Artiklid ja uudised

Kuus põhjust kasutada soojusisolatsioonina vahtklaasi

Lamekatuste soojustusmaterjalina kasutatakse katusevilla, katusevahtu või kergkruusa – materjalikasutus sõltub konkreetsest objektist ja tellija soovidest. Aga uudne materjal ehitusel on vahtklaas.

Vahtklaas on tugev ja tõhus soojustusmaterjal, see on pooridega klaas, mis paigaldatakse aluskonstruktsioonile kuuma bituumeniga. Tulemuseks saadakse väga heade omadustega soojustuskiht.

 Allikas: www.evari.ee

Allikas: www.evari.ee

Vahtklaas on tugevaim katustel kasutatav soojusisolatsioonimaterjal ja selle peamine eelis teiste soojusmaterjalide ees on suurem tugevus ja hea niiskuskindlus. Vahtklaas koosneb 100% klaasist ja ei reageeri enamiku keemiliste ühenditega. Vahtklaas ei ole soodne elukeskkond seentele, vetikatele, mikroorganismidele ja seda materjali ei läbi taimede juured, närilised ega kahjurid. Samuti ei mõjuta vahtklaasi omadusi vesi ega tuli.

Tavapärased soojustusmaterjalid võivad deformeeruda ja sellega halvenevad soojusisolatsiooni omadused. Vahtklaas säilitab oma mõõtmed ka suurtel koormustel ja seda materjali on võimalik kinnitada kinnititeta. Nii ei teki ka konstruktsioonides kinnititega kaasnevaid täiendavaid külmasildasid, Vahtklaasi saab väga hõlpsasti töödelda tavalise puusepa lõikeriistadega ning liimida tavaliste ehitus- ja bituumenliimidega.

Vahtklaasil on head omadused:

- Väga suur tugevus ja dimensioonistabiilsus, kus ka pikaajalisel suurel koormamisel ei toimu materjali läbivajumisi, kooldumisi, deformatsioone;
- Suur niiskustaluvus ja hea aurukindlus. Tänu suletud pooridele ei ima materjal vett ja töötab suurepäraselt niiskus- ja aurutõkkena;
- Suur tulekindlus. Ta ei süti ega põle, talub temperatuuri vahemikus –260 °C kuni +485 °C, temperatuurimuutustest tingitud deformatsioonid on väga väikesed, vahtklaas kuulub kõrgeimasse tulepüsivuse klassi A1;
- Hea keemiline püsivus. Talub soolast vett, bensiini, orgaanilisi lahusteid, enamikku happeid ja nende aure;
- Suurepärane bioloogiline püsivus, mis on eriti oluline suletud ja ventileerimata konstruktsioonides;
- On ainus efektiivne materjal külmasildade katkestamiseks vundamendi ja parapeti konstruktsioonides.

Foto: Kaido Haagen Allikas: www.evari.ee

Foto: Kaido Haagen Allikas: www.evari.ee

Vahtklaasi kasutuse kohta võib tuua huvitavaid näiteid nii soojustus-, hüdroisolatsiooni- kui ka paljudel muudel töödel. Näiteks on vahtklaasiga soojustatud Tartu südalinnas asuva multifunktsionaalse vabaajakeskuse Kvartal lamekatus. See on üks esimesi objekte Eestis, kus lamekatusetöödel kasutati suures mahus vahtklaasist soojustust. Soojustus liimiti kuuma bituumeniga mitmes kihis kandekonstruktsioonile. Selliselt saadi korraga nii suurepärane aurutõke kui ka katuse alumist soojust isoleeriv kiht. Vahtklaasi kinnitamiseks eraldi kinnitustüübleid ei olnud vaja kasutada.

Vahtklaasist kihile ehitati peale pööratud ehk käidav lamekatus.

Katuse all olevatesse ruumidesse aga ehitati moodne ja populaarne V SPA keskus.

Vahtklaasist plokkide eluiga ületab hoonete eluea rohkem kui 100 aastat. Uuringud on näidanud, et 50aastase ekspluatatsiooniaja jooksul pole vahtklaasi struktuuris ja omadustes toimunud mingeid muutusi. Vahtklaasil on suurepäraseid niiskus-, heli- ja soojusisolatsiooniomadused ning vahtklaas allub kergelt mehhaanilisele töötlusele.

Uuri lisa Evari Ehituse kontaktidelt:

Aadress: Riia 130, 51014 Tartu
Telefon: +372 738 0927
Mobiil: +372 506 0579
E-post: evari@evari.ee
Koduleht: www.evari.ee
Facebook

Sisestatud: 25.04.2017

Evari Ehitus OÜ

Tel:
738 0927, 506 0579
Aadress:
Kassisilma 4, Räni alevik, Kambja vald, 61708 Tartumaa, Tartu, Tartumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Evari Ehitus annab nõu, millal on aeg mõelda kortermaja katuse renoveerimisele ja kuidas seda õigesti teha

Evari Ehitus annab nõu, millal on aeg mõelda kortermaja katuse renoveerimisele ja kuidas seda õigesti teha

Igal katusel on oma eluiga, mis jääb sõltuvalt materjalist, paigaldusest, asukohast ja hooldusest 10 - 40 aasta vahele. Seejärel on käes aeg katuse vahetamiseks või renoveerimiseks - seejuures võivad katused vananeda nii füüsiliselt kui moraalselt. Millal on õige aeg mõelda katuse uuendamisele ja kuidas ehitada tõeliselt pikaajalist katust, räägib üle 25 aasta katuste ehitamisega tegelenud OÜ Evari Ehitus juht Rein Kala.

Lamekatuste remont, renoveerimine ja rekonstrueerimine Evari Ehituselt

Lamekatuste remont, renoveerimine ja rekonstrueerimine Evari Ehituselt

Kevadel on viimane aeg mõelda katuste remondi, renoveerimise, rekonstrueerimise peale. Lamekatuste elueaks, mis ehitati enne Eesti Vabariigi iseseisvust, võib lugeda 15-25 aastat. Suur osa Eesti elamufondi kuuluvatest korteritest ehitati aastatel 1960 kuni 1990. Massiline lamekatuste renoveerimine toimus sajandivahetusel ehk 90ndate aastate teisel poolel ja käesoleva sajandi alguses. Eelmise sajandi seitsme- ja kaheksakümnendatel aastatel ehitatud katused ei pidanud enam katusele tulevat niiskust kinni ja katused hakkasid vett läbi jooksma.

vaata kõiki