Artiklid ja uudised

Lincona jagab 10 nõuannet puitterrassi kevadiseks hoolduseks

Selleks, et puidust terrass püsiks kaunis ning vastupidav läbi pikkade aastate, vajab see regulaarset hooldust. Ideaalis võiks seda teha kaks korda aastas – kevadel ja sügisel-, aga piisab ka korralikust kevadisest hooldusest.

1. Alusta terrassi pesemisest. Vajadusel kasuta spetsiaalset pesuvahendit, mida pakuvad kõik hooldusõlitootjad.

2. Pesemisel ei ole soovitav kasutada survepesurit ning valida võiks keskmise tugevusega harja, et vältida puitpinna kahjustamist. Kui terrassi liiga tugevalt pesta, võib pind pärast kuivamist jääda tuhm ja kuiv.

 Allikas: www.lincona.ee

Allikas: www.lincona.ee

3. Sammalt saab eemaldada spetsiaalsete vahenditega. Pikalt hooldamata ja halliks muutunud terrassi saab heledamaks samuti selleks ettenähtud spetsiaalse puhastusainega.

4. Õhutemperatuur võiks õlitamise ajal jääda vahemikku 13–22 °C, täpsema temperatuuri määrab õli tootja. Otsene kuum päikesepaiste kiirendab õli kuivamist, kuid seeläbi väheneb õli imendumine puitu. Jahe ja niiske temperatuur aga pikendab õlide kuivamist. Materjali niiskustase ei tohiks olla rohkem kui 18%.

5. Olenevalt puidu liigist jääb õlikulu viimistlemata terrassil vahemikku 10–20 m²/l, pikalt hooldamata ja spetsiaalse puhastusainega puhastades võib see suureneda kuni 25% võrra.

6. Terrassi õlitamiseks on soovitav kasutada naturaalset või naturaalse ja sünteetilise karvaseguga pintsleid. Kasutatava pintsli laius võiks olla terrassilauast umbes 10–15 millimeetrit laiem. Pintsli eelis rulli ees on see, et ta hõõrub õli puitu. Rull kannab aga õli lihtsalt puidu pinnale laiali.

7. Enne uue terrassi paigaldamist on soovitatav terrassilauad õlitada kõigist neljast küljest. Lõikepinna otsad viimistle otsavahaga, sest see kaitseb niiskuse eest, hoiab ära laudade otstest lõhenemise ning pikendab seega oluliselt terrassi eluiga.

8. Õli tuleb terrassile kanda õhuke kiht, sest liigne õli võib muuta terrassipinna nakkuvaks ja nätskeks ning pikema aja jooksul võib tekkida paks „glasuuritud” kiht, mis hakkab maha kooruma. Kui terrassile tekivad väikesed, tedretäppe meenutavad pigmendilaigud, siis tähendab see, et õli kiht on liiga paksult peale „glasuuritud”.

 Allikas: www.lincona.ee

Allikas: www.lincona.ee

9. Õlitamise käigus tuleks jälgida hoolikalt tootja juhendit. Oluline on üleliigne õli lapiga ära kuivatada. Pärast terrassi töötlemist peaks õlitatud pind kuivama ideaaloludes vähemalt 24 tundi.

10. Pigmendiga terrassiõlid (toonitud õlid) annavad puidule parema UV-kaitse kui naturaalset tooni ilma pigmendita õlid. Seega võib võimalusel eriti lõunapoolsetel terrassidel kasutada just toonitud õlisid. Kergelt tumeda tooniga õli aitab peita puidu määrdumist, kuid silmas peab pidama, et tume pind püüab ka paremini päikesesoojust, millest tulenevalt võib toonitud terrass suvel olla kuumem kui hele.

Lincona kontaktandmed vaata siit.
Facebook

Sisestatud: 17.05.2018