Artiklid ja uudised

7 nippi mööbli värvimiseks, lihtne viis anda kodule uus ilme


Põhjamaine inimene armastab heledat ja kui asi puudutab värvitud mööblit, siis üldjuhul on eelistatud heledad toonid. Hele mööbel on helge, loob interjööris avarust ja laseb valgusel hästi mõjule pääseda.

Räägime sulle kuidas seda teha!

Ettevalmistus – on värvimistöö õnnestumiseks ning püsimiseks kõige olulisem!
Värvi püsivuse ning värvitava eseme hea väljanägemise saavutamiseks ei ole olemas mööblitükki, mis ei vajaks eelnevalt ettevalmistust.
Ka eelneva viimistuseta värvi alla minev mööbel vajab eeltööd!
Toole ja taburette ei ole alati vaja juppideks lammutada, kuid suuremate mõõtmetega mööbli puhul võiks seda kaaluda. Vähemalt niipaljugi, et eemaldada riiulid, uksed, uksenupud, peeglid jne suuremad detailid.
Värvitud uksehinged ei tööta nii hästi, kui värvimata ja eelnevalt eemaldatud!

Pesu - on värvimisprojekti oluline osa!
Kerge mustuse pesemiseks võib vabalt kasutada kõige lihtsamat nõudepesuainet või õlivaba üldpuhastusvahendit. Majapidamises leiduva puhastusvahendi puhul on oluline, et selles ei oleks abistava puhastusainena sees õlisid.
Suurema mustuse eemaldamiseks sobib hästi ehituspoes müüdav Vivacolor Special Clean, selle aine jaoks on vaja kaitsta käsi ja silmi, sest tegemist on tugeva leelisega, mida on kindlasti vaja ka eelnevalt lahjendada.
Peale puhastusainega töötlemist, tuleb see kindlasti puhta veega maha pesta, seebile värv külge ei hakka!
Pesemata pinna lihvimisel tekib hõõrdumisel soojus, mis aitab mustusel paremini pinna sisse imbuda ning nendesse kohtadesse ei pruugi värv hiljem nakkuda.

Karestus – on vajalik et värv kinnituks pinnale!
Eelnevalt lakitud või värvitud pinda ei pea puiduni või aluspinnani enamuse värvide puhul maha lihvima, piisab kergest karestamisest. Sellise töö jaoks on parim keskmise karedusega liivapaber vahemikus 180-240mm.
Liivapaberi tolm on vaja peale lihvimist samuti niiske lapiga maha pesta!


Teipimine – on vajalik kohtadel kuhu värv ei sobi!
Paljudest kohtadest ei ole võimalik enam värvi maha kraapida, kui see on kuivanud. Teip eemalda võimalikult kiiresti peale värvitööd!
Kallim teip on tihti kvaliteetsem ja väärt investeeringut!



Kruntimine
– on vajalik keerulistel pindadel nagu polüesterlakk, laminaat, melamiin, mistahes plastik või metall!

Selles töös soovitame kasutada põhiliselt Fusion Mineral Paint tooteid ja nakkuvuse parandajaks Ultra Gripi.
Sobib hästi ka ehituspoe kruntvärv!



Värvimine – on hea ettevalmistuse magustoit!
Hea ettevalmistus säästab hiljem suurest pettumusest, kui pikalt vaeva nähtud tööl värv maha kooruma hakkab!
Värvitav pind peab olema kuiv ja puhas, õhutemperatuur +5°C kuni +28 °C, suhteline õhuniiskus alla 80%. Värvimise ajal väldi tuuletõmbust ja kõrget temperatuuri (üle +28 °C)
Lumivalges värvis on vähe pigmenti, selle pärast soovitatakse kasutada pigem kergelt toonitud valget. Kui siiski on soov kasutada heledaimat valget, siis tuleb tumedamat värvi pind värvida enne hallikat tooni meediumvärviga, selleks sobib hästi lõppvärviga sama tootja hallikam toon.
Helehall summutab hästi muud toonid ja lõpptulemusena võib piisada 2-3 kihist lumivalgest 5-6 kihi asemel.
Kõiki värve tuleks enne värvima asumist segada, värviosakesed vajuvad tihti põhja, segades on värv ühtlasema katvusega!

Profiiliga mööblidetaile värvides, värvi kõigepealt sisemised profiili osad ja siis ümberolevad osad. Töödeldes puidu pinda poolläbipaistva tootega, sõltub lõplik toon puidu liigist, kõvadusest ja algsest toonist ning töötlemise kordade arvust, alati maksab teha ka värviproov. Kasutades töötlemiseks poolläbipaistvat toodet, töötle pind alati korraga puidusüü suunas, selliselt saavutad ühtlase tulemuse. Suurel tasapinnal võid värvi kanda pinnale kõigepealt mohäärrulliga ning seejärel tasanda pintsliga!


Millega värvida?

Rulliga värvimisel on värvitud pind ühtlasem, aga õhem — värvikihte tuleb pigem rohkem.
Pintsliga värvides on värvikiht paksem ja värvikihte kulub vähem, siiski võivad tekkida pintslijäljed.

Halva kvaliteediga pintslil tulevad lahti harjased, vilets värvirull jätab triibud pinnale - kasuta kvaliteetset pehmet õhukesekarvalist pintslit või väiksemat värvirulli, et saada ühtlane värvipind!

Tööstusliku efekti saavutamiseks võib kasutada ka suruõhul töötavat värvipritsi, sellisel juhul tuleb arvestada suurema värvikuluga. Viimase puhul tuleb kindlasti uurida, kas tootja soovitab valitud värvi pritsis kasutada.
Värvitud töö puhul võiks enne kokkupanekut vähemalt ööpäeva oodata, enne kui seda uuesti kokku hakata panema. Veepõhised värvid vajavad lõplikuks kuivamiseks ligi 3 nädalat. Sellel ajal tasub värvitud mööblit ettevaatlikult kasutada ja puhastada!

EDUKAT TEGUTSEMIST!

Sisestatud: 29.07.2020

E-antiik

Tel:
5697 9164; suomi (+358) 46 585 1374
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki