Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Väliköögid ja hubane õueruum

Esimeste soojade saabudes jooksis kahvatuks jäänud eestlane õue, oma aeda, ja pidas plaani, mida esimese asjana ette võtta, et suvesoojadeks õigeaegselt valmis olla.

Tõde on muidugi see, et sellistel töödel on kombeks üldse mitte otsa saada. Õigeaegselt veel vähem. Ikka tekivad uued ideed lillepeenarde kujundamise osas, lõputud rohimised, niitmised, kastmised, pügamised ja maja välised hooldustööd. Nüüd sel korral pidage hoogu ja alustage ikka kõige tähtsamast – nihutage õuele köök ja kõik pereliikmed järgnevad teile iseenesest. Sõpruskonnast rääkimata. Parajalt töökäsi juures ja lõbusad päikeselised, hoogsad päevad ning sumedad veiniõhtud üksi, kahekesi või hulganisti võivad alata!

Mingil juhul ei tasu aga alahinnata selle plaani teostuse juures eksterjööri tähtsust. Mugavus, hubasus ja silmailu loovad olulise osa emotsioonist. Internetist on imelihtne leida häid ideid, mida lahkelt teistega jagatakse. Nõnda pole mingi kunst lihtsate vahenditega luua enda jaoks midagi erakordset ja põnevat. Vaata näiteks kogutud inspiratsiooni siit.

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Tähtis on luua ettekujutus, mida sa täpsemalt oma tagaaias soovid näha. Mis saab olema selle peamine funktsioon? On ju tegelikult suur vahe, kas oled rohkem päikese käes peesitaja, kirjanduse nautleja ja kiirpelmeenide valmistaja või eelistad oma suvepäevadesse vaheldust tuua gurmee-väli-kokkamisega ning külaliste kostitamisega.

Tõenäoliselt teeb paljudele selle suurepärase idee teostuse juures muret eesti heitlik kliima. Suurema osa aastast seisab ju väliköök kasutuseta ja sõna otseses mõttes lume all või siis vähemalt rõskes ja külmas ruumis. Tekib küsimus, kas sellistes tingimustes on üldse mõistlik panustada taolise väliruumi ehitusse. Kindel on aga see, et sobivate materjalide ja nutikate lahenduste leidmisel on tulemus oma vaeva väärt ja muudab üürikesed suvekuud mitmekordselt nauditavamaks.


Lihtsa konstruktsiooniga aiamajakese ehitus võib ju esialgu tunduda küllaltki suur investeering, kuid talvel kogu õuemööblit ja muud vajalikku aiaträni sinna sisse lohistades mõistad, et see säilitab oma funktsionaalsuse ka külmal ajal.
Kes keelab seal ka talvel sõpradeseltsis istuda ja hõõgveini rüübata peale väsitavat lumesõda!?

Võimaluse korral on hea ära kasutada väliköögi rajamiseks olemasolevad abiruumid. Oluline on seal juures meeles pidada, et mida suurem ühendusava on ruumil õuealaga, seda paremini see oma eesmärki täidab. Nõnda tekib kui üks loomulik jätk ülejäänud kasutatava ruumiga. Pole otstarbekas jätta ukseava kitsaks, sest nõnda on köögis toimetav inimene täiesti eraldatud ülejäänud seltskonnast.

Katusealused

Alternatiiviks aia „köögimajale“ on lihtne katusealune terrass maja külje all või aias. Sellise lahenduse puhul piisab, kui ehitad vaid funktsionaalse köögimööbli ja varustad kokkamise ja istumise ala kergkatusega.

Vasakul: puidust varjualune panipaikadega ja vastupidav kivist tööpind (foto: Richard Powers). Paremal: avatud akendega putka (foto: Magazine House Beautiful).

Vasakul: puidust varjualune panipaikadega ja vastupidav kivist tööpind (foto: Richard Powers). Paremal: avatud akendega putka (foto: Magazine House Beautiful).

Materjalid ja mööbel

Üks väga tänuväärne materjal on „köögi“ meisterdamisel teada-tuntud fiboplokk. Sellest annab laduda mis iganes vormi ja kujuga väliköögi tasapindasid. Kattes selle vastupidava ja ilmastikukindla krohviga (sileda või tekstuurse tasapinnaga, mis iganes värvitooniga) võib olla tulemus üllatavalt kaunis ja kordumatu. Hea ja väärikas paekivi, dolomiit on teised laialdasemalt levinud materjalid. Tasapinnaalused riiulid on lihtne valmistada puiduplaadist ja uksi pole ette vajagi. Vajadusel võid lisada tekstiilist kardinad tolmukaitseks.

(fotod: Pinterest)

(fotod: Pinterest)

Üha populaarsemaks muutub Lõunamaade eeskujul ka meil suuremas mõõdus aiamööbli kasutamine. Nõnda ei ole mingi uudis enam ammu, kui näeme kauplustes tervet "elutoamööbli" väljapanekut – nurgadiivanit ja tugitooli komplekti. Tahes tahtmata tekib vähemalt minul alati küsimus, kuhu peaks inimesed need asjad külmade saabudes paigutama. Kõrvu kostavad küll reipad lubadused, et polürotang ja muu säärane „polü“ mööbel peab vastu igas ilmastikuolus - sadagu või pussnuge, aga tegelikult on mõistagi iga asja juures veel oma "aga" ja kõiki neid pisiasju tuleks põhjalikult ka kaupmehelt enne ostu uurida. Peamiselt on siiski õuemööblit valmistavad firmad (Nt. Itaalia, Hispaania, Taani, Saksamaa, Hiina, Indoneesia) arvestanud pehmema kliimaga. Meie ilmastikus esinevate talviste "ekstreemsuste" puhul ei pruugi garantii alati kehtida. Igal juhul on kindlam kogu mööbel päästa vähemalt raske lumevalli alt.

Kvaliteetsema mööbli pakkujad on lisanud oma tootevalikusse spetsiaalsed õuemööbli katted. Need ei lase vett läbi ja sel moel on esemed kaitstud vähemalt otseste sademete eest. Vaatamata lisakulule oleks see mõistlik kindlasti muretseda, et pikendada mööbli eluiga ja kokkuvõttes säästa raha hilisemate kulutuste arvelt.

Kardinad

Ootamatu suvise paduvihma või tülika tuule trotsimiseks on lihtsaks ja tänuväärseks lahenduseks ette tõmmatavad kardinad. Lõuna-Euroopa eeskujul on meil Eestiski see idee rakendust leidmas üha laialdasemalt.

Siinidel libisev vihma- ja päikesevari (foto: Pinterest).

Siinidel libisev vihma- ja päikesevari (foto: Pinterest).

Vasakpoolne foto: Pinterest. Parempoolne foto: Allikas: blog.livelikeyou.com

Vasakpoolne foto: Pinterest. Parempoolne foto: Allikas: blog.livelikeyou.com

Lisaks sellele, et need ülimalt romantilisena mõjuvad, on see ka hea disainielement. Ei tasu jääda kinni arusaama, et need ainult valged peavad olema. Lisa veidi isikupära ja ole julge ka muude värvilahnduste kasutamisel. Näiteks erinevad vahvad mustrid?! Miks mitte.

Peeglid ja valgustid

Väliköögi juures on tähtsad ka pisiasjad. Minu isiklikukus lemmikuks on kujunduses peeglid. Ka "õuetubades" ei tasuks neid unustada. Isegi kui ruum on seotud suuremas osas maja terrassiga, siis võib peegli ka majaseinale riputada. Muul juhul puutüvedele, plankudele jne. Katseta erinevate lahendustega – mitu erineva suuruse ja tegumoega peeglit ühel seinal mõjuvad samuti väga dekoratiivselt.

 Allikas: imgfave.com

Allikas: imgfave.com

Vasakpoolne foto: Pinterest. Parempoolne foto: Allikas: bjdhausdesign.blogspot.com

Vasakpoolne foto: Pinterest. Parempoolne foto: Allikas: bjdhausdesign.blogspot.com

Kõik võimalikud valgustuselemendid on õige meeleolu loomiseks õhtuhämaruses võtmesõnaks. Ära pelga riputada lühtreid, tuulelaternaid ja isegi jõulutulukesi lakke ja puude otsa.

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

 Allikas: www.tinekhome.com

Allikas: www.tinekhome.com

Parempoolne foto: Pinterest. Vasakpoolne foto: Allikas: www.ylighting.com

Parempoolne foto: Pinterest. Vasakpoolne foto: Allikas: www.ylighting.com

Detailid

Mingil juhul ei tohiks unustada ka pisiasju – padjad, nõud, klaasid, lilled...

 Allikas: www.tinekhome.com

Allikas: www.tinekhome.com

 Allikas: www.tinekhome.com

Allikas: www.tinekhome.com

Kiiged

Luues rõõmu nii täiskasvanutele kui lastele riputa kiik/kiiged terrassile.

Parempoolne foto: Pinterest. Vasakpoolne foto: Allikas: www.remodelista.com

Parempoolne foto: Pinterest. Vasakpoolne foto: Allikas: www.remodelista.com

Foto: Swingrest by Daniel Pouzet for DEDON

Foto: Swingrest by Daniel Pouzet for DEDON

Idee...

Ka vanadest auto rehvidest annab luua uus/taaskasutatud disaini!


Veekogud

Kui on õnn omada tagaaias väikest veekogu (tiik, bassein vms.) siis ära unusta ka seda oma aiakujundusse kaasamast. Meeleolukad ujuvad veeküünlad, lillevanikud lisavad pidulikku meeleolu tähtsamatele koosviibimistele.

 Allikas: cocoboro.com ;  www.bloomedtolast.com

Allikas: cocoboro.com ; www.bloomedtolast.com


Autor: Katariina Kalda

Alles hiljaaegu küsiti minult, et mida ma sellelt suvelt kõige enam ootan. Nagu igalt suvelt - ootan parajalt üksi ja koosolemist, nõrkemiseni magusaid ampse koos inspireeriva vestlusega ja rohkelt sooja. Kõige enam aga loodan sel aastal, et keegi otsustab rajada oma aeda mõnusa ja hubase suveköögi, kuhu minagi oleks kutsutud chillima ja grillima….

Sisestatud: 11.06.2015