Artiklid ja uudised

Magamistoa valgustid - kuidas valida?

Hea valgustatus eeldab eelnevat planeerimist ja läbimõtlemist.
Õdusa tulemuse magamistoa valgustamisel saadakse erinevat tüüpi valgustuse kombineerimisel ja kindlasti tuleks valida valgustid ka vastavalt stiilile, ruumiplaanile ja suurusele.

Hea on kasutada nii üldvalgust kui ka kohtvalgust. Üldvalgust saab tekitada nii süvis- kui pinnapealsete valgustitega. Mõistlik oleks süvisvalgustid asetada üle kogu ruumi nii, et põrandapind saab ühtlaselt valgustatud.
Väikese ruumi puhul on levinum plafoonitüüpi või alt kinnise rippvalgusti kasutamine. Allasuunatav valgusti pimestaks voodislamajat.

Marset Discoco Allikas: www.hektor.ee

Marset Discoco Allikas: www.hektor.ee


Tuba peaks saama valgustada maksimaalselt ja vajadusel ka väga õdusalt

Magamistoas vajame ka väga head valgustatust, et ruumi näiteks koristada või sättida ennast kodust väljaminekuks ja seda just eriti pimedamal sügis-talvisel perioodil, ent magamistuba on eelkõige ikka puhkamiseks ja lõõgastumiseks, siis peaks olema võimalus ka õdusa valguse loomiseks. Üks võimalus on kasutada dimmerdamist, mil valgustugevust reguleeritakse dimmeri abil. Samuti saab hea õhkkonna luua kasutades seina- või põrandalampe. Eraldi kategooria moodustavad meeleoluvalgustid, mis saavad olla samas ruumis ka dekoreerivaks elemendiks. Samas tuleb teada, et hubasus sünnib läbi valguse ja varju, kus osa ruumist on varjus ja osa on enam väljavalgustatud.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee


Soovitus – kasuta peidetud valgust

Suurepärase valgustuse saab peidetud valgusega, mis tähendab, et valgusti on ruumis mittenähtaval kohal. Viimase saab paigaldada nii lae- kui seinakarniisi taha või hoopis voodi alla.

Mis tüüpi valgusteid kasutada?

Kas eelistada seina- või laualampe, sõltub elustiilist ja maitsest. Huvitava tulemuse võib luua hoopis keskmise kõrgusega põrandavalgustitega. Laualambi valikul tasuks jälgida valgusti kupli kuju ja mõõte. Kuppel ei tohiks olla liiga suur ja avar, et selle serva alt valgus silma pimestama hakkaks.

Loo endale mugavus valgustite sisse- ja väljalülitamisel

Valgustite paigutus peaks olema mugav ja käepärane lülitamiseks nii enne uinumist kui ka ärgates, et ei peaks voodist tõusma ja liikuma toa teise otsa lüliti juurde. Enne ehitust tuleks kõik aegsasti läbi mõelda. Muidugi on olemas ka puldiga valgusteid või targa maja tarkvara, mille abil kõiki neid funktsioone juhtida.

Siinkohal tuleb mainida, et soovides head ja huvitavat ning mitmekülgset valgustatust, tuleb valgustuse planeerimisega tegeleda varakult, sest hiljem, juba lõplikult viimistletud toas, ei ole enam kerge lisada näiteks süvislampe põrandasse ja seina või luua targa maja lahendust.

Magamistuba ja LED lambid

Magamistoas võib kasutada ka LED lampe. Tavapärane on LED valgustite asetamine voodi päisesse lugemislambiks. Enamasti on oluline valguse kitsas vihk ning valge valgus, mida saaks suunata näiteks lugemise puhul raamatule või ajakirjale.

Kui arvestada asjaolu, et inimene puhkab paremini välja pigem jahedamas ruumis, siis LED valgustid on just õige valik, kuna nad ei eralda ruumi soojust. Ka karniisi taha sobib hästi LED riba. Sääst on garanteeritud!

Vistosi Sissi Allikas: www.hektor.ee

Vistosi Sissi Allikas: www.hektor.ee


Kasutades erinevat tüüpi valgusteid saab luua erinevaid meeleolusid

Vaata valikuid:

- Klassikalised laevalgustid
- Klassikalised seinavalgustid
- Klassikalised põrandavalgustid
- Disain - seinavalgustid
- Disain - laevalgustid
- Disain - põrandavalgustid

www.hektor.ee
Facebook


 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee



Sisestatud: 16.01.2015

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki