Artiklid ja uudised

Puumarket tutvustab maja välisvoodrilaua valikuid ja võimalusi

Ilmekas maja puitvälisvooder lisab ehitisele väärtust, kuid kuidas ära tunda parim variant enda kodu jaoks? Kas peaks eelistama naturaalset voodrit või oleks mõistlik kasutada tööstuslikult viimistletud voodrilauda? Alustame algusestPuumarket annab nõu, millele tuleb välisvoodrilaua valimisel ja tellimisel tähelepanu pöörata?

Voodrilaua puidu liigid
Välisvoodrilauaks kasutatakse põhiliselt kuusepuitu, kuna kuusk on tiheduselt ühtlasem ja kestvam kui mänd ja seetõttu on kuusepuidus niiskusest tingitud mahumuutused väiksemad. See tagab välisvoodrilaua ja ka viimistluskihi pikema eluea. Kuna kuuse rakud kuivades sulguvad ja puit muutub seetõttu bioloogiliselt vastupidavamaks, siis ei vaja kuusk eelnevat immutamist puidukaitsevahendiga. Näiteks tööstuslikul värvimisel kaetakse voodrilauad esimese kihina kohe kruntvärviga, mis sisaldab sine ja hallituse vastaseid toimeaineid.

 Allikas: puumarket.ee

Allikas: puumarket.ee

Silehööveldatud või saepinnaline höövellaud?
Kaaluge hoolikalt, kas kasutada hööveldatud või saepinnalist välisvoodrilauda, mõlemal on omad plussid ja miinused. Saepinnalise voodrilaua kasuks räägib praktilisus, sest poorsem saepind imab värvimisel kuni 60% rohkem värvi. Värv nakkub paremini ja tungib sügavamale puidu pooridesse, tagades saepinnalise voodrilaua värvikihi kuni 2 korda pikema eluea ning sellele ei ole vaja teostada hooldusvärvimisi nii tihti.

Lisaks värvile haakub saepinnalise voodrilauaga hästi ka tolm ja mustus ning fassaadi puhastamine pole lihtne. Seega kui kaetav fassaad asub kohas, kus see tihti määrdub ja puhastamist vajab, siis tasuks kaaluda silehööveldatud voodrilaua kasutamist, mis on spetsiaalsete voodrilaua hooldusvahenditega ja kergesti puhastatav, kindlasti ei tohi seejuures kasutada survepesu. Värvkate vajab küll tihedamini värskendamist, kuid fassaad on lihtsamini hooldatav.

Voodrilaua profiilid ja laiused
Tellitava välisvoodrilaua kuju ehk profiil tuleks valida lähtuvalt hoone asukohast ja arhitektuurist. Üldjuhul annab sopilisematele või väiksematele fassadipindadele õhulisust juurde kitsam ja rõhutatuma profiiliga laudis ning suurtele fassaadipindadele sobib paremini laiem ja tagasihoidlikum profiil. Vanemate majade renoveerimisel soovitame kasutada kindlasti ka ajastukohaseid profiile.

 Allikas: puumarket.ee

Allikas: puumarket.ee

Soovitatavad voodrilaua paksused
Mida paksem on välisvoodrilaud, seda ühtlasem on tema niiskusrežiim st. et niiskusest tingitud mahumuutused on väiksemad. Seega on ka paksemast voodrilauast tehtud fassaad stabiilsem ja pikaealisem. Põhjamaiste standardite järgi on välisvoodrilaua soovituslik minimaalne paksus 21mm. Võib kasutada ka õhemat, populaarset ja odavamat 18mm välisvoodrilauda, kuid tuleb arvestada fassaadi lühema elueaga ja võimaliku suurema riskiga sagedasematest ja suurematest mahumuutustest tingitud probleemide tekkele – lõhed, värvipinna kahjustused ja kõverdumised. Puumarketis on lai valik nii 18mm kui ka 21mm paksusega välisvoodrilaudu.

Sokkel ja räästas
Puitfassaad, olenemata pinnaviimistluse kvaliteedist, on eriti tundlik niiskuse suhtes, mille äärmuslikumad väljendused on kaldvihm ja maapinnalt üles pritsiv vesi. Puitfassaadi pikema eluea tagamiseks võiks olla sokli kõrgus suurem kui 300mm ning räästa laius suurem kui 600mm. Soovituslikust madalama sokliga või lühema räästaga hoone fassaadi eluiga on kindlasti oluliselt lühem ja see vajab tihedamat hoolt. Tuleb arvestada, et sellist fassaadi käsitletakse äärmuslikes oludes olevaks fassaadiks ja voodrilaua tootja, ka tööstuslikult värvitud voodrilaua tootja, ei saa vastuta paigaldatava fassaadi eluea eest.

Loe artiklit edasi siit.

www.puumarket.ee

Sisestatud: 09.08.2017

Puumarket AS

Tel:
679 1551
Aadress:
Väike-Männiku 11, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Iga maja on kellelegi kodu. See on paik, mida soovitakse muuta kauniks, mugavaks ja hubaseks. Kuigi linnapilti ilmestavad enamjaolt krohvitud kiviseinad, siis järjest rohkem on sinna lisandunud ka puidust fassaade.

Selline “puidune” lähenemine on eriti levinud just maapiirkondades, kuhu linnakära nii naljalt enam ei kostu. Metsaserval asuv puidust välisvoodriga maja paistab kui ideaalne pelgupaik, otsekui muinasjutust ehk kodu, selle kõige ehedamas tähenduses.

vaata kõiki