põranda ära teha ja siis selle peale seinad ehitada? Mis plaati soovitate otse kergkruusale panna? OSB? põranda pindala on 40m2

Tsiteeri

Tarmo Titov 14.11.2018 18:11

Tere

Enne uue põrandakatte paigaldamist tuleb eemaldada probleemi (antud juhul kriuksumise) põhjused. Selleks võibolla on vajagi juba vana kate eemaldada ning vastab teie küsimusele.

Tarmo Titov

Jaanus kirjutas:
Mul selline küsimus, et 80-aastate korteris on pandud puid parkett, mis on juba nii palju vana, et liistud on lahti ja tagasi liimimine ei aita. Plaanis on panna uus parkett, aga küsimus on selline, et kas võtta vana parkett maha ja siis uus parkett asemele või panna vana parketi peale uus. Tähtis oleks, et põrand ei kriuksuks (praegu kriuksub).

Tsiteeri

Tarmo Titov 14.11.2018 18:19

Tere

OSB kihtide vahele ei tohi mingit lisamaterjali paigaldada, plaadid tuleb tihedalt omavahel kinni kruvida. Vahest kasutatakse kihtide omavaheliseks fikseerimiseks lisaks PVA liimi, kuid selle juures peab arvestama, et neid plaate omavahel pole kunagi võimalik eraldada (näiteks kui on vaja veel korraks aluspinna juurde saada)! Kui jutt on ~3mm plaatide vahel (paisuvahed), siis neid ei pea millegagi tihendama või katma

Tarmo Titov

Kariliin kirjutas:
Tere
Kui EPS soojustusele kahes kihis OSB plaate panna ja need omavahel kruvidega siduda, kas siis on vaja nende kihtide vahele panna veel mõni vahekiht kriuksumise vältimiseks/vähendamiseks ja kas see osb´i 3cm vahe tulb ka millegagi kinni teipida vm (kivimaja teise korruse ujuvpõrand: väike liivakiht, Eps, 2 kihti sooneta osb plaate ja siis parketi alusmaterjal ja parkett. Hrusovka tüüpi maja)?

Parimat!
Kariliin

Tsiteeri

Heigo 28.11.2018 12:52

Tere.
60-nendatel ehitatud paneelmaja esimese korruse põrand vaja teha uus ja soojapidavam. Vana laudpõrand koos laagide ja villaga üles võetud.

Plaanis teha ujuv põrand:
1.liiva või kergkruusaga loodi ajada
2. Penot 10 cm
3. Osb ja vaip.
Korteri all asub kelder mis talvel ilmselt üsna nulli lähedase temperatuuriga
Mis probleeme antud lahendusel tekkida võiks, kas oleks mõistlik kasutada kilet mingite kihtide vahel ja kas selline lahendus niiskust ei hakka koguma? Tegu magamistoaga ja kui selle põrandaga toimiva lahendus leiaks siis ilmselt hiljem Ka elutoa, esiku ja köögi põrand sama lahendusega.

Parimat.

Tsiteeri

Ragnar 12.01.2019 18:08

Tere,mure leiliruumi põranda ehitamisega.Kas olemasolevale betoonpõrandale kannataks uue põranda valada,põrandat kannataks maksimaalselt tõsta 13cm.Saun tuleb 1994a. ehitatud abihoonesse
Pakkuge lahendusi.

Tsiteeri

Tarmo Titov 25.03.2019 11:03

Tere

Antud juhul on vajalik kindlasti niiskustõkke (kile) lisamine liiva ja soojustuse vahele, mis saab seinte ääres ülesse toodud. OSB tuleb ka kindlasti ujuvalt paigaldada 2 kihis, et ühenduskohad ei kattuks ning tugevalt kihid omavahel sidudes.

Tarmo Titov

Heigo kirjutas:
Tere.
60-nendatel ehitatud paneelmaja esimese korruse põrand vaja teha uus ja soojapidavam. Vana laudpõrand koos laagide ja villaga üles võetud.

Plaanis teha ujuv põrand:
1.liiva või kergkruusaga loodi ajada
2. Penot 10 cm
3. Osb ja vaip.
Korteri all asub kelder mis talvel ilmselt üsna nulli lähedase temperatuuriga
Mis probleeme antud lahendusel tekkida võiks, kas oleks mõistlik kasutada kilet mingite kihtide vahel ja kas selline lahendus niiskust ei hakka koguma? Tegu magamistoaga ja kui selle põrandaga toimiva lahendus leiaks siis ilmselt hiljem Ka elutoa, esiku ja köögi põrand sama lahendusega.

Parimat.

Tsiteeri

Tarmo Titov 25.03.2019 11:11

Tere

Lihtsaim lahendus ilmselt oleks:
1. isoleerida aluspind isolatsioonmaterjaliga (penoplastiga näiteks 50mm)
2. kile
3. armeeritud betoon
4. hüdroisolatsioon,
5. keraamiline plaat

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Ragnar kirjutas:
Tere,mure leiliruumi põranda ehitamisega.Kas olemasolevale betoonpõrandale kannataks uue põranda valada,põrandat kannataks maksimaalselt tõsta 13cm.Saun tuleb 1994a. ehitatud abihoonesse
Pakkuge lahendusi.

Tsiteeri

Kristjan T 15.04.2019 10:40

Tervist,
Tegu 28a vana tuhaplokist majaga kus laudis põrandad. Ehk siis alt üles tulles liiv, laagid seal all metallvõrk mis toetab laagide vahelist saepuru ja peal laudis ning saepuruplaat.
Hetkel plaan panna vesi põrandaküte. Küsimus nimelt järgmine kas põrandat üles võttes oleks vaja võtta ära ka laagid ja alt täita liivaga- tasandada, peale peno, armatuur, põrandakütte toru ja betoon peale?
Ette tänades Kristjan

Tsiteeri

Viki 22.04.2020 13:57

Tere. Selline mure, et meil on vana kivimaja. Elame teisel korrusel, ja alumistele naabritele käib juba pinda meie lapse jooksmine (ei jõua enam tülitseda). Puitpõrandale panime parketi peale , ja temal on lagi alla toodud, aga seal vahel on tühjus( vana lae ja uue lae vahel pole midagi). Mida me saaksime põrandaga teha? Sest tema oma laega midagi ette ei võta.

Tsiteeri

Reet 30.04.2020 22:33

Tere! Mure järgmine. Tegemist vana põranadaga mis on valmistatud laudadest ning peale pandud ilmselt mingi papp ja seda siis vastavalt soovile värvitud (põrand sile, pole pragusid). Nüüd mõte sinna peale panna parkett. Kas see on mõeldav ning millist aluskatet või vaipa peaks sellisel juhul kasutama? Aitäh.

Tsiteeri

Kats 14.03.2021 12:20

Tere. Ostsime paneelmajja korteri ja nüüd tahaks põrandale panna laminaadi, aga avastasime et põrandad on väga kõverad, kohati isegi 3cm looodist väljas. Mida tuleb ettevõtta ja kui kalliks see läheb

Tsiteeri

Renx 01.05.2021 15:33

Hei, tehti põrand isevalguvaga SAM 200, lõpptulemus: suht palju lohke, mis võis valesti minna??? Loodides kuskil 5-6mm vahe.

Tsiteeri

Soovin e-mailile teadet, kui sellele teemale vastatakse.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.