Artiklid ja uudised

Maja soojustamine ilma remonti tegemata? Nõu annab Marmoroc

Maja soojana hoidmisele tuleks mõelda võimalikult varakult. Enamikele inimestele ei ole ainuüksi oluline leida parimaid võimalusi maja soojas hoidmiseks, vaid seda tehes samaaegselt ka raha säästa.

Kuidas viia küttekulud võimaliku miinimumini maja soojustamata ja remonti tegemata? Allpool on välja toodud näpunäiteid, kui te ei planeeri läbi viia just remonti ega renoveerimist, kuid soovite leida muid lihtsaid viise, kuidas oma kodu soojana hoida.

1. Sulgege tuulepraod

Isegi kõige väiksemad tuulepraod võivad põhjustada maja sisetemperatuuri languse, kui ilm on külm. Seda enam veel tuulise ilma korral. Seetõttu olenemata ka pidevast kütmisest võib toa temperatuur jääda jahedaks. Isekleepuvad kummitihendid on küllaltki odavad, kuid tõhusad ja lihtsasti paigaldatavad. Tuulepragude sulgemine ustel, akendel ja põrandatel aitab teil hoida toa soojana ning annab säästu kütteenergia pealt. Lisaks akende- ja uksepragudele võib teie kodus olla ka muid õhulekete allikaid. Nendeks võivad olla pööning, kelder, kohad kus kivi kohtab puitu ning isegi köögi ventilatsiooniavad. Kui teil on kamin, siis kindlasti veenduge, et selle suitsulõõr oleks kinni sel ajal, kui te parasjagu seal tuld ei tee. Kui te suitsulõõri ei sulge, on teil kodus põhimõtteliselt lahtine aken, mis laseb sooja õhku välja ja külma õhku sisse.

2. Kasutage kardinaid sihiteadlikult

Päike on abistav vahend hoida kodu päevasel ajal soe. Kui päike on väljas, laske sel tasuta soojusallikal omale tuppa paista nii palju kui võimalik. Päikeselisel päeval enne kodust lahkumist avage kardinad, et päikesevalgus saaks teie äraolekul tuba kütta. Tubades kuhu päike ei paista, ei ole vaja kardinaid avada. Öösel aga hoidke kardinad suletuna. Kui päike on loojunud, tõmmake aga kardinad akende ette, et soe õhk jääks tuppa ja külm õhk välja. Et takistada veelgi tõhusamalt toasooja väljavoolu, kasutage paksemast kangast kardinaid või pange külmadeks kuudeks akende ette hooajalised lisakardinad.

3. Küpsetage ahjus midagi maitsvat

Ahjus söögi valmistamisel tekkiv kuumus annab oma panuse ka toa soojenemisele, eriti köögile lähedal olevates ruumides. Suvel ahju töölepanekul võib kodu minna liiga palavaks. Seda saab aga ära kasutata külmematel kuudel. Samuti võib seda nimetada ka omamoodi energia taaskasutamiseks. Seega küpsetage ja praadige aga mõnuga erinevaid ahjuroogasid, kui õhutemperatuurid langevad!

 Allikas: images.pexels.com

Allikas: images.pexels.com

4. Radiaatori nipp

Kui teil on kodus radiaatorid, siis esimene asi mida saate teha, on panna radiaatori taha fooliumpaber. See peegeldab soojuse tagasi tuppa, takistades soojusel seina ja lae poole voolamast. On olemas spetsiaalne peegeldav radiaatori foolium, kuid tavaline köögis kasutatav foolium sobib samuti suurepäraselt. Teine võimalus on asetada radiaatori kohale laud. Kindlasti mitte ärge pange lauda ega midagi muud otseselt radiaatori peale. Laud radiaatori kohal toimib soojuse liikumise tõkkena otse ülesse ning suunab sooja õhu ühtlasemalt ruumi.

5. Soojapuhur või elektriradiaator

Küttekehad nagu näiteks soojapuhur ja elektriradiaator on suurepärased vahendid üksikute ruumide soojendamiseks. Kuid olge ettevaatlikud, sellised seadeldised võivad tekitada tulekahjusid. Ohutuse tagamiseks hoidke kergesti süttivad materjalid küttekehast vähemalt ühe meetri kaugusel ning veenduge, et seadeldis on puhas ning töötab ühtlaselt ja stabiilselt. Samuti, ärge jätke kunagi selliseid kütteseadmeid tööle üleöö või kodust lahkudes. On olemas taimeriga küttekehi, mis lülitavad end ise välja 1-4 tunni möödudes, mis on kindlasti parem variant, kui täielikult käsitsi välja lülitatavad seadeldised. Et kodust lahkudes ei peaks muretsema, on hea mõte kasutada ainult selliseid soojapuhureid ja elektriradiaatoreid, mis lülituvad ise automaatselt välja.

6. Sulgege ruumide uksed, mida te ei kasuta

Sulgedes nende ruumide uksed, mida te sageli ei kasuta, aitab soojal õhul levida kiiremini ja ühtlasemalt tubades, mida te kasutate. Kui teil on kodus selline tuba, mida te tihti ei kasuta, veenduge esmalt, et küte selles ruumis oleks kinni keeratud. Nii säästate selle toa võrra energiat ja ka kütte arvelt. Sama süsteemi võite kasutada ka ühe toa või piirkonna kütmiseks. Sulgedes uksed võite luua nö “sooja tasku”, vähendades köetavat pinda.

7. Liigutage mööbel soojaallikatest eemale

Võimalik, et olete paigutanud mööbli oma kodu soojaallikate ette. Tehke majale tiir peale kontrollides, et teie kodu soojaallikad ei oleks blokeeritud. Kui aga on, siis leidke viis mööbli liigutamiseks. See tagab, et ruumides on parem ja ühtlasem soojuse levik. Selle võrra säästate ka energiat ja vastavalt ka küttearvetelt.

Artikli toob teieni Marmoroc - turuliider fassaadimaailmas. Maja soojustamine Marmoroc fassaadiga võimaldab küttekuludelt kokku hoida kuni 40%.

Sisestatud: 05.06.2018

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Tänapäeva tehnoloogiamaailm üllatab meid jätkuvalt koduinnovatsioonidega, mis mitte ainult ei tee meie elu lihtsamaks, vaid võimaldavad meil ka teha kaasaegseid valikuid oma eluruumide kujundamisel. Siin on valgustuse uuendused, mis võimaldavad nautida esteetikat ja energiasäästuvõimalusi: traditsioonilised pirnid asendatakse LED-tuledega, nutikas ja seninägematu dekoratiivvalgustus. Räägime siis mõnedest kõige muljetavaldavamatest kaasaegsetest valgustuse uuendustest, mis viivad teie kodu atmosfääri kindlasti uuele tasemele.

vaata kõiki