Artiklid ja uudised

Varakevadised toimetused koos Hea Plaaniga

Kevad on kätte jõudnud ja saame lasta esimestel soojadel päikese kiirtel oma põski paitada. Kes meist ei rutta seda esimest päikest püüdma terrassile või aeda. Istud seal ja naudid. Et oma olemist veel mõnusaks teha, oleks hea plaan teha väikene puhastus ka Sind ümbritsevas välises ruumis.

Paljude inimeste hooaja esimeseks aiatööks on riisumine. Oled küll lehed sügisel ära riisunud, kuid talvega kogub murupind ikkagi prahti ja vajab kerget õhutamist. Kuid ära tee seda liiga vara, sest nii võid murutaime liialt kahjustada. Lase maapind enne kenasti sulada ja taheneda. Riisudes saad ka kena ülevaate muru tervisest ja hoolduse vajadusest - näha on kenasti sammaldunud kohad ja parandust vajavad muruaugud. Muru on ka varase hoolitsuse eest tänulik ja tärkab varem. Hiliskevadel on muru kasv väga aktiivne ja seega on väga hea plaan muru väetada ning ka väheke õhutada, et sammal ei saaks võimust võtta. Peale väikeseid murukoristustöid saad rahus sättida oma aiatooli tuulevarju ja nautida esimesi kevadisi õisi ja värsket muru lõhna.

 Allikas: teakanddeck.com

Allikas: teakanddeck.com

Ära unusta pühkida ja puhastada ka erinevad katendid hooviteedel. Kõvade katendite puhul võid märgata sinna tekkinud samblikuid ja samblaid. Nüüd oleks õige aeg haarata traathari või muu abivahend, et rohelisest külalisest vabaneda. Kogu pilt läheb kohe värskemaks. Pühi puhtaks ka terrass ja seal seisev aiamööbel. Terrassi puhastades saad jällegi hea ülevaate selle seisukorrast - kas on tekkinud talvega mõned roosteplekid, külmakerked või on kusagile sammal pesa teinud. Kui puidust terrassipõrand tundub tuhmunud ja kulunud, siis on hea plaan see pesta ja seejärel õlitada. Rooste vastu aitav hästi kuum vesi koos sidruni mahlaga või näiteks Coca-Cola.

Kui aiamööbel on talve terrassil veetnud, ei teeks paha ka väikene pesu. Puidust aiamööbel on tihti eelmise suve päikese ja talvise niiskuse toimel tuhmunud ja oma värvi kaotanud. Aiamööbel tahaks samuti õlitamist ja mõnel juhul ka enne tugevat harjamist. Puhastatud ja värskelt õlitatud aiamööblil istudes lõhnab kevadõhtu kindlasti teisiti.

Terrassidele on jäänud talvituma kindlasti ka mõni ampel ja lillepott. Enne uute taimede istutamist kontrolli üle ka nende olukord. Niiskuse toimel võivad olla ka lillepottidesse ja amplitesse pesa teinud hallitus, samblikud või mõned taimekahjurid. Selleks, et noored taimed saaks kenasti kasvada ja ei peaks kohe võitlusesse asuma, oleks hea plaan amplid ja lillepotid enne isutamist puhastada ja desinfitseerida. Näiteks võid seda teha 1% kaaliumpermanganaadi lahusega. Kui külmakraade enam üle viie ei lubata, mine soeta endale mõned kaunid õitsejad ja istuta amplisse. Istu, puhka ja naudi kevade värskust.

Tekst: Eda Vane
Maastikuarhitektuuri III kursuse tudeng


Hea Plaan OÜ
www.heaplaan.ee
Facebook

Sisestatud: 13.04.2015

Hea Plaan

Tel:
504 7747, 529 9424
Aadress:
Toompuiestee 21, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.