Artiklid ja uudised

9 interjööri stiili läbi ajaloo


Gooti stiil on Lääne-Euroopa kunstistiil. Gootikale eelneb romaani stiil ja järgneb renessanss. Stiili iseloomustab ülevus, ilu, rangus, peensus ja saladuslikkus.

Gooti stiilis mööbel on alati väärtuslik, antiikne ja haruldane!

Põhitunnusteks on pikaks venitatud kõrged vormid, rasked ja vastupidavad materjalid (tammepuit, kivi, marmor), suhteliselt kindel värvivalik (pruuni ja punase toonid, must, kuldne, pronksjas), rikkalikud kaunistused (nikerdused, tikandid, ornamendid, geomeetrilised vormid) ning kogu ruumi visuaalne monumentaalsus. Gooti stiili üks suuremaid omapärasid on massiivne ja kõrge kamin.


Renessanss (14.saj algus–17.saj algus)

Renessanss on pärit Itaaliast. Stiili ilu seisneb detailides.

Põhitunnusteks on lihtsad dekooririkkad geomeetrilised vormid, arhitektuuri elemendid (kolonnid, karniisid), nikerdused, kullatud ehisliistud, maalingud, mosaiik. Populaarsed on viinamarja kobarate ja luuderohu motiivid, pehme polsterdus, samet. Populaarsed värvitoonid on purpur, sinine, pruun, kollane. Mosaiikides kasutatakse elevandiluud, eebenipuud ja vääriskive.

Vahet tuleks teha renessansiajastu mööblil ja renessansistiilis mööblil!

Praegusel ajal on võimalik leida renessansistiilis antiikmööblit. Renessansiajastu mööblist asuvad üksikud esemed muuseumides ja erakollektsioonides.


Barokk (17-18 saj.)

Barokk stiilis mööbliga sisustatud kodu rõhutab hiilgust, suursugusust, prestiiži ja ruumikust. Dekooris on palju kullatisi ja nikerdusi. Iseloomulik on peeglite rohkus, tekstiili rikkalikkus (gobelään).

Barokkmööbel peab olema valmistatud väärispuidust!

Tähtis on kõrge kvaliteet, ilu ja külluslikult kaunistatus. Lisa komponentideks interjööris on peened kujud, skulptuurid ja maalid. Barokk stiil sobib avarate kõrgete lagedega elamute, korterite sisekujundusse.


Rokokoo (18 saj. algus – 18 saj. lõpp)


Stiili iseloomustab luksuslikkus, laitmatus ja ilu. Rokokoo stiil sobib neile, kellel on peen maitse ja meeldib luksuslik elu. Rokokoo stiili kasutatakse sageli pidulikes saalides, suursugustes hotellides ja teatrites.

Stiil jätab kuningliku mulje ja pakub suurt esteetilist naudingut!

Põhitunnusteks on tekstiilirohkus, ehisliistud, õrnad värvitoonid (roosa, valge, helesinine, kuldne), sümmeetrilisus, luksuslikkus, palju detaile, pehmed ja ümarad vormid ning peenus igas pisiasjas.

Magamistoas on ruumi keskpunktiks voodi – soovituslikult baldahhiiniga. Lisaks voodikatted, päevatekid, padjad, rüüsid, pehmed pingid ja tumbad.
Söögitoas on keskpunktiks söögilaud (suurus, massiivsus, nikerdatud jalad, peen laudlina, kullatised) ja sinna juurde kuuluvad sobivad toolid (kõrged painutatud seljatoed, pehmed luksuslikud istmed, peened kitsad jalad).

Dekoori peab olema palju (kardinad, gobeläänid, küünlad, põrandalambid, vaibad, padjad, kujukesed, laekad, peeglid ja maalid). Kõik see peaks olema omavahel sobitatud ühtses ja harmoonilises värvigammas.


Chippendale (18 saj. keskpaik – 18 saj. lõpp)

Nimi tuleneb inglise mööbliditislerilt Thomas Chippendale`lt.

Chippendale stiili saab jagada nelja liiki:

- Inglise mõjutusega (lõvid, maskid, munad, motiivid)
- Prantsuse Louis XV rokokoo mõjutusega (kõverjooned, kaunistused)
- Hiina stiili mõjutusega (pagoodid, bambusmotiivid, „küünis-pall“-jalad, lakk ja viimistlus)
- Gooti stiili mõjutusega.

Puiduks kasutati põhiliselt täispuit mahagoni, mida kattis lakk või vaha!

Põhitunnusteks on nikerdusmustrite kasutamine (sageli lehtede näol), kõverate vormidega mööbliesemete jalad, toolileenides gootika motiivid ja konstruktsioonide püsivus ning vastupidavus.


Louis XVI (1760 – 1790)

Stiili iseloomustab elegantne sirge joon, lihtsus, range geomeetria ja elegantsus ning eksootika (satiin, roosid, tulbid, hüatsindid ja sidrunipuu).

Spoonimiseks kasutati sageli mahagoni, kaunistuseks pronksi või portselani!

Mööbli jalad on sirged ja kitsenevad allapoole, raskema mööbli korral on jalad lühikesed ja koonusekujulised, toolide seljatoele lisandus tihti medaljoni kuju. Tugitoolid võivad olla kaetud kerge värvi või lakiga ning ovaalse seljaosaga. Kummuti nurgad on sageli lõigatud või ümardatud.

Moodi tulid kumerad kaanega ja paljude sahtlitega sekretärid ning ümmargused lauad neljal jalal.


Inglise ampiir (19 saj. lõpp – 20 saj. algus)

Prints George`i valitsemisaegne mööbel, mis on kombineeritud Vana-Kreeka, Rooma, Egiptuse ja Hiina mööblielementidega.

Väärtuslik mööbel on valmistatud mahagonist ning kaunistatud spooni, eebeni- ja roosipuu lõigetega!

Põhitunnused: mööbli käepidemed on rõnga kujulised, mõnikord lõvi peaga. Palju sümboleid, olümpia- ja rooma jumalaid, kotkaid, lõvisid, sfinkse, puunikerdusi (antiiksed kilbid, odad). Mööblile on iseloomulik loomade ja lindude käppade kujutisega jalad, mis olid sageli metallist ning kaunistuseks kasutati messingit.


Victoria stiil (19 saj. algus – 19 saj. lõpp)

Stiil on dekoratiivne, mõõtmetelt suur ja rikkalike ornamentidega. Raske mööbel on valmistatud tammest, pähklist või mahagonist. Toolid, tugitoolid, diivanid ja lauad on reeglina kõverjoonelise kujuga, lopsaka polstriga ja kaunistatud elegantsete lillemotiividega nikerdustega.

Palju mööblit valmistati vineerist tööstuslikul viisil, mis muutis sisustuse suhteliselt odavaks ja elanikkonnale taskukohaseks!

Viktoriaanliku stiili põhielemendid on kõveruste ja sirgjoonelisuse kasutamine interjööris, võlvitud aknad, parkettpõrandad, antiiksed seinakellad, kallid maalid, väärtuslikust puidust valmistatud massiivne mööbel, väikeste detailsuste rõhutamine, raamatutega täidetud riiulid, graniidist kamin ja toataimede olemasolu ruumis.

Victoria interjööris peaks kõik välja nägema kallis ja usaldusväärne ning suurejooneline!


Art Deco (20 saj. algus – 20 saj. keskpaik)

Selle stiili puhul on tegemist luksuslikkusega. Art decos on esindatud elegants, glamuur, funktsionaalsus ja modern.

Kasutatakse väärispuitu ja spooni, poleerpindu, kroomi ja värvivalikus eksisteerib sageli must. Polster on kaetud nahaga. Mööbel on särava lõppviimistlusega.

Stiilist puuduvad pea täielikult lillemustrid, pitsid, sitsid ja satsid!

Põhiomadused on luksus, stiilne disain, selge muster, asümmeetria, kallid materjalid, stiliseeritud loomade kujutised, mosaiik, puit, klaas, kivid, vitraažaknad, peeglid, kristallid ning lakitud läikega viimistlus.


Moderne stiil

Stiil viitab mööbli lihtsusele, selgetele piirjoontele, lihtsale värvivalikule ning materjalide seas on klaasi ja terast.

Sirgjooned sulanduvad märkamatult kõverustega!

Sisestatud: 09.06.2020

E-antiik

Tel:
5697 9164; suomi (+358) 46 585 1374
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki