Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Pane aed enda jaoks tööle — feng shui abil

 Allikas: zellandia.ru

Allikas: zellandia.ru
Feng shui puhul on tegemist energiaõpetusega, mille eesmärk on õppida tundma ja tasakaalustama meid ümbritsevaid, aga ka meie sisemisi energiaid. Tark inimene kasutab kõiki võimalusi selleks, et tunda ennast hästi ja harmooniliselt. Millal tunneb inimene ennast hästi? Ta tunneb ennast hästi siis, kui on täidetud tema kaks sünnihetkel kaas antud põhivajadust: tunda ennast turvaliselt ja omada teavet tema ümber toimuva kohta.

Enamasti arvatakse, et feng shui on seotud siseruumi kujundamisega. Siinkohal tuleb teha väike täpsustus. Feng shui kolis ruumi sisse alles üsna hiljuti, umbes 2500 aastat tagasi. Esimesed tähelepanekud energiaõpetuse kohta tehti aga juba tuhandeid aastaid varem ja välisruumi abil.

Koduaed vastab meie vajadustele
Eluruumi (nii välis- kui siseruumis) loomisel on olulised teatud reeglid. Esiteks eluruum peab vastama meie vajadustele. Kui suurt maja, aeda me vajame? Kui suures majas ja aias me „jõuame“ head energiat aktiivsena hoida. Aia hooldamisse me võime kaasata abitööjõudu, kuid õige energia paneb tööle omanik ise. Loomulikult ei pea kõiki töid ise tegema, kuid oma panus aia loomisesse ja selle aktiivsena hoidmises on olulise tähtsusega.


Enne koduaia planeerimist tasub vastata mõnele küsimusele: Kui palju on leibkonnas inimesi? Missugune on nende elamise viis? Kas nad viibivad kodus (aias) palju aega? Kas ma suudan, oskad ja tahan aeda hooldada? Feng shui ütleb, et hooldamata aed väljendab meie ebarahuldavat elu, haiged taimed aga meie tervise ebakõlasid.

 Allikas: 2.lushome.com

Allikas: 2.lushome.com

Kui aed on väga suur, siis tasub mõelda aia jagamisele: ees- ja tagaaiaks. Eesaed ei pea olema väga suur, küll aga peab see olema pilkupüüdev. Eks ikka selleks, et hea energia ning sellega kaasnevad võimalused meie kodu ja perekonna üles leiaks.

Ruum peab olema defineeritud
Feng shuis on tähtis defineerimine. Igal ruumil on oma iseloom. Magamistuba eelistab rahulikku energiat, seevastu elutuba aga aktiivsemat. Samad seaduspärasused kehtivad ka aias. Eesaed olgu aktiivne ja pilkupüüdev, sest siin liigub informatsioon, omad ja võõrad inimesed ning meie „abimees“ auto. Seevastu tagaaed (salaaed) on oma olemuselt rahulik ja unistav: teed võivad olla käänulisemad, rohkem põõsaid, lilleklompe ehk energia rahustajaid. Kindlasti tuleb eraldada aiast nn töötsoon, kus asub kompost, tööriistad, peenramaa, pesukuivatamise ala jne.
Turvatunde esimene nõue on ruumi piiritlemine. Iga talumees, mõisnik tähistas oma valdused aiaga. Missugune aed või piire on, sõltub loomulikult majast, asukohast ja elanike maitse-eelistustest. Aed ei pea olema kahe meetrine plankaed, vaid mõnel puhul piisab 20 cm kõrgusest kivide reast.

Suure asustamistihedusega põlluarenduse puhul kasutatakse tihti võrkkaeda. Kuna aga siin puuduvad puud-põõsad, siis ei paku võrkaed kaitset. Selline aed vähendab oma pere tunnet, ei soodusta peremehetunnet ja pere üldist heaolu.
Looge pilkupüüdev eesaed pigem madalama piirdeaiaga (mitte kõrgem kui maja akna alumine serv) ning seevastu tagaaias ehk minu salaaias võib kasutada kõrgemat või tihedamat turvatunnet pakkuvat piiret.

 Allikas: 2.lushome.com

Allikas: 2.lushome.com

Energia liigub koos inimesega
Värava avamisel pääseb meie koduaeda uus energia, mille eesmärk on jõuda aia keskpunkti, majani ja siit edasi aia kaugemasse nurka. Energia liikumist suunab aiatee. Mida käänulisem (kaarega) on tee, seda parem energia meie eluruumidesse jõuab. Kui majaukseni viiv aiatee on liiga sirge, siis tasub suurendada välisukse esist vaba ala. Ka välisukse trepiastmed võivad sel juhul olla ümara vormiga.

Koduaias lillepeenraid kujundades on soovitav luua just sinu kodule iseloomulik ornamentika ja kasutada ainut neid taimi ning lilli, mis sulle meeldivad ja sind positiivse emotsiooniga laevad. Lillederohkusega ülepakutud aed võib aga muutuda lämmatavaks. Õitsva ja rohelise ala suhe on soovitavalt 1/3 õitsvat ja 2/3 rohelist ala.

 Allikas: 2.lushome.com

Allikas: 2.lushome.com

Värav on omamoodi ühendus- ja eralduslüli sinu kodu ja muu maailma vahel. Täna pöörame aiavärava kujundamisele liiga vähe tähelepanu. Esimene nõue on, et värav peab olema terve ja liikuma sujuvalt. Samuti võivad värav või väravapostid olla pisut kõrgemad kui üldine aia kõrgus või siis eristuda värvi või vormi abil.
Juhul kui garaaziuks asub väravale lähemal kui maja välisuks, siis tuleb maja välisust dekoreerida ja kaunistada nii, et hea energia suundub inimeste, mitte auto juurde.

Feng shui aia kujundamise põhimõtted
1. Hea aed näeb välja loomulik ja piisavalt vana. Inimese jaoks on ideaalne aia kuju neljakandiline, sest see loob eeldused hea energia liikumiseks. Igasugused nurgad tekitavad segadust ja ärritust.
2. Lääne feng shui eelistab värvikirevaid aedu. Ida feng shui eelistab vaoshoitust. Eriti head energia suunajad on lehtpuud ja -põõsad. Värvikirevust tuuakse aeda suurte lilleamplite ja vaaside abil või värviliste üksikute puude ja põõsaste abil.
3. Feng shui aia juurde kuuluvad kolm olulist komponenti: veesilm, kiviktaimla ja maitsetaimede peenar. Vesi sümboliseerib jõukust. Hea kui vesi on liikuv. Kõrvuti asetsevad eri suurses kivid loovad harmooniat eri vanuses pereliikmete vahel. Maitsetaimede peenra kujundamisel eelistatakse pigem ümaraid ja kaarjaid vorme. Hea kui maitsetaimede peenar asub aia keskosas ehk tasakaalupunktis.
4. Heas energias maja on ristküliku kujuline. Juuredeehitust tehes (talveaed, aiamaja) tasub hoiduda L-kujulise vormi tekkimisest.
5. Hekke ei tohi pügada sümmeetrilist, vaid hekile peab jääma võimalikult loomulik vorm. Seevastu oodatud on üksikud pügatud puud või põõsad aias.
6. Head energia liikumist omavad võreseinad, mille külge võib panna kasvama õitsvaid ja lõhnavaid taimi.
7. Kui aias on palju nurki (ka hoonetel), tuleb neid pehmendada seina ääres kasvavate ronitaimedega (vistaaria, elulõng, roniroos). Sama efekti annab nurka riputatud tuulekell.
8. Aias asuv linnusöögimaja toob suhtlemist ja häid uudiseid.
9. Kompostihunnik ei ole halb. Pange see oma aia rahanurka, sest mittemillegist sünnib looduslik ramm ja rikkus. Teie koduaia rahanurk asub sissepääsust (peaväravast) vasakul kõige kaugemas nurgas.
10. Igas aias võiks kasvada õunapuu (õitseng), pihkalas (kaitse), kirss (romantika), igihaljas puu (kindlusetunne).
11. Koduaia loomise järjekord. Kõigepealt luuakse aia neljakandiline põhivorm. Tehakse kindlaks mis suunast vajab aed enam kaitset ja kust vähem (naabrid, põhiline tuule- ja päiksesvalguse suund, suured teed, elektriliinid jne). Teiseks pannakse paika hooned: elumaja, garaaz (varjualune), saun, abihoone, terrass, lehtla, grillimiskoht jne. Kolmandaks määratakse ära suurte puude asukohad, seejärel põõsaste võimalikud asukohad, samuti veesilma, peenramaa asukoht. Kui need on valmis tehtud, siis alles mõeldakse õitsvate lillede ja teeradade peale.

 Allikas: ezpong.com

Allikas: ezpong.com

Koduaia kujundamist alusta juba toast. Vaata oma kodu igast aknast välja ja kujuta endale ette missugune vaade peab sulle siit avanema.

NB! 14.05.2014 toimub "Aia feng shui seminar"
Vaata täpsemalt >>>

Head loomist!


NB! Seeder Konsultatsioonide koolitusaasta klassiruumis saab maikuuga läbi, seega suvekuudel viiakse läbi loenguid ratastel ja külastatakse Eestimaa energeetilisi paiku:
31.05. kl.9.00 enegreetiline ekskursioon: Kirna ravipark ja -mõis ning müstiline Keava linnamägi
Vaata täpsemalt >>>
07.06. kl.9.00 energeetiline ekskursioon Kirna ravipark ja –mõis ning naistemõis Sargveres NB! Algusega Tartust
Vaata täpsemalt >>>
14.06. kl.9.00 energeetiline ekskursioon Võrratu Virumaa (Kuremäe, Toila nõiamets, Ontika)
Vaata täpsemalt >>>
26.07. kl.9.00 energeetiline ekskursioon Virumaa mõisad (kuulsuste mõisad: Muuga - von Neff; Kiltsi – võn Krusenstern, Lasila - von Baer)
Vaata täpsemalt >>>

Tekst: Siret Seeder, feng shui nõustaja

Sisestatud: 10.05.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki