Artiklid ja uudised

Meremiinid Mati Karmini loomingus

Naissaar on kuulus Nõukogude ajal saarele ehitatud meremiinitehase ja miiniladude poolest. Peale vägede lahkumist, Eesti iseseisvusmise järel, jäi Naissaarele tohutu hulk desarmeeritud miine. Tänaseks on enamus meremiine saarelt ära viidud. Lisaks rauavarastele, on leidnud need ka praktilist otstarvet Eesti skulptor Mati Karmini loomingus. Andekas kunstnik näeb vanades roostetavates meremiinides hoopis algmaterjali omapärase mööbli ja skulptuuride tegemiseks.

Mati Karmini kõigile tuntud monumentaalskulptuure näeb mitmetes Eesti linnades. Näiteks Charles Leroux’ metallist mälestusmärk Tallinnas Pirita teel, Tartu Raekoja platsil asuv purskkaev „Suudlevad tudengid“ ja pronksist ratsamonument Toris „Püha Jüri võitlus lohega“. Nagu mainitud, siis Karmin ei kasuta oma loomingus sugugi ainult traditsioonilisi materjale.

Meremiinid Mati Karmini loomingust:

Karmini miinimööbel - voodi Allikas: www.monica.ee

Karmini miinimööbel - voodi Allikas: www.monica.ee

1990.aastate lõpus hakkas Karmin valmistama Naissaarelt pärit meremiinikestadest innovatiivseid mööbliesemeid, olles enne seda innukalt vanametalliga katsetanud. Miinikestad inspireerisid skulptorit oma korrapärase terasvormi ja detailidega. Samas õhkub neist sõjaajalugu ning hävitavat funktsiooni.

Vann Mati Karmin Allikas: www.monica.ee

Vann Mati Karmin Allikas: www.monica.ee

Laud Mati Karmin Allikas: www.monica.ee

Laud Mati Karmin Allikas: www.monica.ee

Roostetavatest miinikestadest on saanud modernne tarbemööbel.

Mati Karmin kasutab oma töödes Nõukogude päritolu KB-3 tüüpi meremiinide kestasid. Lisaks neile on Karmin kasutanud oma disainmööbli valmistamisel ka vaskdetaile, metallvõrke, nahka, graniiti ning klaasi. Hirmu külvanud miinidest on saanud läbi kunstniku käe moodne ja praktiline mööbel, millest õhkub kontrasti ja vastuolusid. Nii on legendaarne skulptor hämmastanud inimesi unikaalsete miinikestadest loodud kaminate, vannide, tugitoolide, voodite ja isegi lapsevankriga.

Miinidest tugitool Allikas: www.monica.ee

Miinidest tugitool Allikas: www.monica.ee

Kamin Mati Karmin Allikas: www.monica.ee

Kamin Mati Karmin Allikas: www.monica.ee

Karmini loomingust on näha, kuidas on võimalik luua vanarauaks seisma jäänud esemetest, isegi kunagi nii surmatoovatest, innovatiivseid tarbeesemeid. Kas kuskil on veel maha jäetud ja metsaaluseid risustavaid esemeid, millele on osava käe ja hea ideega võimalus anda uus elu?

Naissaarele allesjäänud miine on võimalik uudistama minna.
Tutvu meremiini ladude tuuriga siit!

Andres Vaatmann
Monica - Naissaare puhkusekorraldaja
www.monica.ee

Sisestatud: 29.08.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki