Artiklid ja uudised

Vineerimaailm tutvustab vineerist disainiikooni - Cherneri tooli

Kindlasti olete näinud elegantse vormiga vineerist Cherneri tooli, kuid kes on selle klassiku loonud disainer? Norman Cherner oli Ameerika arhitekt ja disainer, keda tuntakse vineeri kui mööblimaterjali uuendajana ning taskukohase disaini loojana.

Tuntuks sai Cherner oma põneva loomelooga vineerist tooliga

Aastal 1950 oli Herman Milleri firma eesotsas George Nelson, kelle soov oli valmistada vineerist kergeid toole. Nende Pretzel-nimelise tooli kujundas Nelson 1952 ja seda tootis Massachusettsis asuv firma Plycraft. Pretzeli tool osutus aga liiga nõrgaks ja äriliselt kulukaks, mistõttu Herman Miller lõpetas selle tootmise 1957. aastal.

 Allikas: www.vineerimaailm.ee

Allikas: www.vineerimaailm.ee

Kuna Pretzeli tooli tootmise järel oli Plycraftil olemas nii materjalid kui tehnika vineerist mööbli ehitamiseks, oli mõistlik need ära kasutada. George Nelson pöördus Norman Cherneri poole, et too kujundaks tugevama ja odavama Pretzel-tüüpi tooli, mida saaks Plycrafti firmas olemasolevate ressurssidega toota. Plycrafti omanik Paul Goldman sõlmiski Cherneriga selle töö peale lepingu. Juhtus aga nii, et kui Cherner oli oma tootedisaini firma juhtkonnale ära esitanud, öeldi talle, et see projekt on lõpetatud.

Mõne aja möödudes nägi Cherner oma suureks üllatuseks ühes New Yorgi mööblisalongis enda disainitud tooli müügis. Silti uurides avastas ta tootjana Plycrafti, kes oli toote nimetanud "Bernardoks". Seepeale kaevas ta Plycrafti kohtusse ja võitis. Edaspidi Plycraft küll jätkas Cherneri tooli tootmist, kuid Cherner sai selle pealt endale nii autoritasu kui -õigused. Tool oli tootmises kuni 1970. aastateni.

Juba ligi 20 aastat oldi Cherneri tooli nähtud vaid galeriides, muuseumides ja paari õnneliku kollektsionääri elutoas. See kõik muutus 1999. aastal, kui Norman Cherneri pojad Benjamin ja Thomas asutasid Cherner Chair Company, et taaselustada oma isa looming ja toota neid klassikaks saanud mööbliesemeid.

 Allikas: www.vineerimaailm.ee

Allikas: www.vineerimaailm.ee

Tool on valmistatud lamineeritud vineerist, mille kihid ulatuvad istme juures 5-st kuni seljaosa juures 15-ni. See annab Cherneri toolile erakordse struktuurse tugevuse ja skulpturaalse ilu. Materjalidena on kasutatud Euroopa pööki, lamineeritud vineeri ja pähkelspooni.

www.vineerimaailm.ee
Facebook

Sisestatud: 03.04.2017

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki