Artiklid ja uudised

Tulpide klassifikatsioon ja uudissordid

Tulbid jaotatakse peamiselt õitsemisaja ja õieehituse järgi 15 sordirühma ehk klassi. Õitsemisaja järgi jaotuvad tulbid varajasteks, keskvarajasteks ja hilisteks tulpideks.

Oivaline tulp \'Fusilier\' Allikas: www.hortes.ee

Oivaline tulp \'Fusilier\' Allikas: www.hortes.ee

Tulpide sordirühmad:

1. Varajased lihtõielised tulbid - nende kuuest kroonlehest koosnev lihtõis on tugev ja klassikalise tulbikujuga, taime h 20-30cm, arvukalt sorte. Moodsad ja teevad taas oma võidukäiku. Sordid Apricot Beauty, Brilliant Star, jt.

2. Varajased täidisõielised tulbid on armastatud varase õitsemise, lopsaka täidisõie ja tugeva varre tõttu, kuigi nende värvivalik pole nii rikkalik. Sobivad kasvatamiseks aias peenral, kiviktaimlas ja suuremate värvilaikude loomiseks haljastuses. H 20-30 cm, õis Ø 8-10cm täielikult avanenult.

3. Triumftulbid on keskvarajased õitsejad, õied on klassikalise tulbikujuga, palju on mitmevärvilisi sorte. Taime h 25-40 cm, sibulate vahekaugus istutamisel 5-10 cm, kui jätate taimed 2 - 3 aastaks samale kohale, siis on sobiv sibulate vahe 10-15 cm. Triumftulbid sobivad kasvatamiseks peenras ning on suurepärased lõikelilled. Tuntumad sordid: Arabian Mystery, Attila, Bastogne, Negrita jt.

4. Darwini hübriidtulbid ehk nn vanaema tulbid on saadud ristamise tulemusena ning neil on suurem õis, tugevam ja pikem vars. Darwini hübriidtulbid on ideaalsed lõikelilled. Aias tuleks nende jaoks valida tuulte eest kaitstud paik.
Tuntumad sordid on Apeldoorn, Beauty of Apeldoorn, Golden Apeldoorn.

5. Hilised lihtõielised tulbid Siia rühma kuulub väga rikkalik valik erineva õietüübi ja värvusega tulpe. Esmaklassilised lõikelilled h 75cm, sibulate vahekaugus istutamisel ca 7cm. Tõelised iludused igal püsikupeenral. Vaata ka sorte Bleu Aimable, Gander, Georgette, Maureen, Menton, jt.

6. Liiliaõielised tulbid võivad samuti kasvada samal kohal aastaid. Nad on graatsilised ja kaunid, õied tervatipulised ning meenutavad liiliaõit. Vars pole kuigi tugev ja seetõttu tuleks ais nende kasvatamiseks valida tuulte eest kaitstud paik. Tuntumad sordid on: Aladdin, Ballade, Ballarina, Mariette, Maytime, West Point, jt.

7. Narmasservalised tulbid Siia kuuluvad nii uusimad aretised kui ka mutanttulbid teistest rühmadest. Kõrgus h35-75 cm nagu ka õitsemisaeg varieeruvad, sarnasust loob õie kroonlehtede servade narmastus. Tuntumad sordid on Arma, Blue Heron, Burgundy Lace, Fringed Elegance jt.

8. Roheliseõielised ehk Viridiflora tulbid (ka nn artišokiõielised). Ebatavaliste ja eristuvate roheliseõieliste õis meenutab liiliaõielisi, kuid valdav on õie puhul roheline värv. Väga pikaajalised, kuigi hilised õitsejad (kuni 3 nädalat), h40-60 cm, sibulate vahekaugus istutamisel 5 cm. Tuntumad sordid on: Artist, Golden Artist, Greenland, Spring Green, Green Princess, Esperanto, Pimpernel jt. Hinnad alates 4,90/10 tk

9. Rembrandt-tulbid – iseloomulikud on põhivärvuse taustal teist värvi triibud või laigud. Just need tulbid olid kurikuulsa Tulbimaania ajal Euroopas oma kirjude õite tõttu väga kõrgelt hinnatud. Tänapäeval on teada, et sellist värvilaiksust põhjustab Potyviridae viirus (ReTBV), mis nõrgestab sibulat ning ajapikku lõpetab geneetilise liini – see on ka põhjuseks miks Tulbimaania kuulsaimaid tulpe Semper Augustus ja Viceroy tänapäeval enam ei eksisteeri. Tuntumad sordid on: Cordell Hull, Olympic Flame, Prince Cornaval, Sorbet jt.

10. Papagoitulbid – mitmevärviliste pooltäidisõitega kroogitud ja lõhestatud servaga kroonlehtedega õied on saadud hiliste lihtõieliste tulpide ristamisel triumftulpidega.
H 35-50cm, sibulate vahekaugus istutamisel 7-8 cm. Keskvarased kuni hilised sordid, tuntumad Apricot Parrot, Blue Parrot, Black Parrot, Fantasy, Estella Rijnveld, Rococo jt.

11. Hilised täidisõielised tulbid ehk pojengtulbid (pojengiõielised tulbid) on nõudlikumad ning nende sibulad tuleks iga paari aasta tagant pärast lehtede kuivamist üles võtta, puhastada ja sügisel tagasi istutada sibulate vahekaugusega 7-8cm. Aretatud samuti palju uhkeid ja mitmevärvilisi sorte. Õite läbimõõt kuni 10cm, taime h 30-40cm. Ilmastikutingimuste suhtes tundlikud ja seepärast soovitav valida tuulte eest kaitstud kasvukoht. Mõned sordid sobivad ajatamiseks. Tuntumad sordid: Alegretto, Angelique, Bonanza, Casablanca, Miranda, Mount Tacoma, Upstar (2,50/10 tk) jt.

12. Kaufmanni tulbid - Tulipa kaufmanniana, väga varajased väikesed madalakasvulised tulbid, kes on looduslikult levinud Turkestanis. Särtsaka õievärviga tulbi kõrgus h10-20cm, sibulate sobivaim vahekaugus istutamisel 7-8 cm, kui igal aastal sibulaid üles ei võeta, siis 10-12 cm. Tuntumad sordid on: Fashion, Giuseppe Verdi, Glück, Hearts Delight, Johann Strauss, Showwinner jt. Hinnad alates 2,50/10 tk

13. Fosteri tulbid Tulipa fosteriana võivad kasvada samal kasvukohal aastaid, nad on varajased õitsejad, kelle õied on suured ja uhked, taime h 25-30cm, sibulate vahekaugus istutamisel 10 cm. Ühine omadus on pikk sihvakas õiekuju ja laiad, mõnikord täpilised või triibulised, lehed. Sobivad kasvatamiseks pargis, aias peenras ja kiviktaimlas, suur lehestik on kaunis pottides ning kastides ajatatuna. Tuntumad sordid: Candela, Concerto, Juan, Madame Lefeber, Orange Brilliant, Orange Breeze, Princeps jt. Hinnad alates 3,20/10 tk

14. Greigi tulpide Tulipa greigii õied on tavaliselt punased, kollased ja valged, kombineeritud kirjute lehtedega. Õied avanevad täielikult päikesepaistel. Nad on looduslikult levinud Turkestanis. Tuntuim tulp on ka Eesti oludes naturaliseerunud Red Riding Hood. Taime h 20-30 cm, sibulate vahekaugus istutamisel 10cm. Tuntumad sordid: Pinocchio, Cape Cod, Oratorio, Plaisir, Sweet Lady, Oriental Beauty, United States jt.
Greigi ja Kaufmanni tulbid on madalakasvulised ja vähenõudlikud, sobivad hästi peenras esiritta.

15. Looduslikud liigid ja nende sordid - looduslike ehk nn metstulpide hulka arvatakse sprengeri tulbid, aga ka kaufmanni tulbid, greigi ja fosteri tulbid. Nende õied ei ole tavaliselt nii suured ja silmatorkavad, kuid kasvatamine on lihtsam ning nad võivad samal kasvukohal kasvada aastaid (sibulaid ei pea üles võtma.) Looduslike tulpide hulka kuuluvad ka batalini tulp Tulipa batalinii, hilistulp Tulipa tarda, kaunis tulp T. humilis, kaljutulp T. saxatilis, metstulp T. sylvestris, oivaline tulp T. praestans, paarisõieline tulp T. bifloriformis, turkestani tulp T. turkestanica ja Vedenski tulp T. Vvedenskyi.

16. Nn mitmevarreliste või –õieliste tulpide (mitteametlik) sordirühm - sõltuvalt emasibula suurusest ja sordiomadustest võib kasvatada varrele 3-7 haru, millest iga otsas on ilus õis, moodustub kobarõisik. Nad on keksvarajased õitsejad, kes võivad kasvada samal kasvukohal aastaid. Väikeste õitega madalad, kuid varajased õitsejad on botaanilised mitmevarrelised tulbid hilistulp ja turkestani tulp. Lihtõieliste tulpide tunnustega mitmevarreliste sortide peavarrel olev õis on tunduvalt suurem, lille kõrgus 35-75cm. Nad on väga dekoratiivsed, tuntumad sordid on Happy Family, Georgette, Bridal Bouquet, Orange Bouquet jt.

Täidisõielised tulbid õitsevad Eestis tavaliselt mai teises pooles, mõned hilisemad sordid ka veel juuni algul. Kasvukõrgus olenevalt sordist 30-50cm. Õitsemisaeg on täidisõielistel sortidel pikem, võrreldes lihtõieliste tulpidega. Kaunid näevad nad välja nii peenras kui ka laual vaasis lõikelillena.
Mitmed värskelt aretatud tulbisordid kuuluvad tunnuste poolest nii ühte kui ka teise sordirühma. Siia alla kuuluvad ka moodsad nn artišokiõielised sordid, osaliselt ka narmasõielised ehk narmasservalise õiega tulbid. Nad on keskvarajased õitsejad. Uudisortidest on palju täidisõielised, õite servad on narmalised. Need on näiteks: Queensland, Mon Amour, Mascotte ja Sensual Touch.

Tugevalt täidetud õitega tulbisortidest on uuemad: Ice Cream, Abigail, Ice Wonder, Sweet Desire, Renown Unique, Blue Wow , Eternal Flame, Drumline, Dream Touch.

 Allikas: www.hortes.ee

Allikas: www.hortes.ee

Vaata lisa ka tulpidest siit!

Sisestatud: 15.09.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Hortes esitleb: jõulukollektsioonid 2014

Hortes esitleb: jõulukollektsioonid 2014

Hortese jõulumaa on sel aastal taaskord üks imelisemaid Eestis nii oma suuruselt kui ka valikult: meilt leiad üle 16 000 jõulukaunistuse, üle 800 küünla, ligi 600 küünlajalga ja –laternat, Eesti parima valiku elektrilisi jõulukaunistusi ning loomulikult erinevaid hooajataimi ja potijõulupuid jt hooajatooteid ning erilist dekoratiivset sisustuskaupa, mille oleme koondanud kollektsioonidesse. Meie kollektsioonid pakuvad Sulle lisaks elamustele ka ideid ja inspiratsiooni.

vaata kõiki