Artiklid ja uudised

Millal tasub valida trimmer muruniidukile seltsiks?

Iga töö saab hästi tehtud, kui selleks on olemas õige tööriist. Jah, niiduk on niitmiseks ja trimmer trimmerdamiseks. Ent nende kahe tööriista kooskasutuse tulemusena võib sündida erinevaid taimi ja kujunduselemente kasutavas ebatasases aias midagi imetabast - heameel ja rahulolu ideaalsest murust igal pool.

Muruniiduki soetamine on tavaliselt iga aiavaldaja esmane valik. Aga millal võiks mõelda trimmeri peale?

Trimmer telli soodsalt Kaup24 e-poest – tutvu valikuga siin.


Aia viimistlemine
Suurem niitmistöö muruniidukiga tehtud, võivad niitjat häirima jääda kohad kuhu masin ligi ei pääse. Ilusa lõpptulemuse saavutamisele aitab kaasa trimmer.

Esimesena meenuvad kõnni- ja sissesõidutee ääred. Niidukist puutumata jäänud pikemad rohutuustid eemaldab trimmer edukalt. Edasi tasub vaadata piirdeaia alla, kas sealgi vajab vohav võilill pügamist või rohi ühtlustamist.

Olenevalt trimmerdaja uljusest ja trimmeri võimsusest tasub ilupuude ja lillepeenarde ümbruse korrastamisel tegutseda tähelepanelikumalt, et mitte puukoort ja taimi kahjustada. Seevastu kivist ja betoonist ehitiste juures võib trimmeriga julgemalt toimetada. Nii saavad hooldatud ka maja ja treppide äärsed, rääkimata kiigepostidest ning grilli - või kompostialast.

Kel aias erinevaid (vilja)puid teavad, et nende võrsed kipuvad pahatihti levima kohtades, kus aiaomanik seda väga ei soovi. Pikemate kirsivõrsete ja noorte vahtrate leviku piiramiseks ei pruugi muruniidukil rammu jätkuda.

Muidugi saab trimmeriga piirata ka hekkide pikemaid ja veidi puitunumaid oksi, aga kui soov heki kujundamisega põhjalikumalt tegeleda, siis tõenäoliselt tasub elektrilised hekikäärid või käsitrimmer lisaks osta – või eelistada multifunktsionaalset „Mitu-ühes“ seadet.

Ostusoovitused
- Trimmeri ostusoovitus: Hecht 135 BTS
- Multifunktsionaalne aiatööriist: Hecht 1331

Rohumassi rohkus või vähesus
Järgmiseks aitab trimmer niita kohtades, kus heina on liialt vähe või vastupidi, liialt palju.

Koduaias on sellisteks kohtadeks kivist sissesõiduteed ja betooni või killustikuga kaetud jalgteed. Võililled ja kõrrelised kipuvad ka sellistest kohtadest läbi kasvama. Hoovis on vanad vundamendi
jäänukid, ebatasane või kivine mereäärne pinnas? Heina praktiliselt ei olegi, aga ikka häirivad silma hõredad hooldamata kohad.

Olles maakodu omanik, siis aitab esimese suure ja kõrge heina eeltööna maha niita just trimmer või selle alternatiiv rohulõikur. Erinevad putked, ohakad ja muud tugeva puidulise varrega taimed alistatud, on eeldused regulaarseks niidukiga niitmiseks loodud. Ja võib-olla on sügisel lihtsam viimast muru pügamist trimmerdades teha. Pealetungiva võsa taltsutamiseks on mõttekam osta trimmeri kõige jõulisem teisend võsalõikur.

Niites mitut krunti on trimmerit kindlasti lihtsam kaasa võtta kui niidukit. Transportimist lihtsustab veelgi see, kui valid trimmeri, mille pika varre saab mitmeks osaks jagada.

Trimmeri poolt- ja vastuargumendid?
Eelnevad näited illustreerivad muruniiduki ja trimmeri omavahelist suurepärast koostööd. Aga väga väikeste aedade omanikel on võimalus mõelda trimmerist kui muruniiduki alternatiivist.

Trimmeri kasuks räägib tema mitmekülgsus, niidab muru avaratest ja kitsastest kohtadest. Lihtsam on vähest aeda hooldada odavama ja kergema elektrilise trimmeriga.

Niidukile eelistamiseks lisab plusspunkte veel odavam hind, väiksem hooldustarve ja vajalik väiksem ruum hoiustamisel.

Vastulausena tuleb muidugi tunnistada, et muruniiduki töö on siiski ühtlasem. Trimmer nõuab lisaks oskuslikule käsitsemisele ka head füüsilist vormi ja teatud kehalisi näitajad. Olles keskmisest väiksemat kasvu, siis võib sobiva pikkuse ja ergonoomilise trimmeri leidmine veidi kauem aega võtta.

Kümneid ideed aia kujundamiseks
Tutvu ka pildirohkete kujundusideedega housebeautiful.com ja owntheyard.com. Isegi muru puudumisel või väikese murulapikese korral võid enda aeda kujundada kümnetel loovatel viisidel.

Mitmetes kohtades täiendab trimmer meisterlikult muruniiduki tööd, eriti väikeses aias.

Lõplik ostuotsus võtab muidugi tõenäoliselt aega, aga eelluuret trimmeritele tee julgelt Kaup24 e-poes.

www.kaup24.ee – suur valik aiatehnikat väga heade hindadega!

Sisestatud: 17.05.2019

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Tänapäeva tehnoloogiamaailm üllatab meid jätkuvalt koduinnovatsioonidega, mis mitte ainult ei tee meie elu lihtsamaks, vaid võimaldavad meil ka teha kaasaegseid valikuid oma eluruumide kujundamisel. Siin on valgustuse uuendused, mis võimaldavad nautida esteetikat ja energiasäästuvõimalusi: traditsioonilised pirnid asendatakse LED-tuledega, nutikas ja seninägematu dekoratiivvalgustus. Räägime siis mõnedest kõige muljetavaldavamatest kaasaegsetest valgustuse uuendustest, mis viivad teie kodu atmosfääri kindlasti uuele tasemele.

vaata kõiki