Artiklid ja uudised

Üllatavad teadmised puiduliikidest ja nende mõjust inimesele


Paljude sajandite jooksul oli puit ainus mööbli valmistamiseks kasutatav materjal. Ehkki võidukas tehniline areng on meie elu muutnud, jätkavad inimesed mööbli valmistamist naturaalsest puidust.

Puitmööbli üks peamisi eeldusi on puidu välimus ja tekstuur, millest toode on valmistatud. Jättes kõrvale puitmaterjali kvaliteedi, võiks alguses kohe kindlaks määrata puidu mehaanilised omadused - tugevus, vastupidavus.

Puit jaguneb kolmeks osaks:

1. Pehmed liigid: kuusk, seeder, mänd, nulg, kadakas, pärn, haab, pappel, paju, lepp, kastan.
2. Tugevad liigid: lehis, pöök, kask, tamm, jalakas, vaher, pihlakas, pähkel, saar, õunapuu.
3. Väga tugevad liigid: harilik akaatsia, pukspuu, valge pöök, kirss-kontpuu, raudkask, pistaatsiapuu, jugapuu.

Muidugi on tugevast puidust mööbel kulumiskindlam. Kuid see ei tähenda, et mööbli valmistajad kasutaksid ainult tugevaid liike. Igal puuliigil on palju muid omadusi, mis muudavad puidu väärtuslikuks.

Puiduliikidest lähemalt

PÄHKEL
Hallikasvalge kuni punakaspruuni värvusega. Kasutatakse kõige sagedamini spooni, peene ja kalli mööbli viimistlemisel. Must pähkel on pähklipuu tüüpide hulgas ilu ja muude heade omaduste poolest kõige väärtuslikum. Kasutatakse ainult kalli mööbli spoonimiseks ja massiivsete laekaunistuste jaoks.
Vaata pähklipuust tooteid


KASK
Värvus on kollakasvalge kuni pruun. Sobib ideaalselt siseviimistluseks. Eripäradeks on puidu ebakorrapärase ehituse tõttu halb töödeldavus, suur kokkukuivamine ja väike mädanemiskindlus. Kasutatakse vineeri-, mööbli- ja suusatööstuses, hästi poleeritav. Karjala kasepuit on mitmevärviline, väga kõva ning hinnatud mööbli ja iluesemete valmistamisel.
Vaata kasepuust tooteid


TAMM
Tugev ja vastupidav puit. Värvus on kollakasvalge kuni peaaegu must. Kõrge vastupidavus mädanemisele. Puuduseks on laineline kiud, mis muudab töötlemise keeruliseks. Vajab väga teravaid ja häid tööriistu ning õiget tehnikat. Tamme mööblit kaunistatakse peaaegu alati rohkete lõigetega. Tamm on suure energiamahuga, mis suudab pikka aega energiat laadida. Tamm on julgete ja tugevate inimeste puu.
Vaata tammepuust tooteid


PÖÖK
Värvuselt kreemikasvalge või heleroosakas. Aja ja valgusega muutub tumedamaks. Võrdlemisi raske ja kõva puit. Puudub mädanemiskindlus, töötlemata kujul saab välistingimustes kiiresti kahjustada. Puitu on kerge lõhestada, töödelda ja viimistleda. Kasutatakse laialdaselt mööblitööstuses, valmistatakse parketti, ristvineeri ja majapidamisesemeid. Ei sobi põrandaküttega põrandatele.
Vaata pöögipuust tooteid


LEHIS
Puit on väliselt sarnane männile, kuid märksa raskem ja kõvem. Omapäraks väike okste arv ja mädanemiskindlus. Säilib hästi vees. Puuduseks on raske töödeldavus, suur kokkukuivamine, millega võib kaasneda puidu lõhenemise oht. Lehis on suur energiaallikas, mis rahustab, loob hinge tasakaalu, ravib närvisüsteemi häireid.


MÄND
Männipuit on pehme ja hästi töödeldav, kuid seejuures võrdlemisi tugev. Suur vaigusisaldus teeb puidu vastupidavaks mädanemisele. Männipuit on laialt kasutatav. Valmistatakse ehitusmaterjali, ilusa mustriga mööblit, parketti ja vineeri. Arvatakse, et mänd on ainus puu, mis meelitab tähti ja on surematuse puu. Männimetsade vaigust on tekkinud merevaik.
Vaata männipuust tooteid


KUUSK
Kuusepuit on üks pehmemaid, jäädes alla männile, lehisele ja ebatsuugale, kuid vaigusisalduse tõttu on küllalt kaua püsiv ning kergesti töödeldav. Puidu värvus on valge, nõrgalt kollaka või roosaka varjundiga. Kasutatakse mööbli tegemisel ja väga heade kõlaomaduste tõttu ka orelite, klaverite ja viiulite valmistamisel. Kuusel on palju erinevaid parasiite, mis hävitavad puitu.
Vaata kuusepuust tooteid


PÄRN
Pärnapuit on valge või kreemikas, kergelt pruuni või punaka varjundiga. Pole eriti vastupidav mädanikele ja kahjuritele, kuid on kergesti lõhestatav, eriviisidel töödeldav ja immutatav. Pärna koor sobib niine pikkade kiudude tõttu sidumismaterjaliks. Vanasti valmistati pärna koorest viiske. Õitest saab kvaliteetset mett.


KIRSS
Puit on üpris kõva ja keskmiselt painduv. Värvuselt on soe punane. Puidu vananedes süveneb värvimuutus, punane toon muutub märgatavalt pruunikamaks. Kirsipuit on keskmise vastupidavusega, viimistlemata kujul pole kõige parema ilmastikukindlusega. Tubastes tingimustes on kirsipuit piisavalt vastupidav.
Vaata kirsipuust tooteid


VAHER
Puit on kollakas kuni punakasvalge. Vahtrapuit on kõrgelt hinnatud sitkuse, painduvuse ja vastupidavuse tõttu. Kasutatakse parketi, vineeri, mööbli ja muusikariistade tootmiseks. Kevadel annab suhkrurikast mahla.


HAAB
Puit on valge, kerge, pehme, hästi lõhestatav. Väga vastuvõtlik seenhaigustele. Kuna puit kergesti lõhestatav, siis tehakse katuselaaste, aga ka punutisi. Kasutatakse tiku-, tselluloosi- ja paberitööstuses. Peamiselt küttepuu.


SEEDER
Värvuselt helekollane kuni tumepruun. Seedripuit on tugeva vaigulõhnaga, pehme, kõrge vastupidavus niiskusele ja mädanemisele ning hästi töödeldav. Seedripuit ja -õli on tuntud loodusliku koi peletusvahendina. Kasutatakse ka saunamööbli valmistamiseks.


MAHAGON
Puit on sirgkiulise struktuuriga, kõva, tihe ja raske. Puit on värskena roosaka või lõhevärvi, hiljem muutub kuldse läikega punakaspruuniks. Mahagonipuidul pole mitte ainult ilu, vaid mahagonist mööblil on püsiv kuju ja suurus, mis temperatuuri ja niiskuse muutumisel ei tõmbu kokku ega pragune.
Vaata mahagonipuust tooteid


SAAR
Puit võrdlemisi raske ja kõva ning ilusa tekstuuriga. Kevad- ja sügispuit on erineva kõvadusega. Kasutatakse mööbli valmistamiseks, vineeri, parketi ja suuskade tootmiseks. Saarepuit on omapärase lõhnaga (sisaldab mitmesuguseid õlisid). Eriomaduseks on, et saab kergesti koolutada. Kasutatakse kumera ja nikerdatud mööbli valmistamiseks.
Vaata saarepuust tooteid


TIIKPUU
Toorelt rohekaskollane, peale kuivamist muutub mustade triipudega tumepruuniks. Väga dekoratiivse ehitusega puit, millel on rasvane läige. Tiikpuupuit on kergelt kuivatatav, kuid raske liimida. Puidus leiduv räni annab puidule suure kulumiskindluse. Vastupidav mädanikele, putukatele, tule ja hapete suhtes.
Vaata tiikpuust tooteid


EEBENIPUU
Värvuselt must või mustjaspruun. Eebenipuupuit on äärmiselt raske, tihe ja väga kulumiskindel. Kasutatakse muusikariistade, iluasjade, ehete, vineeri valmistamisel.

Sisestatud: 04.05.2020

E-antiik

Tel:
5697 9164; suomi (+358) 46 585 1374
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki