Artiklid ja uudised

Potipoiss annab nõu: mida tuleks silmas pidada korstnapühkija tellimisel

Potipoiss annab väärtsuslikku nõu, millistel juhtudel tuleks korstnapühkija tellida ja mida tema teenuse puhul silmas pidada.

Korstnapühkijale peaks olema tagatud juurdepääs kõikidesse korteritesse

Korstnapühkija töö tundub paljudele üheselt mõistetav: ta pühib puhtaks kütteseadmed ning suitsulõõrid. Miks peaks olema korstnapühkija tööst huvitatud aga näiteks need mitmepereelamus või kortermajas elavad inimesed, kellel ühtegi kaminat või ahju ei ole?

Korstnapühkija pühib ka ventilatsioonilõõre

Kõikides elamistes on ventilatsioon ning üks osa korstnapühkija tööst on ventilatsioonilõõride puhastamine. Kui suitsulõõrid lõpevad enamasti keldris, siis ventilatsioonilõõrid lõpeva, kas vannitoas, wc-s või köögis - seega on nende lõõride tõmmet võimalik kontrollida ainult nendes samades ruumides. Ventilatsioonilõõridesse koguneb samuti tolmu, ämblikud koovad võrke ja köögis olevas lõõris leidub ka rasva. See kõik takistab õhuvahetust korteris, vannituba on kauem niiske ning toidutegemise lõhnad ei lähe köögist nii kiiresti ära kui võiksid. Lisaks ka otsene tuleoht, sest nii tolm kui ka rasvajäägid süttivad kergesti.

Majad, kus on kasutusel gaas

Eriti hoolsad peaksid oma lõõride puhastamise ning tõmbe kontrollimisega aga olema need kortermajad, kus on kasutusel individuaalsed gaasisoojendid või ühise gaasitoru otsas olevad gaasipliidid. Hea ventilatsioon ja tõmme lõõrides on eelduseks, et gaas tuppa ei lekiks. Ka selliste majade puhul oleme kohanud arvamust, et piisab, kui korstnapühkija pühib ühised lõõrid ning korteritesse ei ole tal vaja minna. Aga taas lõppevad ka gaasimajades mitmed lõõrid just korterites ning nende lõõride tõmmet ei saa mujalt kindlaks teha.

Kui tihti peab lõõre hooldama?

Seadus näeb ette, et mitmepereelamutes ja kortermajades peab lõõre puhastama vähemalt üks kord aastas - rõhk on sõnal „vähemalt“. Kui majas on kütteseadmed, mis on igapäevases kasutamises, siis võib korstnapühkija ka ette näha, et pühkimistööd tuleb läbi viia hoopis iga kuue kuu tagant.

 Allikas: www.potipoiss.ee

Allikas: www.potipoiss.ee

Kes võib korstnapühkimistööd teha ning millise dokumendi peab ta väljastama?

Igal kevadel ja sügisel tekib ajalehtede reakuulutustesse korstnapühkimise teenuse pakkujaid nagu seeni peale vihma.Teinekord ei ole juures ei firma ega korstnapühkija nime - on vaid number, kuhu helistada. Hind on neil ka tihtipeale soodne - tuleb mees, teeb töö ära, võtab raha ja lahkub. Kui läheb hästi, väljastab ta isegi paberi, et töö on tehtud. Teie olete rahul, sest olete oma kohuse täitnud ja rahakottigi ei ole väga suur auk tekkinud.

Siis aga läheb teil selle korstnapühkija poolt väljastatud dokumenti vaja näiteks kindlustuse või panga jaoks või tuleb hoopiski päästeamet kontrollvisiiti tegema. Siis selgub, et teile antud dokument on kehtetu, sest selle väljastanud korstnapühkijal puudub kehtiv kutsetunnistus.

Kortermajadel tasuks tähele panna ka seda, et mitte iga taseme korstnapühkija ei või neile teenust osutada. Korstnapühkijatel on kokku kolm taset - kõigepealt tase 3 ehk korstnapühkija õpipoisi tase, sellele järgneb tase 4 ehk korstnapühkija ning kõige viimane on tase 5 ehk korstnapühkija-meister. Kortermajades võivad korstnapühkimise teenust osutada 4. ja 5. tasemekvalifikatsiooniga korstnapühkijad.

Korstnapühkija kutsetunnistust ning taset saab kontrollida Kutsekoja koduleheküljelt www.kutsekoda.ee. Kui internetti ei ole käepärast, võib helistada ka päästeala infotelefonile 1524.

Kontrollige, et saate korrektse ja kehtiva korstnapühkimise akti

Uue tuleohutuseseaduse valguses on nii, et süüd ei ole veeretada mitte kellegi teise kui ainult iseenda kaela: töö tellijal on kohustus veenduda, et töö teostajal on olemas vajalik kvalifikatsioon ning teha enne oma allkirja andmist kindlaks, et väljastatud dokument vastab kehtivatele seadustele ja normidele. Korstnapühkimise akti vorm on seadusega ette antud ning igasugused erikujundusega korstnapühkimise aktid ei pruugi olla hiljem seadusandja silmis kehtivad.

Teie kui tellija kohustus on veenduda, et kutsutud korstnapühkija pakub teile teenust, mis on seadusega kooskõlas!

Uuri lisa ka siit ning Facebookist.

Sisestatud: 10.05.2017

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

Kui oled otsustanud hakata ehitama terrassi või olemasolevat kohendama, siis valides materjali on kindlalt Sinu jaoks oluline, et terrass oleks kauakestev, vähest hooldust vajav ja samas kena välimusega. Eestis on enamus terrasse ehitatud pigem pehmemast okas -või lehtpuidust (mänd, haab, lehis) või komposiitmaterjalist. Aga need ei pruugi olla ainsad materjalid kaasaegse terrassi ehitamiseks. Kas Te olete näiteks kuulnud uuest bambusest terrassilaudisest - Bamboo X treme?

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Fassaadikrohvid ja terviklikud fassaadisüsteemid on oma arengus jõudnud nüüd päris nanotehnoloogiani. Nanokrohvide nimetus on kasutusel olnud juba aastaid, aga oma nimetuselt pole neil rohkem ühist kui elementide suurust mõõdetava mõõtühiku “nano” kasutamisega. Tänapäeval pole küsimus enam selles, kui suur on krohvi tera suurus ega see, millega saavutatakse vastupidavus ja elastsus. Nüüd räägime juba kui palju suudab fassaadikrohv end ise taastada ja uuesti nanotasandil molekule omavahel siduda.

vaata kõiki