Artiklid ja uudised

Tapeedi­maailmas levib uus trend

Sisustussalongi Muster tootejuht Elerin Birnbaum tutvustas tapeetimise uusi suundi ja jagas nõuandeid, kuidas sobivat seinapaberit paigaldada.

Enne tapeedi vahetamist tuleks Birnbaumi sõnul visata pilk peale seinale. Oluline on veenduda, millised seinad on ehitatud niiskustõkkega – teatud tüüpi tapeedid sellisel seinal ei püsi ja kooruvad maha.

«Paljud inimesed tahavad tapeeti panna ka vannituppa ja tavaliselt on just seal niiskustõkkega seinad. Võib juhtuda, et paari päeva pärast seisab inimene fakti ees, et tal tuleb tapeet lihtsalt seinast ära ja midagi teha ei anna,» nentis tapeediosakonna tootejuht.

«Enamik inimesi tuleb siia ja ütleb, et soovib tapeeti, aga neil ei ole õrna aimugi, millist,» kirjeldas Birnbaum tüüpilist tapeediostjat. Siis proovitakse koos teenindajaga midagi välja nuputada.

Liim läheb seinale

Birnbaum selgitas, et aja möödudes on tootjad hakanud aina enam pabertapeedi sisse lisama kangakiude – tegemist on omalaadse kvaliteedinäitajaga. Mõistagi pole peent materjaliteadust tavatapeetijal tarvis teada, kuid tema jaoks muutuvad oluliseks peamised tõed: kas liim läheb paanile, seinale või on tegemist hoopis eelliimitud tapeediga.

 Tootjad lisavad aina enam pabertapeedi sisse kangakiude.
Foto: Toomas Huik

Tootjad lisavad aina enam pabertapeedi sisse kangakiude. Foto: Toomas Huik

Kui enamik meist on kogenud, mida tähendab tapeedi liimiga kokku möksimine, siis vähesed teavad, et uue suundumuse kohaselt asetatakse liim hoopis seina.

Kui disainertapeetide puhul on liimi seinale kantud juba aastaid, siis tavakasutusse jõudis see komme hiljem. «Nüüd toodab juba enamik tapeeditehaseid sellise paigaldusviisiga tapeete, sest seda on lihtsam paigaldada,» tõdes Birnbaum.

«Paljud paigaldajad on küll öelnud, et vana viis on mugavam ja paneme liimi paani taha, aga lõpuks nendivad nad ikka, et seinale on liimi lihtsam panna. Kuiv paan jääb kohe seina külge ja kaob ära suurem mäkerdamine,» sõnas Birn­baum.

Nõnda on tootejuhi kinnitusel töö puhtam ja jõukohane ka naistele. «Mina olen kõik toad oma kodus ise sellisel viisil tapeetinud,» märkis ta.

Kangakiududega tapeedi puhul asetatakse liim seinale selleks, et vältida niisutamisest tekkivat venitust ja lõpuks vuugivahesid. Kui 52-sentimeetrine liimine tapeedipaan on välja venitatud 54 sentimeetrini, siis kuivades liigub tapeet oma algasendisse tagasi ja tekivad vuugivahed. «See on põhiline viga, mida tehakse,» selgitas Birnbaum.

Kangakiud tapeedi tagumisel küljel.
Foto: Toomas Huik

Kangakiud tapeedi tagumisel küljel. Foto: Toomas Huik

«Ma ei ütle, et ma ei soovita vana klassikalist paigaldusviisi. Kui on paks kvaliteetne pabertapeet, siis seda on väga hea paigaldada. Tegemist on lihtsalt kahe erineva tehnikaga,» lausus Birnbaum.

Et seinale pandava tapeedi mustrid omavahel klapiksid, tuleks pakendi etiketilt jälgida tapeedi mustrisammu osa. Kõige lihtsam on välja lõigata üks paan sobiva pikkusega ja seejärel muster ülejäänud rulliga maas kokku ajada ning paanid välja lõigata.

Matemaatilist arvutamist Birnbaum mustri sättimisel teha ei soovita. «Arvutamisel võib muster ikka nihkesse minna, sest tapeedirulli mustrid ei alga kõik ühest ja samast kohast,» rõhutas ta.

Tapeedi puhastamine on erinev ja seda tuleks alati enne paigaldamist etiketilt lugeda – nii tead täpselt, kui kiiresti tuleb liim tapeedirullilt eemaldada.

Harjaga pestav

Vannituppa tuleks panna tapeet, mida tohib kindlasti veega pesta ja harjaga nühkida. Sama soovitus kehtib ka köögis. «Ka minul on vannitoas tapeet, mis on seal viis aastat väga ilusti kestnud,» märkis tootejuht.

Kuid lisaks tapeetidele erinevad ka liimid – tuleb jälgida, kas kasutada kerget liimi, seinaliimi või päris kanget liimi, mis sisaldab tavaliselt PVAd.

Osa tapeetide puhul ei tohi kange PVA sisaldusega liime kasutada, sest see võib värvi lahti lüüa. Samas on tapeete, mida ei saa ilma PVA liimita seina paigaldada. PVA sobib hästi näiteks vinüültapeedi või väga laiade tapeetide paigaldamiseks.

Birnbaumi arvates on kõige kergem kasutada valmissegatud liime. «On ka pulbreid, aga õige konsistentsi saamine on pisut juba täppisteadusesse kalduv,» lausus naine.

Lisaks leidub eelliimitud tapeete, mille paanid tuleb lihtsalt veega märjaks teha ja seejärel kinnitada seinale. Sellisel juhul ei karda tapeedi pealmine kiht vett – see on väga vastupidav tapeet, märkis Birn­baum.

«On aluspindu, millele see tehnika hästi sobib, ent on ka krunditud libedaid pindu, kus tapeedipaani nurgad tahavad natuke lisaliimi. Üldiselt saab neid ka tavalise liimiga paigaldada,» täpsustas Birnbaum.

«Meil oli juhtum, kus klient pani eelliimitud tapeedi seina liiga kange liimiga ja kaks liimi hakkasid omavahel segunema ning tapeet omakorda lagunema. Seega hoiatame, et ainult nõrgema liimiga tohib neid paigaldada,» lisas ta.

Üks ostetumaid trenditapeete, mida pannakse seina nii, et liim kantakse seinale, mitte paanile.
Foto: Toomas Huik

Üks ostetumaid trenditapeete, mida pannakse seina nii, et liim kantakse seinale, mitte paanile. Foto: Toomas Huik

Tosin tapeeditarkust:

● Konsulteeri poes klienditeenindajaga – ta oskab juhtida tähelepanu tapeedi eripäradele.
● Vaata üle kõik tapeedipakendi etiketil olevad märkmed:
● jälgi tapeedi veekindlust ehk pestavust;
● jälgi tapeedi puhastamiskindlust (kas harjaga tohib tugevalt nühkida);
● jälgi tapeedi valguskindlust (mõõdetakse 8-punkti süsteemis);
● jälgi tapeedi mustrit (PS: mustri haakumisel tuleb tapeeti ka vastavalt lõigata);
● jälgi tapeedipartii numbrit või valmistamise kuupäeva;
● jälgi vihjeid liimisordile, mis sobib sellele tapeedile;
● jälgi, kas liim tuleb kanda tapeedile, aluspinnale või on tegemist eelliimitud tapeediga;
● Tööd lihtsustavad spetsiaalsed vahendid nagu ogarull, pahtlilabidas, tapeetimislaud või -labidas, pintsel ja rull.
● Säilita kõik tapeedi etiketid – vaid selle alusel saab ebakvaliteetse tapeedi eest kahju nõuda.
● Kontrolli võimaliku trüki- ja kvaliteedipraagi olemasolu enne lõikamist ja paigaldamist – hiljem praaki ei hüvitata.

Allikas: aedjakodu.tarbija24.ee
Autor: Liis Velsker, reporter

Sisestatud: 10.07.2013

Muster Sisustussalong

Tel:
679 1746 ,679 1742
Aadress:
Pärnu mnt 139A, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Sisustuse trendisuunad 2024: kuidas luua kaasaegset ja hubast kodu

Sisustuse trendisuunad 2024: kuidas luua kaasaegset ja hubast kodu

Aastal 2024 on sisekujunduses trendiks keskkonnasõbralikkus, minimalism, erksad värvid ja stiilide segunemine. See tähendab mitte ainult inimese loodusläheduse võimendamist, vaid ka keskkonna austamist ning turvalise ja praktilise elukoha loomist. Seetõttu keskendutakse looduslike või uuenduslike tehismaterjalide kasutamisele, mis kestavad aastaid, looduslikule värvipaletile ja mugavale valgustusele. Kõige populaarsemad materjalid on järgmised: puit, betoon, metall, looduslik kivi, ja naturaalsed seinakatematerjalid, samuti autentsed seinamaalingud või nende oskuslik imitatsioon.

Väliköök on õueala süda

Väliköök on õueala süda

Kas kaalute avatud terassi või varjualuse puhkeala vahel? Meie kliimas on vihma võimalus peaaegu iga päev. Suvel on Eestis keskmiselt 25 selget päeva. Seega parem on omada katusealust grillimisala. See, kas saate päeval päikest võtta või mitte, on suur küsimärk kuid grillimist ei tohiks takistada ükski vihmahoog. Grillmaja ei pea olema köetav, kuid parem võimalus oleks õhukindlad seinad ja aknad kui lihtsalt markiis.

Kõigil on teada, et köök on kodu süda. Suvel veedame palju aega väljas ning ka õuealal peab olema oma süda.

vaata kõiki