Artiklid ja uudised

Tänavune jõulupuu on jäiselt valge

Enamikel meist on kodus üks kast või hoopis pööningunurgake, kuhu on kogunenud jõuluehted erinevatest ajastutest. Kuigi esmapilgul võib tunduda, et jõulud on alati punase-rohelise-kullakarvased, siis tegelikult on igal ajastul oma nägu ja trendid. Kui vaatame kasvõi oma koduseid varusid, siis on imelihtne eristada vanavanaemalt päritud eestiaegseid jõulumune nõukaaja lõpukümnendi omadest. Vanad ehted on küll au sees, aga igal aastal tekib ahvatlus osta ka midagi moodsat ja efektset, mis tooks traditsioonilisse jõulumeeleolusse uusi ja pidulikke noote. Selleks, et suure valiku virrvarris toime tulla, annab nõu K-rauta kauplusteketi tootejuht Aita Meentalo.

Jõulumood ei ole kunagi pealetükkivalt ühesuunaline, pigem on alati valikus mitu paralleelset trendi. See võimaldab moehitte oma maitse ja juba olemasoleva sisustuse ning teiste ehetega kombineerida. Nii võime ka sellel aastal leida jõuluteemalistest moepiiblitest nii säravvalge jäätunud stiili, antiigihõngulise lähenemise, puidust loomad ja rahvusmotiivid kui ka glamuurse musta ja kulla kombinatsiooni. Euroopa jõulumoest ei puudu isegi paabulinnud koos öösinise ja erkrohelise värviga, kuid see lähenemine jääb ilmselt eestlastele mõnevõrra võõrapäraseks. Üks on siiski kindel - stiilist olenemata on moes rikkalikult ehitud kuused, kus märksõnaks on pigem rohkem kui vähem.

Jõulumessidel ja -kataloogides jääb tänavu kõige enam silma valge värv ja jäätunud stiil.
Kümnesse tabamus on rikkalikult lumega kaetud jõulukuusk, millelt ei puudu ka ootamatud ja silmatorkavad detailid. Lumine ja jäine stiil hõlmab nii jõulumune, karda, elektrilisi tulesid kui sisustust tervikuna. Seejuures on säravat ja puhast valget värvi kombineeritud põnevate pastelsete toonidega – maheda türkiissinise, vanaroosa, šampanja ja lillaka ploomiroosaga. Kui ootamatud jõuluvärvid isikliku maitsega ei haaku, siis on kindlaks valikuks valge kombineerimine kulla või hõbedaga. Jäätunud stiili sobituvad ka läbipaistvad ehted, näiteks inglid ja erinevad metsaloomad. Müügilt leiab ka klambriga kinnitatavaid jõulutähti ning roosiõisi, millega saab kuusele tuua põneva efekti. Valgeid õisi pannakse ka pokaalidega lauale ning kombineeritakse küünaldega.

Traditsioonilised puna-rohelised jõuludki ei ole kuhugi kadunud, aga siia on lisandunud uusi elemente. Näiteks hinnatakse eestlastegi seas aasta-aastalt üha rohkem naturaalsust ja looduslähedust. Jõulukuusele riputatakse käbisid ja puidust ehteid, aga ka erinevast materjalist öökulle, kitsekesi, hirvi ja põtru. Traditsioonilist stiili punutakse ökotemaatikaga, kus lauale pannakse kotiriidest laudlina ning puidust vaagnad ja küünlajalad, kuid on ka modernsemat lähenemist. Naturaalsed puidust ehted ja sisustuselemendid ei pea tingimata olema rustikaalsed, paljud neist on moodsa vormi ja ilmega, neile on lisatud värvi või läiget.

Kolmandana tänavuse trendina võib välja tuua antiikse lähenemise ja tsaarilikud noodid, kust ei puudu vanahõbe, vask ning murtud ja sügavad punased toonid. Selles stiilis on saada nii jõuluehteid kui ka vaagnaid ja küünlajalgu, aga siia võib kombineerida ka ajastutruus riietuses dekoratiivseid nukke ja põnevaid laternaid.

Jõuluehteid ja sisustuselemente valides tuleb arvestada lisaks stiilile ka ümbritseva keskkonnaga. Kui koju või kontoriruumi võiks valida pigem ehtsast klaasist jõulumunad, siis õue kindlasti purunematust plastikust. Viimaseid tasub eelistada ka siis, kui peres on väikesed lapsed või koduloomad. Tubase ehtimise puhul võib mängida ka erinevate lõhnavate looduslike materjalidega, näiteks riputada kuusele või seada kandikule kaneelipulki, kuivatatud apelsini ja õunakettaid. Kui valida tuppa jäätunud ja valge stiil, siis võib seda täiendada klaasist elementidega – valged või läbipaistvad vaagnad, vaasid ja pokaalid. Õues kuuske ehtides tasub eelistada elektrilist jõuluvalgustust, mille valik on tänapäeval väga lai. Maitsest sõltuvalt võib osta nii külma, sooja kui värvilist valgust ning valida, kas eelistada tulukesi, jääpurikaid või laternaid.

Nii õue kui tuppa võib paigutada küünlaid, mis on alati moes ning aitavad meie pimedas talves hubasust luua. Eestlased ostavad kõige enam klassikalisi teeküünlaid ja lõhnaküünlaid, välitingimustesse võiks valida selleks mõeldud õueküünlad. Nii väljas kui sees kasutatakse üha rohkem ka jõuluõhustikku romantilist veetlust lisavaid laternaid.

Eelistatud stiilivalikust sõltumatult, tuleks jätta koht ka loovusele ja mängulisusele. Kuusepuu võib näiteks üldse metsa jätta ja valmistada jõuludekoratsioonid hoopis ajupuust, halgudest, raamatutest, dekoratiivkangast või lauanõudest. Jõuluaeg on just sobilik selleks, et võtta aeg maha ja lasta fantaasial lennata, et luua oma kodust või töökeskkonnast mõnus kokkusaamispaik armsatele inimestele.

K-rauta tootejuht Aita Meentalo

www.k-rauta.ee
Facebook

Sisestatud: 30.11.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki