Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Kuidas luua oma lapsele kõik vajalik õuemängudeks!

Mida teha koduhoovis, kui raha on vähe, aga laps tahab mängida?
Soodne ja hea võimalus oma koduhoovi täiustada, on hankida oma lapsele liivakast. Liivakastis saavad lapsed mängida igasuguseid erinevaid mänge, mida enamus meist isegi ette ei oska kujutada - lapsed on ju väga nutikad.

Mänguväljak Villa Allikas: www.heaprojektid.ee

Mänguväljak Villa Allikas: www.heaprojektid.ee
Millist mänguväljakut hankida?
Liivakastide tootjad pakuvad väga erineva kujuga, erinevast materjalist ja erineva suurusega liivakaste- pakutakse nii nelinurkseid, kuusnurkseid või isegi ovaalse kujuga liivakaste. Materjaliks võib olla nelikantpruss, nelikantlaud, ümarpalk jne. Suurused algavad tavaliselt 1×1 m-st kuni täiesti piiramatu suuruseni välja. Liivakaste tehakse ka vastavalt eritellimusele. Siinkohal soovitaks jälgida aga mõnda kindlat aspekti. Esiteks peaks liivakast olema soovitavalt immutatud puidust, sest siis peab see kauem meie rasketes ilmastikuoludes vastu. Teiseks ja väga aspektiks on eriti väikelastele mõeldud liivakastide juures see, et liivakastil ei tohiks olla teravaid nurki, kuhu laps võib ennast katki lüüa. Kattega liivakasti võiks valida siis, kui Teie majapidamises on koduloomad. Siis on võimalik liivakastile kaan peale panna, kui laps/lapsed seal ei mängi ja liiv säilib alati puhta ning hügieenilisena.
Kui Te nüüd jälgisite eelnevalt välja toodut, siis järgmisena peate valima lihtsalt välimuselt ja hinnalt endale sobiva ja meeldiva liivakasti. Väiksemate liivakastide hinnad algavad tavaliselt umbes 50-60-s EURist kuid eritellimusel tehtud liivakastid võivad välja minna ka tuhandetesse EURidesse.

Kuidas paigaldada
Kui tegemist ei ole eritellimusel valmistatud liivakastiga, siis enamasti on ostetud liivakasti väga lihtne juhendi alusel kokku panna ja see võtab tavaliselt vaid max tunnikese.

Liivakastid – mõnus koht, kus mängida!

Kuidas kaunistada hoovi nii, et see oleks samas ka praktiline?
On väga palju erinevaid võimalusi, kuidas oma aeda kenamaks ja praktilisemaks muuta. Üheks selliseks võimaluseks on soetada oma lapsele/lastele mängumaja. See on ilus disainielement ja samas ka praktiline mängukoht lastele, mis peatselt peale paigaldamist saab laste lemmikuimaks mängukohaks. Tean omadest kogemustest, et see võib olla ka natuke tülikas, sest laps ei soovi enam mängumajast tuppa isegi sööma tulla- söök tuleb viia talle mängumajja ja ulatada läbi luugiJ. Samas on rõõm sellest suurem, et ka naabrilapsed on kindlasti kohal ja neile jagub tegevust kauemaks.

Mängumaja Peeter Allikas: www.heaprojektid.ee

Mängumaja Peeter Allikas: www.heaprojektid.ee
Millist mängumaja valida?
Mängumajad on tavaliselt suuruses 1×1 kuni 2×3 m. Kui peres kasvab mitu last, siis oleks soovitav loomulikult valida suurem variant. Samuti tasub suurema mängumajaga arvestada, kui naabruses elab teisi lapsi, kellega Teie laps saab mängumajas koos mängida.
Mängumajasid pakuvad väga paljud erinevad ettevõtted ning nende seast just Teile sobiva valimine võib olla suhteliselt keerukas. Selleks tasub kõigepealt internetis natuke ringi vaadata, kuna poodides neid enamasti müügil ei ole. Otsuse tegemisel ei tasu alati lähtuda hinnast, vaid enamasti ikka pakutavatest garantiidest ja usaldusväärsust pakkuvatest ettevõtetest.

Paigaldus
Enamasti on mängumaja ostes need pakendis ning loomulikult on võimalik tellida müüjalt ka paigaldus, kuigi siinkohal tahaks soovitada seda mitte teha. Üldiselt on soovitav mängumaja paigaldada ise, sest neid on kaasasoleva juhendi alusel väga lihtne kokku panna. Aega kulub selleks kahel ettevalmistamata inimesel 3-4 tundi, aga see on seda väärt, kuna tihti küsitakse mängumaja paigaldamise eest 1500 krooni või enamgi- see oleneb asukohast, kuhu Te soovite mängumaja paigaldada.

Mida siis veel?
Nüüd siis natuke ka reklaamijuttu ehk siis lugemiseks lastele (vanemad võivad ka lugeda, aga soovitavalt koos oma lastega):
vaadake, kui huvitavaid ja erinevaid mängumajasid müüakse ning kujutage ette, kui vinge Teil seal olla võib, eriti veel siis, kui saate seal mängida koos oma sõprade/sõbrannadega. Ja kui Te arvate, et see meeldiks Teile, siis rääkige oma emmele/issile ja vaadake, mis nad Teie ideest arvavad.

Mängumaja- laste kõige mõnusam mängukoht.

Mängumajasid vaata lähemalt SIIT
Mänguväljakuid vaata lähemalt SIIT
Liivakaste vaata lähemalt SIIT

Sisestatud: 11.04.2014