Artiklid ja uudised

Kontoritoolide ABC ehk millest koosneb kontoritool

Istumise aeg
Oleme oma toolide juures tundides välja toonud soovitusliku tooli kasutusaja tööpäeva jooksul. Mida pikem on töö juures istuvas asendis töötamise aeg, seda ergonoomilisemate funktsioonidega peaks tool olema.
4 tundi – Põhifunktsioonidega tool sobib nendele, kes ei veeda päeva jooksul palju aega istudes. Töö on pigem liikuv ning aeg-ajalt istutakse, et täita mõned ülesanded arvuti taga. Sobib ka kooli arvutiklassi.
8 tundi – Mugav ja ergonoomiline tool nendele, kes istuvad suurema osa oma tööajast.
12 tundi – Paljude erinevate reguleerimisvõimalustega tool, et tagada maksimaalne istumismugavus mitmete tundide kestel.
24 tundi– Tool, mis on mõeldud töökohtadele, kus on tavalisest pikemad vahetused ning tööpäev möödub istudes. Näiteks kõnekeskused või kontroll -ning jälgimisruumid. Tool peab olema väga vastupidav ja võimalikult paljude reguleerimisvõimalustega. Kõik, kes seda tooli tööks kasutavad, peavad saama seda enda järgi seadistada.



Üldised omadused
Enamikel kontoritoolidel on mitmed reguleerimisvõimalused, et seada tool täpselt sellisesse asendisse nagu kasutajal vaja.
Reguleeritav istme kõrgus – Põhifunktsioon, mis on kõikidel kontoritoolidel. Kontoritooli istme saab sättida õigesse kõrgusesse jälgides, et jala tald on täispinnaliselt vastu põrandat.
Reguleeritav istme sügavus – Seades istme sügavuse paika, arvestades reie pikkust, muutub keha hoiak automaatselt korrektsemaks. Jalad saavad õige asendi ja selg toetub vastu seljatuge, pakkudes toetust alaseljale.
Reguleeritav seljatoe kõrgus – Vastavalt kehapikkusele saab tõsta seljatoe sellele kõrgusel, mis pakub kõige paremini tuge alaseljale.
Reguleeritav istme kalle – Istme kaldenurga muutmine laseb puusaliigesel liikuda ja parandab sealjuures vereringet jalgades.



Ergonoomilised mehhanismid
Kontoritoolid on lisaks klassikalistele reguleerimisvõimalustele varustatud ka erinevate ergonoomiliste mehhanismidega, mida on võimalik aktiveerida ja lukustada sobivas asendis.
Lihtne – Seljatugi järgib ülakeha loomulikku liikumist, kuid iste on fikseeritud paigale. See tagab ergonoomilise toe, mis aitab teil hoida õiget kehaasendit.
Kiikmehhanism – Seljatugi ja iste säilitavad sama kaldenurga üksteise suhtes “kiikudes”. Mehhanism on seatav vastavalt kehakaalule.
Sünkroonmehhanism – Seljatugi ning iste liiguvad sünkroonselt, suhtes 1:2. See tähendab, seda, et istme nurk liigub ühe sammu, samal ajal, kui seljatugi liigub kaks sammu. Nii on sobiva istumisasendi leidmine märksa lihtsam. Sünkroonmehhanism sobib eriti hästi tegevuspõhisesse kontorisse, kus mitu inimsest kasutavad ühte tooli.
Multi-sünkroonmehhanism – Seljatugi ning iste liiguvad sünkroonselt üksteise suhtes nagu klassikalisel sünkroonmehhanismil. Soovi korral saab istet ka eraldiseisvalt reguleerida, mis tähendab seda, et fikseerides seljatoe, saab istet seada erineva nurga alla. See võimaldab keha sirutada ja tagada jalgades hea vereringlus terve päeva vältel.
Vabalt liikuv mehhanism – Seljatugi ning iste liiguvad üksteisest sõltumatult ning mõlemad osad saab eraldi lukustada. Näiteks saab fikseerida seljatoe ja lasta istmel järgida keha loomulikku liikumist või vastupidi. Tänu sellele saab lihtsalt sättida end sobivasse asendisse istuma ja parandada sealjuures vereringlust kogu kehas.

Kanga vastupidavus
Martindale on number, mis näitab kanga vastupidavust ja hõõrdumisikndlust. Mida suurem on Martindale näitaja, seda vastupidavam on kangas. Kontoritoolid, mida kasutatakse päevas paar tundi, peaksid olema vähemalt näitajaga 30.000 Martindale. Kontoritoolid, mida kasutatakse terve päeva vältel, peaksid olema näitajaga vähemalt 50.000 Martindale.



Mitmekülgne istumine
Aktiivse istumise toolid on praktiline ja nutikas alternatiiv klassikalisele kontoritoolile. Kasutades istumiseks erinevaid asendeid ja erinevaid toole, tagad lihaste liikumise ja annad päeva jooksul piisavalt toonust. Nii tagad korraliku vereringluse kogu päeva jooksul ja pea püsib selge ning mõtted on fokusseeritud. Kui Sul on istuv töö, siis on eriti hea kasutada lisaks ka aktiivse istumise toole – paar tundi päeva jooksul on täiesti piisav, et tagada keha liikumine ja treenida selja ja jalalihaseid.

Sisestatud: 07.01.2019

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki