Artiklid ja uudised

Puumarket annab nõu: hea saun eeldab läbimõeldud ehituspõhimõtete järgimist

Isegi kui ehitustöid teostab selle ala spetsialist, oleks kasulik saunaehitust planeerides ennast peamiste ehitusetappidega eelnevalt kurssi viia. Hea saun nõuab põhjalikku läbimõtlemist ning kindlate ehituspõhimõtete järgimist. Järgnevalt võtabki Puumarket kokku peamise, mida asjatundjad on sauna ehitamisel soovitanud silmas pidada. Puumarket konsulteeris ka saunamaterjalide tootjaga HaServ.


Ettevalmistustööd

Heas saunas peab kõik olema omavahel tasakaalus. Korraliku leili saamiseks on õigesti ehitatud ruumil oluline osa. Töid soojustus- ja puitmaterjalidega saab alustada alles peale seda, kui saunaruum on korralikult ette valmistatud: on loodud vee-, kanalisatsiooni- ja ventilatsioonitorudele avad, paigaldatud torustikud, püstitatud vajalikud vaheseinad, soojustatud ja valatud põrand. Kuidas sauna soojustada vaata nõuandevideost.


Erilist tähelepanu tuleb pöörata saunaruumi ventilatsioonile. On vale arvata, et saun peab kiire jahtumise vältimiseks olema vähese õhuvahetusega. Lavaruumi on vaja ehitada õhu väljatõmbekanal, mille kaudu reguleeritakse liikuvat õhku – kanali peal on puitkate. Asendusõhk liigub asemele tavaliselt lavaruumi ukse alla jäetava kuni 20 cm kõrguse pilu kaudu. Sauna ventilatsiooni parandavad ühtaegu ka siledaks lihvitud, kuid värvimata puitseinad ja pidevalt köetav kerisahi.

Seinad ja laed

Seinte ettevalmistuse ühe eeltööna tuleks 50×50mm saematerjalist puitkarkassi alumine sidepuu kindlasti teha niiskuskindlaks töödeldud puidust, sest see osa saab tavaliselt enim niiskust. Karkassi postide vahele ja peale tuleks paigaldada soojusisolatsioon, mis on kaetud fooliumaurutõkkega. Selleks sobib hästi PIR isloatsiooniplaat Kingspan Sauna-Satu. Kindlasti tuleb soojustada ka sauna katuslagi.

 Allikas: puumarket.ee

Allikas: puumarket.ee

Seejärel on võimalik aurutõkke peale paigaldada distantslatid, millele omakorda saab kinnitada spetsiaalsete klambritega voodrilauad. Sauna sisevoodriks kasutatakse üldjuhul hööveldatud pool- või täissulundiga voodrilaudu. Puumarketi tootevalikus on sauna voodrilaudu alates lepapuust kuni magnoolia ja termohaavani välja. Lisaks on võimalik luua erinevaid huvitavaid lahendusi otsatapiga voodrilauaga. Kuidas sauna voodrilauada paigaldada, vaata nõuandevideost.


Kui voodrilauaks on valitud töötlemata puidust voodrilauad, tuleb nende pind kindlasti töödelda spetsiaalse puidukaitse immutusvahendiga. Puidukaitsevahendid moodustavad mustust ja vett hülgava, kuid hingava kihi ning tagavad saunavoodri pikema eluea. Mingil juhul ei tohi kasutada mittehingavaid või mürgiseid aure eraldavaid lakke, mis muudavad puitpinnad libedaks ja tuliseks.

Aurutõkke ja laudvoodri vahele tuleks jätta umbes 2 cm õhuvahet. Põranda lähedale ja lae alla tuleks aga voodrisse jätta umbes 4–5 cm laiune õhuvahe. Sauna kütmisel hakkab saunas olev kuum õhk õhuvahes tsirkuleerima, soojustusmaterjali fooliumpinnast peegeldub soojus tagasi laudvoodrisse, mille tulemusel laudvooder, s.o seina sisepind, saavutab lühikese ajaga ümbritseva õhuga võrdse temperatuuri.

 Allikas: puumarket.ee

Allikas: puumarket.ee

Loe saunaehituse kohta täpsemalt edasi siit.
www.puumarket.ee

Sisestatud: 16.11.2017

Puumarket AS

Tel:
679 1551
Aadress:
Väike-Männiku 11, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Iga maja on kellelegi kodu. See on paik, mida soovitakse muuta kauniks, mugavaks ja hubaseks. Kuigi linnapilti ilmestavad enamjaolt krohvitud kiviseinad, siis järjest rohkem on sinna lisandunud ka puidust fassaade.

Selline “puidune” lähenemine on eriti levinud just maapiirkondades, kuhu linnakära nii naljalt enam ei kostu. Metsaserval asuv puidust välisvoodriga maja paistab kui ideaalne pelgupaik, otsekui muinasjutust ehk kodu, selle kõige ehedamas tähenduses.

vaata kõiki