Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Aeg mõelda kasvuhoone rajamisele!

Toimetamised aias on seotud igakevadise seemnete külvamisega, taimede paljundamisega, nende ette kasvatamisega, ajatamisega või külma eest varjamisega – seda kõike on meie kliimas raske korraldada ilma kasvuhoone abita.

Millised on aianduskesus Hansaplant spetsialistide soovitused kasvuhoone rajamiseks?

KONSTRUKTSIOONI VALIMINE
Konstruktsiooni valikut ei maksa alahinnata. Viimaste aastate lumerohkete talvedega on oluline, et kasvuhoone konstruktsioon vastu peaks. Mugavus on ka see, kui lund ei pea kasvuhoonelt rookima. Parim valik on metallkonstruktiooni ja metallkinnitustega raamistik, plastmasskinnitused kipuvad talvel murenema. Hansaplanti valikust leiab ka alumiiniumist karkassiga kasvuhooneid.
Esimest korda on kasvuhoonete valikus Eesti tootja Heikkinen OÜ sõrestik konstruktsiooniga kasvuhoone. Sõrestik on konstrueeritud põimuvate elementide ja tugevdustega nii, et koormus on ühtlaselt jaotunud. Maksimaalne koormus sellele kasvuhoonele on 450 kg/m2, mis peab vastu väga suurele lume hulgale ja tugevale tuulele. Selle kasvuhoone kinnitusdetailid on kõrgendatud tsingisisaldusega terasest, mis on nii vastupidav kui ka roostekindel.
Sõrestikkonstruktsiooniga kasvuhoonega saad lähemalt tutvuda siin.


KAS OSTA KLAASIST, PLASTIKUST VÕI KILEST KASVUHOONE?
Kilest kasvuhoone eelis on soodne hind selle rajamisel. Kui aga arvestada meie kliimat, siis kujuneb pikas perspektiivis kilest kasvuhoone hind kallimaks. Kilest kasvuhooned on valmistatud kas tugevdatud terasraamist või tsingitud terasraamist. Nurkadesse on lisatud tugevduseks diagonaaltorud või poltühendused. Enamikul juhtudel plastikust detaile kasvuhoonete valmistamisel kasutatud ei ole. Kilest kasvuhoonetel on tuulutuseks ventilatsiooniavad, mille hulk on vastavuses kasvuhoone suurusega. Kattematerjalina kasutatakse kasvuhoonetel valdavalt kas kihtplastikut, klaasi või kilet.

Kihtplastik on löögi - ja ilmastikukindel PC. Valikus on erineva paksuse ja laiusega kihtplastikut. Kasvuhoone rajamisel tuleb arvestada, et mida õhem on materjal, seda suurem on valguse läbilaskvus, kuid seda väiksem soojapidavus. Seega teenib rohkem plusspunkte klaasist ja plastikust kasvuhoone.

Kihtplastiku omadused:
1. VALGUSE LÄBILASKVUS kuni 80%.
2. LÖÖGIKINDLUS ligi 200 korda suurem kui tavalisel klaasil.
3. KAAL - makrolon on võrreldes klaasiga väga kerge. Sellest tulenevalt on nõuded aluskarkassile oluliselt väiksemad kui seda on klaasi kasutamisel.
4. SOOJAPIDAVUS - Kihtplastik on võrreldes klaasiga ligi kaks korda soojapidavam.
5. KERGESTI TÖÖDELDAV - lõikamine, puurimine, kinnitamine ei nõua spetsiaalseid tööriistu.
6. GARANTII - tootja annab 10 aastatse garantii valguse läbilaskvusele ja ilmastikumõjude vastu.
Värvivalik: Läbipaistev, piimjas, valge, pronks, sinine, roheline
Paksused: 4 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm, 16 mm
Laius: 2100 mm. Pikkus vastavalt soovile.
Profiilid/liistud: *PC polükarbonaatprofiilif: H-ühendusprofiil (pikkus 6 m) ja U-otsaprofill (pikkus 2,1 m). *Alumiinium-profiilid: katteliist (pikkus 6 m), U-otsaprofiil (pikkus 1,2 ja 2,1 m).

Lisainfo: MAKROLON on keskkonnasõbralik. Makrolon aitab säästa energiat (soojust ja elektrit). Pärast kasutamisaja lõppu on materjal ümbertöödeldav ja taaskasutatav. Utiliseerimisel ei eralda MAKROLON (polükarbonaat, PC) keskkonnaohtlikke ühendeid. Põletamisel eraldab MAKROLON peamiselt vett ja süsinik dioksiidi (CO2). 7. MAKROLON ei põle iseseisvalt. MAKROLON kihtplastiku süttivustundlikkuse/tuleleviku klass (paksused 6-20 mm) on B-s1-d0 (B1). See võimaldab materjali kasutada TP1 nõuetele vastavates konstruktsioonides.

KLAASIST KASVUHOONED
Klaasist kasvuhoonete klaas on karastatud, karkass enamjaolt kas puidust või metallist. Klaasist kasvuhooneid leiab Hansaplanti valikust Kekkilä firma toodangu hulgast.
Kekkilä tooteid saab osta ka moodulitena. Sellisel viisil saab rajada endale nii suure kasvuhoone kui ise soovid. Kasvuhoone keskele saab rajada ühe moodulina istumiskoha ja oma kasvatatud taimi nautida. Kasvuhoonet on kerge paigaldada ning elementidena kohale toimetada.
Karkass on valmistatud männipuidust ja klaas on karastatud. Kõik puidust elemendid on töödeldud ka puukaitsevahendiga.


Kvaliteetse kasvuhoone leiab HANSAPLANTIST!
Ka kõikidel Heikkineni kasvuhoonetel on praegu TERVE EESTI piires transport TASUTA!

KILEST KASVUHOONED JA TUNNELKAARED
Kui aed on väike ja sinna suurt kasvuhoonet rajada ei ole võimalik, siis leiab Hansaplanti valikust ka taimetunneleid. Valida saab otstest lukuga kinnitatud variandi või pealt lukuga PVC-st materjali vahel. Lisaks on müügil suur taimetunnel, mis on teraskaartega ning pealt avatava kastmise ja tuulutamisavaga.

Samas on võimalik osta eraldi kilet meetrina nii tavakasvuhoonele kui ka maasikapeenrale.

Väikesesse aeda on pakkuda mini kasvuhoonet, mis on kaetud UV-kindla polükarbonaadist plaatidega, alumiiniumist karkassiga või Kekkilä kasvatuskasti. Mõlema toote paigaldus on väga lihtne.

Sisestatud: 21.03.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki