Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Feng shui: esik kui kodu visiitkaart

Asjata ei öelda, et esik on kodu visiitkaart, sest läbi esiku avaneb vaade meie kodu siseruumidesse. Tüüpkorterite esikud on enamasti väga väikesed ja pimedad ning energia sellisesse „kahtlasesse” ruumi siseneda ei soovi. Kui on lisatud valgustust ja seinad heledamate või rõõmsamate toonidega värvitud, siis tekib ukselävel toppama jäänud energiale huvi ruumi lähemalt silmitsema minna.
Kuid mis sunnib energiat ukselävel seisatama ja olukorda hindama? Esimene vaba energia takistaja on vastassein.

Peegel petab.
Kui vastasseinas on peegel ja me näeme esikusse sisenedes kõigepealt iseennast, siis see nägu on ju energiale juba tuttav ja sellisesse kodusse sisenemine ei paku talle piisavalt põnevust. Seega pöördub ta tuldud teed tagasi. Sarnaselt toimib energia ka siis, kui välisukse vastas on tühi seinapind, kus pole mitte midagi huvipakkuvat, mis energia tähelepanu sellesse kodusse kinnistaks. Kui aga energia meie kodusse ei jõua, siis elame me pidevas energiapuuduses. Energia liikumist on võimalik võrrelda vere liikumisega inimkehas. Veri peab jõudma inimese kõikidesse organitesse, kui kusagil on takistus ees, siis inimene haigestub.

Sama kehtib ka kodu kohta. Kui energia ei saa vabalt ja õiges tempos piki esikut ja koridore ning eluruume liikuda, on meie kodu energeetiliselt haige.

Liiga väike esik.
Liiga kitsas, umbne, asju täis esik takistab energia liikumist ruumis. Kõik hea sumbub, kaob kuhugi. Sellist olukorda saab võrrelda sellega, kuidas meie juurde soovib tulla palju häid (materiaalseid, emotsionaalseid, vaimseid) võimalusi, kuid kõik need jooksevad liiva. Mida teha? Sellisel juhul tuleb esikut visuaalselt suurendada. Paksud, kohevad talvemantlid panna kappidesse. Kapi umbsete uste asemel võib kasutada mattklaasi, üldse heledamaid rõõmsamaid toone. Ruumi aitab suurendada hea valgustatus. Esiku nagis tohivad rippuda ikka külaliste või siis sinna hetkeks (paariks tunniks) riputatud riided, kui kohe minnakse uuesti välja. Väikese esiku parimad ravivahendid on peegel või peegeldavad objektid. Väikesesse esikusse peegleid lisades (nii et peegel uksest ega aknast välja ei vaata) suureneb ruum visuaalselt. Teretulnud on jalanõude kapid. Ma arvan, et keegi ei taha, et teda tuntakse jalanõude järgi, vaid ikka silmade järgi.



A. Pikas kitsas esikus, kus on palju uksi, tuleb ruumi tasakaalustada sobivate piltide abil.


B. Vastastikku asetsevad uksed tekitavad energia tõmbetuule ja uste vahele tuleb asetada taksitused (antud juhul rippuv lamp).


C. Liiga väikesesse esikusse sisenemine tuleb muuta meeldivaks, miks mitte meeleoluka pildi abil.


D. Sopises esikus tuleb energia liikumist suunata ja taas sobivad selleks pildid, lambid või peeglid.




Siret Seeder

Siret Seeder







Suur esik.
Suurus on suhteline. Kindlasti tuleb vaadata kodu üldisi proportsioone ja rajada suurema hoone puhul ka avaram esik. Energeetilises mõttes koguneb liiga suurde esikusse korraga väga palju energiat. Seega eeldab selline ruum pidevat kasutamist – siin mängivad lapsed, siin suheldakse jne. Feng shui oluline reegel on, et ruumid peavad olema defineeritud oma funktsiooni järgi. Jah, kui esikus toimub igapäevane aktiivne elu, siis võib esik olla tõepoolest tavapärasest suurem, sest siin liigub ju väga palju energiat. Kuid tavaliselt on esik energiate suunaja, kanaliseerija, kodu osa, kus toimub üleminek teise olukorda – minek õue või siis sisene- mine kodu aktiivsesse või vastupidi puhketsooni. Seetõttu kuuluvad esikusse vihmavarjud, võtmed, peegel, lühiajaline istumiskoht, üleriiete nagi jne.

Siret Seeder

Siret Seeder












Kui kodu esik on maja üldisi proportsioone arvesse võttes liiga avar, siis ringleb siin palju energiat, mis võib muuta sellises kodus elavad inimesed agressiivseks. Negatiivset mõju võib see avaldada ka külalistele, kes tunnevad ennast sellises esikus liiga väiksena ja mitte oodatuna. Seega on mõõdukus feng shui üks oluline eesmärk. Suure esiku tasakaalustamiseks võib kasutada tumedamat, mustrilist seinapinda, kangaid ja enam mööblit, aga ka skulptuure, isegi lauakest, suuri vaase ja palju lilli. Suur esik esineb tänapäeval just sel juhul, kui avatud esikuosa läheb defineerimata üle elutoaks ja isegi söögitoaks ehk tekib üks suur esimese korruse saal.












Usterohke esik.
Kui esikus on palju eri ruumidesse viivaid uksi, siis satub energia segadusse – kuhu minna, millist teed eelistada. Sel juhul on tegemist liiga kiiresti liikuva energiaga, mis võib muuta koduelanikud väsinuks ja jõuetuks. Sellise esiku puhul tuleb vaadata, missugust ust hoida avatuna ja missugust suletuna. Soovitatavalt võib esikus olla kuni neli ust ja avatuna tuleb kindlasti hoida elutuppa viivat ust (veel parem, kui see on kahepoolne uks).

Väga avatud esik, mis on ühendatud elutoaga. Seeõttu tekib väga kiire energia liikumine, mis oma olemuselt on sarnane suure esikuga. Energia olemuse määrab see, mis tõmbab endale tähelepanu. Kui selleks on ukselävelt paistev tagumine väljapääs või suur klaaspind, siis läheb energia ruumist peatumata välja. Seega on selline kodu pigem energiast tühi, sest kiiret trajektoori mööda liikuv energia võtab endaga kaasa nii hea kui halva. Seega tasub ruumi eri osi defineerida ja esiku ning suure klaaspinna vahele midagi paigutada. Selleks sobib suur taim, rippuv lühter (kristallkuul) - laes, ümmargune vaasiga või puuviljakausiga kaunistatud laud. Sobib kõik, mis tõmbab tähelepanu aknaavadest ära. Kaitset pakub ka õhuke kardin akna ees või klaasile riputatud vitraaž.


Algallikas >>>

Sisestatud: 30.10.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki