Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Trepid turvalisemaks ja ilusaks trepivaipadega


Trepp on igas mitmekordses majas hädavajalik ning tihti toimib ka kujunduselemendina.
Trepiastmed võivad aga olla libedad ning ohtlikud, mistõttu on üheks võimaluseks libeduse vältimiseks vaipkatete kasutamine trepiastmetel. Kuna vaipu on kõikvõimalikes toonides ja mustrites, on need suurepärased kodu dekoreerimisel.
Lisaks ohutusele ja silmailule pikendab trepivaip ka trepiastmete eluiga, sest astmed kuluvad vähem ning sammude heli on summutatud.

Materjalid
Kuna trepp on koht, mida tavaliselt väga palju kasutatakse, määrdub see kergelt ning seda peab tihti puhastama. Seetõttu peab trepikate olema vastupidav ja mitte kergesti määrduv.

Naturaalsetest materjalidest on kõige tuntum ja hinnatuim vaibamaterjal vill, mis õige hooldamise korral võib kesta kuni 20 aastat. Lühikese karvaga villavaipa on lihtne tolmuimejaga puhastada ning see ei ole talla all libe. Vill on antistaatiline, plekke hülgav ja ka tulekindel. Hooldamise keerulisem pool on see, et puhastamisel peab kasutama õigeid villale sobivaid puhastusvahendeid, mis võivad olla suhteliselt kallid. Lisaks villale kasutatakse naturaalsetest kiududest vaipadeks veel puuvilla, džuuti, mererohtu ja siidi, kuid need ei ole nii vastupidavad kui villavaibad ning neid on keerulisem puhastada. Mererohi, džuut ja siid ei tohi saada märjaks, sest vedelikud jätavad neile vaipadele plekid ning seega ei sobi nendest materjalidest vaibad treppidele, mida kasutatakse tihedalt.






Sünteetilistest materjalidest võiks trepivaiba puhul kaaluda olefiini, mis on väga vastupidav ning ei tõmba plekke sisse. Küll aga ei sobi see hästi treppidele, kus käiakse välisjalanõudega, sest õli ja asfaldiplekid ei tule sealt välja ning jääsulatamiseks mõeldud ained muudavad olefiinist vaiba kollaseks. Teine sünteetiline materjal, mis sobib trepivaipadeks on polüester. Ka see ei võtta plekke külge, on vastupidav ning taskukohane. Treppidele sobib kõige paremini jällegi lühikese karvaga vaip, mida on lihtne hooldada. Polüestrist vaipade miinuseks on see, et happeliste vedelike plekke vaibast kätte ei saa ning tulekahju korral eritab vaip toksilisi gaase. Sünteetilised materjalid on tavaliselt odavamad kui naturaalsed ning nende värvivalik on piiramatu.





Paigaldamine
Ühes tükis trepivaiba paigaldamine on pisut keerulisem kui astmevaipade kinnitamine. Astmevaibad sobivad eriti hästi lahtistele treppidele ning neil on ostmisel tavaliselt juba alumisel poolel küljes teibiriba, millega vaip trepi külge kinnitada. Ühes tükis trepivaibad sobivad ainult kinnistele treppidele. Kõigepealt peab mõõtme ära vaiba ja trepi laiuse. Kui vaip ei kata kogu trepilaiust, tuleb arvutada välja mitu sentimeetrit mõlemalt poolt üle peab jääma ning märkima vaiba laiuse pliiatsiga igale trepiastmele. Vaip tuleb kinnitada iga trepiastme külge naeltega, klambrilööjaga või kinnitada trepiastme ääre alla liist, mis hoiab vaipa kindlalt paigal. Teine viis vaiba kinnitamiseks on spetsiaalse vaibaliimi abil. Enne kinnitamist peab tõmbama vaiba pingule ja siluma välja kõik kortsud ning nii iga astmega. Pärast iga astme valmis saamist, astuge samm eemale ning vaadake, kas vaip on ikka otse ning kortsudeta.





Loodame, et illustreerivad fotod andsid mitmeid häid ideid, kuidas oma kodutrepp turvaliseks ja inrejööri imestavaks muuta või kuidas nutikalt kulunud trepiastmete välimust parandada.

Kui trepivaip aga ei ole teie eelistus, ent soovite lahendada kodus libedate trepiastmete probleemi, siis soovitame kasutada karestatud teipi, mis pidurdab jalga trepiastmel.
Karedad kleepribad on saadaval ka läbipaistvas toonis, seega jäävad nad märkamatuks ning mis oluline - neid on lihtne paigaldada ning hooldada.

Koostanud: Mirjam Nikolai
Artikli koostamisel kasutatud fotosid:
www.shelterness.com
www.carpe-t.com
www.homeworkshop.com
thefinishingtouchstockton.co.uk
madebygirl.blogspot.com
www.homedit.com

Sisestatud: 09.10.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

Kui oled otsustanud hakata ehitama terrassi või olemasolevat kohendama, siis valides materjali on kindlalt Sinu jaoks oluline, et terrass oleks kauakestev, vähest hooldust vajav ja samas kena välimusega. Eestis on enamus terrasse ehitatud pigem pehmemast okas -või lehtpuidust (mänd, haab, lehis) või komposiitmaterjalist. Aga need ei pruugi olla ainsad materjalid kaasaegse terrassi ehitamiseks. Kas Te olete näiteks kuulnud uuest bambusest terrassilaudisest - Bamboo X treme?

vaata kõiki