Artiklid ja uudised

Rootsi punane – populaarne värvitoon nii Skandinaavias kui ka Eestis

Põhjamaades, eelkõige Soomes ja Rootsis ringi sõites, märkame palju klassikalist punast tooni maju. Ajalooliselt olevat punane värv staatuse sümbol. Rootsi kaupmehed värvinud oma puumajad punaseks, jäljendamaks Saksamaal ja Hollandis nähtud punastest tellistest ja heledast liivakivist aknaservadega suuri maju. Samuti kehtis Rootsis 18. sajandil paljudes linnades nõue, et kõikide majade tänavapoolsed fassaadid peavad olema värvitud punasega, eriti kuninga külaskäikude ajal.

Nagu ajaloost teada, valitsesid rootslased mõnda aega ka Eesti aladel. Sellest ajast on ilmselt pärit ka meie majade punase muldvärviga katmise komme. Traditsiooniliselt on Eestis kasutatav punane Rootsi omast küll pisut tumedam olnud, kuid ülipopulaarseks on see värv jäänud tänaseni.

 Allikas: puumarket.ee

Allikas: puumarket.ee

Tänapäeval püüavad arhitektid leida rootsi punasele ka uusi modernsemaid väljundeid, kombineerides muldvärve erinevate ehitusstiilidega. Rootsi arhitekti Bolle Thami arhitektuuribüroos konstrueeriti 2015. aastal maja, mis vastavalt 10-kuulise uuringu käigus kogutud infole, vastas rootslaste ideaalsele kodule. Rootslaste kõige eelistatumaks majatüübiks osutus rootsi punases värvitoonis ja maakodu stiilis välisviimistlusega ning modernne 120 ruutmeetrine konteinertüüpi avar ja valgusküllane hoone. Täisversiooni sellest eksperimendist ja arhitektide visualiseeringust saate lugeda siit.

Muldvärv ja rootsi punane

„Rootsi punasest” rääkides kiputakse sageli segi ajama kaks asja – toon ja toode. Rootsi punast tooni on võimalik teha igasugusest tootest ning toode “Rootsi punane” tähendab muldvärvi ning on nime saanud algselt levinuimast toonist. Sisult võib rootsi punane olla ka näiteks kollane,“ räägib Teknos OÜ müügiesindaja Asko Aasa.

Muldvärv on traditsioonilise retsepti järgi valmistatud värv, kus keedetakse kokku looduslikud muldpigmendid, sideained ja puidu säilitamiseks vajalikud ained. „Üldiselt mõeldakse sellest rääkides punasest, mis on kõige levinum, kuid muldvärve on võimalik saada ka muid toone – näiteks kollane, must ja valge,“ ütleb Aasa.

 Allikas: puumarket.ee

Allikas: puumarket.ee
Muldvärviga värvimise nüansid

“Naturaalne muldvärv sobib ainult saetud ehk karedale pinnale, nii värsketele kui ka juba ajahambast halliks muutunud ja samuti ka kõikidele varem muldvärviga värvitud pindadele,” sõnab Asko Aasa. Värvimise ajal peaks olema vähemalt 10 soojakraadi ning öösel ei tohi olla öökülma ohtu, samuti ei tohiks värvitav pind olla märg ega päikesest kuum.

Enne värvimise alustamist tuleks muldvärvi kindlasti väga hoolikalt segada. Muldvärvi puidule kandmiseks tuleks kasutada jämedamat plafoonpintslit. Suuremaid pindu võib katta ka värvipintsliga. Värvikiht peab olema võimalikult õhuke ja ühtlane. Kui võimalik, ära jäta tööd keset seina pooleli. Rootsivärvi erinevad partiid võivad olla pisut varieeruvad, seetõttu tuleks alustada uue partiiga uuest seinast, siis ei hakka võimalikud toonierinevused silma.

“Punamuld kaitseb puitu hästi, jättes puidule hingava elastse kihi, mis ei kooru ega pragune. Muldvärviga värvitud pind üldjuhul pigem tuhmub ja kulub, kui koorub. Kui esimesel korral on korralikult kaks kihti pintsliga peale kantud, siis päikese poolne külg tahaks üle pintseldamist umbes alles 10 aasta pärast,” ütleb Aasa.


 Allikas: puumarket.ee

Allikas: puumarket.ee

Kas muldvärvi saab üle värvida ka mõne teise fassaadivärviga?

„Kui juhtub, et maja on värvitud muldvärviga ja tahaks tooni muuta, siis kõige lihtsam see ei ole, kuid ka mitte võimatu. Kui värvida uus värv otse muldvärviga värvitud pinnale, juhtub see, et uus värv koorub koos muldvärvi pealmise kihiga maha ning kogu töö on mokas,“ sõnab Aasa.

Enne, kui värvima hakata, tuleb aluspind puhastada sinna aastatega kogunud tolmust, mustusest või ka päikese poolt ära põletatud värvijääkidest. Selleks sobib kõige paremini tugeva harjasega küürimishari ja voolav vesi. Samuti võib kasutada ka näiteks survepesurit.

„Esmalt tuleb mehaaniliselt eemaldada võimalikult palju vana värvi. Kas kraapides, harjates või näiteks survepesuriga. Seejärel tuleb pind kruntida lahusti baasil kruntvärviga, kuhu on lisatud 20-30% lakibensiini,“ lisab Aasa. Eesmärk on see, et kruntvärv tungib läbi muldvärvi ja seob end aluspõhja külge korralikult kinni.

Nüüd tuleb oodata, kuni suur kogus lahustit ära on aurustunud. Edasi saab kasutada oma eelistuste kohast fassaadivärvi, soovitavalt väga pikaealist.

www.puumarket.ee

Sisestatud: 01.06.2017

Puumarket AS

Tel:
679 1551
Aadress:
Väike-Männiku 11, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Iga maja on kellelegi kodu. See on paik, mida soovitakse muuta kauniks, mugavaks ja hubaseks. Kuigi linnapilti ilmestavad enamjaolt krohvitud kiviseinad, siis järjest rohkem on sinna lisandunud ka puidust fassaade.

Selline “puidune” lähenemine on eriti levinud just maapiirkondades, kuhu linnakära nii naljalt enam ei kostu. Metsaserval asuv puidust välisvoodriga maja paistab kui ideaalne pelgupaik, otsekui muinasjutust ehk kodu, selle kõige ehedamas tähenduses.

vaata kõiki