Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Kodus olgu siseruumide valgustus soe ja mitmekülgne

Oma kodu siseruumide õigele valgustamisele peaks tõsiselt mõtlema, kuna valgus mõjutab meie heaolu ja tervist rohkem, kui aimata oskame.

Peamiselt peaks siseruumide valgustite valimisel lähtuma sellest, kus ja kui palju valgust on vaja, et ruumides oleks ohutu liikuda, hea töötada ja mugav olla. Ruumi valgustamisel on kindlasti soovitatav kasutada rohkem kui ühte valgustit, koduses miljöös on kõige igavam lahendus ühest punktist tulev valgus.

Lisaks, mida rohkem on ruumis valguspunkte, seda lihtsam on reguleerida valgust vastavalt soovidele ja vajadustele. Kombineerige julgelt seina-, lae- ja põrandavalgusteid ka põrandasse või seina süvistatavate valgustitega ning LED valgusribadega. Neid erinevat tüüpi valgusteid saab omakorda sobitada vastavalt sellele, kas nad annavad üld-, kaudset või suunavat valgust.

Koju pigem soe valgus

Esmalt tuleks välja mõelda ruumi lahendus ja sellest lähtuda, sest üldvalgusti ei pruugi kõikides ruumides anda piisavalt vajalikku tulemust. Igapäevase koduse valguse puhul on soovitatav eelistada sooja valgust. Külm valgus sobib pigem tööruumidesse, kuna aitab meie vaimu värskemana hoida.

Külma ja sooja valgusega on võimalik mängida näiteks halogeenlampide abil – nende valgus on küll hõõglampidest kirkam, kuid võimaldavad oma kodus luua huvitavaid
valguslahendusi. Nii ka luminofoorlampide puhul, mida tihti kasutatakse peidetult lae-seina niššides, andes tulemuseks hajutatud valgustuse. Luminofoorlampide eeliseks on nende pikk eluiga ja võimalus valida valguse temperatuur ja erksustase.

Interjööri valgustamise puhul eelistage aga pigem säästlikku LED-valgustust, mis võimaldab lausa 80% kokkuhoidu elektrikulult. Halogeenlampide puhul on energiasääst hõõglampidega võrreldes 30%. Ühtlaselt valgustava pinnaga LED-plafoonid ja suurema diameetriga LED-valgustid muutuvad üha populaarsemaks ka klientide seas.

Valgustuslahendused vastavalt eluruumidele

Vannituba
Niiskuskindlad vannitoavalgustid kannavad rahvusvahelist tähist IP, millele järgneb number. Mida suurem see number on, seda parem. Näiteks IP 44 ja suurema numbriga valgusti sobib kindlasti vannituppa. Ripplaega vannitoas tasub kaaluda süvisvalgustite paigaldamist. Esiteks töötavad valgustid ohutul madalpingel ega ole seetõttu ohtlikud ka siis, kui satuvad koguni voolava vee alla. Teiseks annavad halogeenlambid erksatoonilist, hommikuti virgutava mõjuga valgust.

 Allikas: www.bathroommonkeys.com

Allikas: www.bathroommonkeys.com

Lastetuba
Lastetoas on oluline hea üldvalgus ning sealne lamp peaks olema alt kaetud läbipaistmatu klaasi või plastikuga, mis ei takista valguse levikut, kuid ei paista ka otse silma. Lapse koolilaual peaks aga olema lisavalgusti, mis paikneks nii, et ei pimestaks, samas valgustaks piisavalt töölauda. K-rauta valgustite kollektsioon rõõmustab kaunite halogeen- ja LED-lampidel töötavate lauavalgustitega. Viimaste disain on koguni nii põnev, et teeb igale koolijütsile kirjutuslaua taga veedetud tunnid senisest palju meeldivamaks.

 Allikas: dreamhomediy.blogspot.com

Allikas: dreamhomediy.blogspot.com

Elu- ja söögituba
Elu- ja söögitoas peaks olema hea üldvalgustus, mida saab täiendada põranda- ja seinavalgustitega. Hubasuse loomiseks tuleks hõõg- ja halogeenlampidele paigaldada regulaatorid ehk dimmerid, mille abiga valgust vastavalt soovile ja vajadusele hämardada. Kööki valitakse tavaliselt esimesena tööpindade valgustid ja alles seejärel otsustatakse, mida teha üldvalgustusega. Paljuski sõltub otsus ka sellest, kas köögis süüakse. Kui jah, siis võiks seal olla mitu valgustit kahes eraldi rühmas.

 Allikas: www.johncullenlighting.co.uk

Allikas: www.johncullenlighting.co.uk

Esik
Esiku valgustusele tasub pöörata suurt tähelepanu, sest enamjaolt ei ole seal looduslikku valgust läbi laskvat akent ning pime esik on ebasõbralik ja ebapraktiline. Esiku valguslahenduse puhul tuleb arvestada piisava üldvalgustusega, suuremas esikus võib olla ka kohtvalgusteid. Peegel võiks olla hästi välja valgustatud ning mõistlik on seejuures kasutada seinale kinnitatavaid lisavalgusteid.

 Allikas: www.homedecorationconcepts.com

Allikas: www.homedecorationconcepts.com

Lihtsad nipid interjööris valgusega mängimiseks:

• Ülespoole suunatud valgus teeb ruumi kõrgemaks;
• Suunatud süvistatavad valgustid võimaldavad välja valgustada pimedaid nurki;
• Ühtlane hajutatud valgus lisab ruumile avarust ja soojust;
• Valgustid võiks suures osas olla märkamatud, tagasihoidlikud ja peidetud;
• Ühest-kahest dekoratiivsest valgustist väikeses ruumis piisab täiesti;
• Tugev valgus toob esile kujundusvead, nõrk valgus peidab neid;
• Ruumi ilmet parandavad püstpindade valgustamine, looduslik valgus ja läbimõeldud värvivalik;
• Valgus ei tohiks pimestada ega tekitada häirivaid peegeldusi.

Merike Hirvoja, K-rauta sisekujunduse projektijuht

K-Rauta sisevalgustid
Facebook

Sisestatud: 10.10.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki