Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Koht, kus saab tasakaalu luua

Ilusalong, terviseklubi, spordisaali on alati naiste pärusmaaks peetud, sest just naised on enda heast väljanägemisest huvitatud. Täna võib julgelt öelda, et üha rohkem mehi külastab terviseklubisid ja ilusalonge. On siis mees muutunud naiselikumaks ja huvitub rohkem kui varem oma väljanägemisest. See on kindlasti üks nii öelda selge ja arusaadav põhjus. Teine, varjatud kuid energeetiline põhjus seisneb selles, et külastades erinevaid salonge või klubisid saavutame me hea enesetunde ning rahulolu iseenda ja ümbritseva suhtes. Tänases kiires maailmas aga on just rahulolu ja tasakaalu olemasolu saanud võtmeküsimuseks olla edukas ning tulemuslik.

Mis toimub salongis? Meid mõjutavaid faktoreid on palju, neist olulisim on qi-energia, mis saadab meid sünnist surmani. Igal inimesel on oma sisemine energia (qi), mis mõjutab tema saatust, arengut ja inimsuhteid. Ideaalis ringleb qi meie kehas vabalt. Kui qi on blokeeritud, siis annab see tunda inimese enda, tema kodu ja suhete vaimses ning füüsilises tervises, seega meie heaolus. Kaasaegne elu, arutu „orav rattas jooksmine”, on meie qi energia viinud disharmoonilisse, rütmist välja. Inimese ellu tekivad probleemid, mis eelkõige väljenduvad suhetes ja tervises. Mingil põhjusel hakkab inimene kaalus juurde võtma ja mida rohkem erinevaid dieete pidada, seda hullemaks tema tasakaalutus läheb.

Miks toimuvad meis sellised muutused?
Qi energia koosneb kahest — kiiresti liikuvast (yang) ja aeglaselt liikuvast (yin) energiast. Kui meie kehas on yin-energia ülekaal, siis hakkab keha rasvuma. Kui aga energia tasakaalust dikteerib yang-energia, siis oleme närvilised ning puudub keskendumisvõime. Seega tasub ning tuleb oma keha ja hinge eest hoolt kanda.
Üks selline moodus on ilusalongide, terviseklubide ja sopordisaalide, miks mitte huvialaringide külastamine. Spetsialist, kes meiega tegeleb või kes juhendab meid korrastab meie qi energia yin/yang tasakaalu ja seeläbi saavutame mõnusa enesetunde, rahulolu.

Missugusesse salongi minna?
Inimese heaolule saavutamisele suunatud asutusi on palju. Mingil imelikul moel on mõni neist palju edukam kui teine. Salongi edukust mõjutab mitu aspekti: asukoht, kujundus, paigutus ja kindlasti inimesed, kes seal töötavad.
Kuidas muuta salongi edukaks? Salongi saab edukaks muuta õppides tundma ruumis liikuva qi energia omadusi ja vajadusel suunata seda positiivses suunas. Üks viis energia mõjutamiseks on kasutada aastatuhandeid eksiteerinud feng shui (tõlkes tuul ja vesi) ehk harmooniaõpetuse tarkusi. Edaspidi on toodud ära mõned sammud eduka salongi loomiseks.

Esimene samm on asukoht.
Põlisrahvas teadis, et kodu ei saa, ega tohi igale poole rajada. Kui endal mõistust ei jätkunud, kutsuti appi teadjamees, kes kodu täpse asukoha paika pani. Miks siis? Iga koht ei sobi elava kodu jaoks, sest seda mõjutavad maa seest tulevad erinevad kiirgused — nii positiivsed kui negatiivsed. Neist tuntumad on maa-alused jooksvad veed ehk veesooned, millel pikaajaline viibimine mõjutab meie tervist tuntavalt. Samuti mõjutavad meid maa-alused lõhed, praod ning maa magnetvälja kiirgus. Viimastel aastatel on suurt kõlapinda saavutanud asukoha radioaktiivsus (radooni jt ainete sisaldumine pinnases).
Teada on juhtumid, kus kaks lähestikku asetsevat massaažilauda kannavad endas täiesti erinevat infot ja mõju inimese jaoks. Ühe laua klient on rahul, teise oma ei otsi teed tagasi. Tavaliselt arvatakse,et viga on massööris, kuid mitte alati ...
Kõiki neid negatiivseid mõjureid on võimalik vähendada, ümber suunata, sellega tuleb lihtsalt tegeleda ja õiged meetmed kasutusele võtta.
Samuti ei tohiks salong asuda halvasti ligipääsetavas piirkonnas või hoopis üliaktiivse tänava (maantee, viadukti) ääres. Täna on üks edu võtmeid mugav parkimine ja viimase puudumine vähendab klientide arvu.


Teine samm on asend ja vorm.
Eestlane pöörab liiga vähe tähelepanu sissepääsule. Meie uksed on tähistamata ja ettevõtmised ei eristu teistest sarnastest üldse. Kuid välisuks (fassaad) on esmamulje tekitaja ja energia esmane suunaja. Kui salong asub keldris — see tähendab ma olen sunnitud oma pilgu heitma alla, ei kutsu mind mitte miski sinna sisse astuma. Me kõik tahame vaadata edasi, meelsamini üles, sest nii tunneb inimene, et teda on tõstetud tavaolekust kõrgemale. Seega on edukamad need salongid, mis asuvad kas tänavaga samal tasapinnal või pool korrust kõrgemal. Kui salong asub väga kõrgel, siis kaob kontakt sissepääsu ja seega ka inimesega. Parim viis energia (inimese) meelitamiseks on kindlasti see, et salongi või klubi uks avaneb tänavale. Juhul kui salong asub teisel või kolmandal korrusel peab teekond olema efektne ja väga hästi tähistatud. Masendavad pikad hallid koridorid ei kutsu meid salongi, isegi vaatamata sellele kui me kahe korruse pärast jõuame rohelisse oaasi — enne seda tuleb läbida ebameeldiv teekond läbi kadalipu.

Mida me näeme ruumi sisenedes?
Kas esimene tutvus salongiga algab kassast — tähendab siinseid töötajaid huvitab eelkõige minu käest raha kätte saada või näen ma midagi ilusat, atraktiivset, kutsuvat — näiteks akvaarium, purskkaev, mõnus istumiskoht, hea tunnuslause (mis annab positiivse emotsiooni). Kassa ja informatsiooni asukoht peab olema alati selgelt arusaadav, kuid kindlasti mitte esmamälestus, mis jääb firmast. Samuti ei tasu sissepääsu salongi kuhjata üle asjadega — see tekitab segadust ja häirib energia vaba voogamist.
Unustada ei tasu ka salongi vormi. Parim variant on neljakandilise põhjapinnaga ruum. Erinevad sopistused tekitavad ebakõla nii firma arengus kui töötajate ja klientide enesetundes. Hoiatada tasub aga teravanurgaliste ruumide eest, mis imevad inimese energiast tühjaks. Seda enam, et sellisesse ruumi on mööblit pea võimatu mõistlikult paigutada. Igasuguseid ekstravagantsusi on küll tore vaadata, kuid mitte seal elada ja loovalt töötada.

Kolmas samm on mäng energiatega.
Igal ruumil on oma mõte ja iseloom. Seega tasub (massaaži)salongi kujundamisel lähtuda sellest, et ruum ei tohi muutuda liiga aktiivseks — vastasel juhul ei suuda inimene siin lõõgastuda.
Seevastu terviseklubi, kus tuleb end füüsiliselt aktiviseerida, tasub luua kiiret energiat tootev ruum. Kuidas? Yin ehk rahulikku energiat toovad ruumi kõik detailid ja aksessuaarid, mis summutavad kiiret liikumist — nagu mahedad pastelsed toonid, kangad, töötlemata puit, struktuurne kivipind, tapeet, laialehelised taimed, sumedad valgusti, vaikne heli. Seevastu yangi iseloomustavad heledad, külmad tooonid, hea valgustatus, siledad värvitud pinnad, kitsalehelised ülespoole suunduvad taimed, töödeldud puidu ja kivipinnad, tugevam heli. Ühes asutuses võib olla erineva iseloomuga ruume — aktiivsem informatsiooni jagav osa ja lõõgastav puhketuba. Varieerumisvõimalusi kui palju.

Neljas samm on turvatunde loomine.
Turvalisuse mõiste on aastate jooksul oluliselt muutunud. Tänapäeval mõistame sõnapaari „turvaline tunne” all eelkõige füüsilist kaitset välismaailmast tuleva võimaliku rünnaku eest. Vanad hiinlased tajusid turvalisuse tunde all hoopis inimese paigutumist ruumis. Olenevalt tegevusest inimene kas tahab soltsiaalselt läbi käia või hoopis varjuda ja iseendaga olla. Salongis ootab inimene eelkõige individuaalset lähenemist talle, mitte avalikku eksponeerimist, mida soodustab kaasaegne büroode ja salongide sisekujundus. Näiteks juuksurisalong, kus tool asub otse välisakna all ja on kõigile möödujatele nähtav. Nii töötaja kui klient soovivad kaitsta oma kukalt. Juuksurisalongi eelis on see, et peegli abil on võimalik jälgida, mis toimub selja taga, kuid kahtlemata valib inimene alateadlikult rahulikuma ja tagasihoidlikuma koha — ma esitlen ennast siis kui olen selleks valmis.

Turvatunde oluline osa on ka ruumi suurus, proportsioonid. Liiga suur ja avatud ruum hakkab „toituma” klientide energiast. Seetõttu tasub enne ruumi rentimist mõelda hoolega läbi kes ja kui palju hakkab siin inimesi tööle ja külastama.

Ruumi ja inimese qi’d on sarnased. Kõik, mis ruumis toimub, talletub energeetiliselt ruumi seintesse, asjadesse ja inimestesse, moodustades nii ühisenergia. Terviseklubi, ilusalong, spordisaal, mis jätab kliendi energeetilisse mällu positiivse sõnumi, kutsub teda siia tagasi. Ja mis saab veel parem olla kui rahulolev klient kui ka töötaja.
Unustada ei tasu aga seda, et kord harmoonia saavutanuna, ei saa me loorberitele puhkama jääda, sest feng shui rakendamine on mitmeastmeline tunnetuslik tegevus, mille läbi kasvab nii ettevõte, töötaja kui ka klient.

Vaata Seeder Konsultatsioonid üritustekalendrit SIIT>>>!

Tekst: Siret Seeder, feng shui spetsialist

Sisestatud: 15.04.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki