Artiklid ja uudised

Hektor Light jagab nõuandeid kaasaegse lastetoa valgustamisel

Lastetoas mängivad valgustamisel olulist rolli ohutus, nägemismugavus ja silmasõbralikkus ning valgusti peaks olema energiasäästlik, mittepimestav ja mittepurunev. Kuna lastetuba on ruum, mis muutub ajas kõige enam ja kiiremini, vastavalt sellele, kuidas laps kasvab, siis peaks üldvalguseks valima lambi, mida on võimalik kasutada alates päevast, mil laps sünnib kuni varase täiskasvanueani välja.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Üks võimalus on paigaldada lakke pea märkamatuid ja praktilisi süvistatud valgusteid. Miks?

Kui peaks toas leidma aset mõni pallimäng, siis ei jää valgustid ette tänu oma väikestele mõõtmetele ja minimaalsele laest alla ulatuvale osale. Selline lahendus nõuab eelnevalt juba ehitusprojektis vastavate nõuete täitmist ja pikaajalisemat ette planeerimist.

Püüa valgustada tuba ühtlaselt

Kui süvisvalgusteid pole võimalik paigaldada või puudub selleks soov, võivad osutuda sobivaks väikese mõõdulised sisseintegreeritud LED-iga pinnapealsed spot-valgustid. Piisavalt hea valguse saavutame kui paigaldame lambid ühtlaselt üle terve lae.

Ruumi keskel asuv üks lamp ei pruugi välja valgustada seina äärtes olevaid tegevustsoone. Pimedad alad toa nurkades muudavad lae visuaalselt madalamaks ja võivad mõjuda lapsele hirmutavalt. Enam kui ühe üldvalgusti paigaldamine lastetuppa tagab ühtlasema ja küllaldasema valguse. Nii ala- kui ka ülevalgustamine mõjub lapse meeleolule: väsitab või teeb rahutuks. Õigesti valitud valgus tagab hea ja positiivse meelerahu.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Eelista vastu lage olevaid plafoontüüpi valgusteid

Võrreldes kõrgelt alla rippuvate lampidega, võimaldavad vastu lage olevad valgustid ja plafoonid lastetoas suuremat laste tegutsemisaktiivust. Materjalid nagu klaas, kristall või keraamika, võivad purunemisel tekitada lapsele tõsiseid vigastusi. Seepärast on igati õigustatud laes plastikust ja kangast valgustite kasutamine.

On hea teada, et tumedates toonides ja paksust kangast kuppel võib liigselt takistada valguse levikut. Õigesti valitud valgusti annab ruumile avarust ja soojust ning ei pimesta ega tekita häirivaid peegeldusi või varje. Seepärast võiks kasutada valgusteid, mille valgusallikaid pole üheski võimalikust vaatlemissuunast näha või valgusvoog on suunatud ülespoole. Laest alla peegelduv valgus on tunduvalt mahedam otse alla suunatud valgusest.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Ole moodne, kasuta nutikaid valgusteid

Valguse räiguse reguleerimiseks on hea kasutada dimmerdatavat lülitit, mis annavab võimaluse muuta keskkond sobivaks nii aktiivsete kui passiivsete tegevuste jaoks.

Väikelapse toas võiks lüliti asukoht olla tavapärasest madalam, et veel väike laps ülatuks valgust sisse-välja lülitama. Natuke vanema lapse jaoks on huvitav ja mänguline kasutada valgustite lülitamisel näiteks pulte või lihtsalt käeviipega kustutada lamp laual. Teisemelise eelistuseks on kindlasti tehnoloogial põhinev põnevalt lahendatud nutitelefoni rakendus.

Leia sobilik laualamp lähtuvalt lapse vanusest

Laualampide ülesanne on välja valgustada konkreetne ala või tegevus, nagu näiteks lugemine ja õppimine. Lapse silmade tervise seisukohalt on oluline, et valgus oleks küllaldane, kuid samas ei pimestaks. Ere valgusallikas peab olema kaetud matistatud plastiku või klaasiga, mis ei takista valguse levikut.

Tööpinnale langev valgustihedus võiks olla 300-500 luksi ja värvustemperatuur pigem soojemapoolne, 2700-3000 Kelvinit. Soe, alla 2700 Kelvini valgus, tekitab unisust ja väsimust ning ei soodusta õppimist.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Turvalisust silmas pidades võiks valida valgusti, mille kuppel on mittepurunevast materjalist. Kindlasti tuleks vältida valgusteid, millel on teravad servad või mis lähevad kuumaks, sest nii võib kokkupuutel tekkida kõrvetuse oht. Siinkohal on õigustatud vähese soojaeraldusega ja laia värvispektriga LED laualampide kasutamine. LED-ide eeliseks on ka pikk eluiga, vastupidavus põrutustele ja energiasäästlikkus.

Uskumatu iste-valgusti Allikas: www.hektor.ee

Uskumatu iste-valgusti Allikas: www.hektor.ee

Lauavalgustite juures on oluline, et seda oleks kerge seada sobivasse asendisse, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist. Koolilapsel on mugav kasutada valgustit, mille kuppel on suunatav, valgusvihu laius küllaldane ja laua kohal ulatuvus piisav. Kuna peaaegu meetrise ulatusega lauavalgusti vajab tasakaaluks rasket jalga, siis tasuks eelistada lampi, mida saab kinnitada laua külge või seinale. Ühtlasi võimaldab see lauapinna otstarbekamat kasutust, ning välistatud on oht, et mänguhoos lamp ümber läheks. Arvutiga tööd tehes tuleb lauavalgusti paigutada nii, et see ei peegelduks kuvarile ega jätaks ka käe varju kasutatavale tööpinnale.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Uuri lastetoavalgustite kohta lähemalt ka siit ja siit.
www.hektor.ee
Facebook

Sisestatud: 21.11.2016

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki