Artiklid ja uudised

Millised on populaarsemad tubade lahendused tänavusel Soome elamumessil?

50 aastat on korraldanud Soome populaarset elamumessi. Selle aastane elamumess leiab aset Tuusulas 3.-30. augustil. Sisekujundaja Kadri Orason (Sisustusdisain OÜ) käis juba kuuendat aastat antud messil uute trendidega tutvumas.

KÖÖGID
Selle aasta messi köögid olid modernsed: siledad uksed, süvistatud või minimalistlikud käepidemed ning ühetoonilised.
Võrreldes eelmise aastaga, kui väljapanekul olid vaid mõned üksikud mustad köögid, siis sel aastal oli valdav osa kööke tumedat tooni. Kasutatud oli ka Eestis üha enam populaarsust kogunud nanomaterjal, mis on siidjasmatt ja näpujälje vaba. Kohtas ka musta spooniga kööke.



Kuid leidus ka üksikuid halle, puidutooni, vineerist ja valget kööki.




Suuremates köökides ei puudunud ka nii öelda hommikusöögikapp, kus on sisselükkatavate uste taga peidus näiteks kohvimasin, röster, blender jms. Väga mugav ja stiilipuhas lahendus.


Eestis pole see niivõrd veel populaarsust kogunud, sest sageli on köögid väiksed ja taoline lahendus mahub vähestesse kodudesse.

Paljudes näidiskodudes oli ka köögisaar, kus kasutati Bora, AEG või mõne muu firma õhupuhastiga pliidiplaati, mis annab avarust juurde võrreldes laes oleva õhupuhastiga. Tööpinna all on peidus söefilter, mis rasva endasse kogub.


Köögiruumiga soomlased kokku ei hoia. Pigem säästeti pinda magamistubade arvelt.

MAGAMISTOAD
Magamistoad olid minimalistlikud: voodi ja öökapp ¬– ei midagi üleliigset. Riidekappe ei magamistubades polnud, projekteeritud oli walk-in garderoobe. Üldiselt olid need väiksed aga hästi lahendatud, et oleks piisavalt pinda riiete hoiustamiseks. Mõnedes kodudes leidus ka lükandustega garderoobe.

Voodi taga on väike aga mahukas walk-in garderoob

Voodi taga on väike aga mahukas walk-in garderoob

Liugukse taga olev garderoob

Liugukse taga olev garderoob

Hele ja helge magamistuba

Hele ja helge magamistuba

Jaapanlikus võtmes magamistuba

Jaapanlikus võtmes magamistuba


Ka värvitoonide poolest olid magamistoad enamjaolt rahulikud. Soomlastele kohaselt oli kasutatud palju puitu, millele lisati mõni värviaktsent.

Puidune magamistuba

Puidune magamistuba

Meresinises toas tuleb rahulik uni

Meresinises toas tuleb rahulik uni

ELUTUBA
Soomalaste jaoks on lõõgastumine väga oluline, seega on elutoas piisavalt suur diivan, et mahuks pere või sõpradega aega veetma.
Ka siin ruumis domineerib puit, mis loob valgeks peitsituna või värvituna rahuliku fooni.
Aktsendiks on tihti mõni kunstiteos, millel on kujundamisel suur tähtsus.
Valdav osa eramute elutubadest olid aatriumiga, et anda avarust juurde.

Köök on eluruumi osa. See on väga mugav, sest samal ajal kokates, saad näiteks pereliikmetega vestelda. Samuti on olemas suur söögilaud. Eestlased otsutavad tihti köögisaare kasuks, kuigi köök on väike. Puki otsas istuda võib kiireks hommikusöögiks, kuid pikemaks olenguks pole see siiski nii mugav, kui söögilaua taga istuda.


Leidus ka üksikuid julgeid elutubasid – tume sein mõjub väga stiilsena

Leidus ka üksikuid julgeid elutubasid – tume sein mõjub väga stiilsena

SAUN JA VANNITUBA
Samuti ei saa soomlased hakkama ilma saunata ¬– see on igas kodus. Üldiselt on see esimesel korrusel, et saaks hõlpsasti ka minna terrassil asuvasse basseini või mullivanni. Viimast oli samuti väga paljudes kodudes. Leiliruumi ja pesemisosa on piiritletud läbipaistva klaasiga, et tekitada avarust. Samuti on leiliruumis ka aken, et loomulik valgus pääseks sisse.
Saunalava ei pea olema puidutooni, tume lava mõjub hoopiski efektsemalt.



Majakrundid on küll väiksed aga aiaosa on hästi lahendatud, et tekiks privaatsust. Nii et saad mõnusasti saunast tulles lõõgastuda, ilma et naaber sind märkaks.

Pesuruumide keraamilised plaadid ja mööbel oli valdavalt hele.
Aksentvärviks on tihti must nagu teistes eluruumideski. Samas pole kroomitud sanitaartehnika kuhugi kadunud, kuid seda on siiski vähem. Põnev leid oli pronksi tooni duššid ja segistid, mis mõjusid suursuguselt.





Endiselt on populaarne ka marmor imitatsiooniga keraamilised plaadid, mis koos kuldse sanitaartehnikaga loob väga luksusliku mulje.


LASTETOAD
Lastetoad olid pigem tagasihoidlikud. Värvi oli lisatud väikeste nüanssidena. Väga kirjusid ruume ei kohanud – lastel on palju mänguasju, mis lisavad värvi.



Hele lastetuba, kus on ronimisredel sportlikeks tegevusteks

Hele lastetuba, kus on ronimisredel sportlikeks tegevusteks

Lapsed armastavad ehitada onne, miks mitte see tuppa tuua.
Ühe vallatu ahvipoisi tuba, kus võid tunda end nagu džunglis.

Lapsed armastavad ehitada onne, miks mitte see tuppa tuua. Ühe vallatu ahvipoisi tuba, kus võid tunda end nagu džunglis.

Huvitav oli kahe venna tuba, mis oli voldikseinaga jagatud pooleks. Kui on tuju privaatselt olla, tõmbad seina ette või kui tekib hoopiski soov koos mängida ja luues suuremat pinda, siis lükkad seina eest. Väga nutikas lahendus.




Uudistada on messil palju: nutikas planeering, huvitav kujundus ning praktiline õueala.
Usun, et igaüks leiab sealt, mida oma koduski rakendada.




Sisestatud: 26.08.2020

Sisekujundaja Kadri Orason

Tel:
525 8779
Aadress:
Lõuna-Eesti
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Hetkel, mil maailm on haaratud Covidi viirusest, viibitakse aina rohkem kodukeskkonnas: siin
töötatakse, õpitakse, kokatakse jne. Ruum, kus viibitakse rohkelt võiks igati olla mugav kasutada ning
kena vaadata. Kodukeskkonna seisukohast on vast kõige olulisem õige ruumiplaneering ehk oluline on
ruumi kasutusmugavus, seejärel õigesti valitud v. projekteeritud mööbel ning ära ei tohiks unustada
elektri- ning valgustuslahendust.

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujunduses on ikka nii, et mööblikataloogide stiilis tüüplahendused on head ja turvalised, ent ometi on just väiksed vimkad ja kiiksuga sisustuselemendid need, mis teevad ühest majast või korterist kodu, rääkides selle omanike lugu. Mida aga teha siis, kui sinu kodu interjöör igatseb midagi erilist, ent sul pole õrna aimugi, mis see olla võiks? Ära muretse - meil on taolisteks puhkudeks hulgaliselt häid soovitusi! Toome sinuni mõned põnevad ideed meie sisekujundaja varasalvest.

Vestlus disainer Veiko Liisiga: Ma pean loomingu jaoks aja täiesti unustama

Vestlus disainer Veiko Liisiga: Ma pean loomingu jaoks aja täiesti unustama

Veiko Liis on Eesti disainer, kes tegeleb Tallinnas tootedisaini alase tööga. Ta on loonud mitmeid tooteid, nende seas hästi tuntud kilepiimakannu. Veiko viimaste projektide seas on DIY mööblibränd Jovvut. Lisaks tootedisainerina tegutsemisele illustreerib raamatuid ja storyboard’e. Veiko viimane koostöö Radis furniture’le on LIFT-riiul, mis sai 2019 German Design Award Special Mention’i.



Et saaksid teada rohkemat disaineri tööst ja mõjutustest, rääkis Radis furniture’st Maris Vahter Veiko Liisiga Bolognas, kes, lisaks mitmetele teemadele, kirjeldab oma disainialaste tegevuste kõrval ka visiooni põhjamaisest hygge’st

vaata kõiki