Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Lillesibulate istutamine

 Allikas: www.hortes.ee

Allikas: www.hortes.ee
Lillesibulate istutamise kuldreegel: sibul istutakse 3 korda sügavamale, kui on tema läbimõõt! Näiteks kui tulbisibula läbimõõt on kõige paksemast kohast 5cm, siis istutakse ta vähemalt 3x5=15cm sügavusele mulda. Kui sibul istutatakse mulda istutuskorviga, siis jälgida, et korvi põhi satuks kindlasti samale sügavale, st 15cm.

IDEE - Istuta sibullilli suuremate gruppidena, grupeeri neid värvuse, kasvukõrguse ja õitsemise aja järgi. Nii võid istutada mitu korvi ühesuguste lilledega üksteisega lähestikku. Suured värvilaigud pääsevad aias kevadel hästi mõjule.

Nartsissisibulate parim istutusaeg on august, siis on muld veel soe ja sibulad juurduvad kiiresti. Nartsissid armastavad savikamat mulda ja nende sibulad mügridele ei meeldi.

Lumi- ja märtsikellukeste sibulad peaks mulda istutama esimesel võimalusel pärast nende muretsemist, kuna sibulad on väga õhukese kestaga ja kuivavad ruttu.
Kuna neil puudub kaitsev soomuste kiht, müüakse nende sibulaid pakendites saepuru sees. Lumi- ja märtsikellukesed kasvavad aastaid muretult samal kohal. Neid kaevatakse üles vaid paljundamise eesmärgil.

Püvilillede ja liiliate sibulad istutada viljakasse ja hästi vett läbilaskvasse mulda. Sibulad ei talu liigniiskust. Poest ostetud sibulad tuleks maha istutada võimalikult kiiresti, et vältida nende läbikuivamist.

Tulpide sibulad vajavad juurdumiseks jahedamat mulda. Nende parim istutusaeg on septembri lõpus või oktoobri alguses. Tulpe (välja arvatud Greigi- ja metstulbid) on soovitatav maast üles võtta igal kevadel peale lehtede kolletumist.

IDEE - Proovi tulpe kasvatada konteineris või suures külmakindlas aiapotis. Pane sibulad suurde aiapotti õigesse sügavusse mulda. Talvel eriti külmade ilmadega tõsta pott jahedale verandale, keldrisse või lihtsalt kuuri alla ja lisa vajadusel soojustust, et sibulad läbi ei külmuks. Kevadel tõsta pott õue ning paki vähehaaval lahti - nii nagu päike kõrgemal käib ja ilmad soojenevad. Jää ootama imelist tulbisülemit!

Krookuse sibulad pannakse maha samal ajal tulpidega. Krookused on väga dekoratiivsed murus. Muruplatsile istutamiseks lõigata lahti sobiva suurusega murumätas, kobestada selle all olev muld või lisada värsket mulda, istutada sibulad vajalikule sügavusele suuremate gruppidena, seejärel paigaldada murumätas tagasi. Krookuse sibulad võivad maas olla aastaid, mõned sordid vajavad ülesvõtmist 3-5 aasta tagant.

Hüatsinte istutatakse oktoobris. Hüatsindid õitsevad rikkalikumalt, kui võtta sibulad maast üles igal kevadel peale lehtede kolletumist.

 Allikas: www.hortes.ee

Allikas: www.hortes.ee


Kasuta istutuskorvi! Istutuskorv aitab tulbi- ja krookusesibulaid kaitsta näriliste eest, väldib sortide segunemist peenras ja muudab sibulate ülesvõtmise lihtsamaks.
Varusta korvid siltidega, millele on märgitud sordinimi ja õie värvus ning taime kõrgus.

• Väeta sibullilli kevadel paaril korral lämmastik- või kompleksväetisega.

• Kohe pärast õitsemist eemalda õievartelt seemnekuprad, jättes alles õievarred ja lehed. Nii ei keskendu sibul seemnete valmistamisele ja säilitab parema kasvujõu.

• Hoia üles võetud lillesibulaid õhulises, varjulises kohas.

• Sibulaid puhastades eralda tütarsibulad ning istuta need sügisel nt tagavarapeenrasse kosuma ja kasvama. Väikesed sibulad hakkavad õitsema 2-3 aasta pärast.

• Märgi sibula kolmekordne suurus markeriga istutuskühvlile või puuvaiale. Nendega augu sügavust kontrollides on kindel, et sibulad saavad õigele sügavusele.

• Istuta tulpide sekka püvilille sibulaid. Püvilille sibula lõhn ei meeldi mügridele ja nad põgenevad tulbipeenrast.



Loe ka teisi sügisnõuandeid siit



Aedkanna Allikas: www.hortes.ee

Aedkanna Allikas: www.hortes.ee
























Aianduskeskus Hortes
Seljaku 4b, Laagri
Harjumaa 76401
Tel: +372 679 9333
Faks: +372 679 9330
info@hortes.ee

Hortes Aianduskeskus ja e-pood ootavad Sind!
Facebook

Sisestatud: 12.09.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Hortes esitleb: jõulukollektsioonid 2014

Hortes esitleb: jõulukollektsioonid 2014

Hortese jõulumaa on sel aastal taaskord üks imelisemaid Eestis nii oma suuruselt kui ka valikult: meilt leiad üle 16 000 jõulukaunistuse, üle 800 küünla, ligi 600 küünlajalga ja –laternat, Eesti parima valiku elektrilisi jõulukaunistusi ning loomulikult erinevaid hooajataimi ja potijõulupuid jt hooajatooteid ning erilist dekoratiivset sisustuskaupa, mille oleme koondanud kollektsioonidesse. Meie kollektsioonid pakuvad Sulle lisaks elamustele ka ideid ja inspiratsiooni.

vaata kõiki