Artiklid ja uudised

Mille järgi valida majale aknaid?


Kui kaugelt näivad hoonete aknad üsna sarnased, siis tegelikult on erinevus akende vahel päris märkimisväärne ja seisneb eelkõige energiatõhususes.
Meie kliimas on avatäite energiatõhusus äärmiselt oluline näitaja ja valiku tegemisel üks peamisi kriteeriume. 
Akende soojapidavus sõltub mitmest asjaolust, eriti materjalidest. Akna soojapidavust iseloomustab U-väärtus. Mida madalam U-väärtus, seda energiatõhusam on aken. Kõige kõrgema soojapidavusega on puit- ja puitalumiiniumaknad, mille U-väärtus jääb üldjuhul vahemikku 1,1–0,7. Plastakende U-väärtus on üldjuhul 1,6–1,3. 

Kuigi vahe ei tundu suur, võib soojuse kadu eri materjalist akendel olla kahekordne või suuremgi.

Klaaspakett
Klaaspakett on akna raami materjaliga võrreldes vähemalt sama oluline kui mitte olulisemgi. Kahe- ja kolmekordse klaaspaketi soojapidavuse vahe on umbkaudu kolmandik. Näiteks Klarvindueri pakutava kahekordse klaaspaketiga puitakna U-väärtus on 1,1 ja kolmekordse klaaspaketiga aknal 0,7.
Lisaks aitavad klaaspaketi energiatõhusust parandada väärisgaasid, mida kasutatakse klaaspaketi vahel isolaatorina, ning erinevad klaaspinna töötlused, mis peegeldavad soojust tagasi tuppa või siis ei lase päikesel tuba kuuma ilmaga liiga palavaks kütta, peegeldades osa soojusest klaaspinnalt tagasi väliskeskkonda.
Kokkuvõttes kuulub energiatõhususes esikoht puitaknale, mis on küll kallim kui plastaken, aga samas märkimisväärselt soojapidavam. Boonuseks onkahtlemata seegi, et soojapidavamad aknad on üldjuhul ka helikindlamad. Puitalumiiniumaken on sama energiatõhus kui tavaline puitaken, aga mõnevõrra kallim.

Välimus
Valiku tegemisel on tähtis ka akende välimus. Eri tüüpi aknad, klaaside jaotus ja muud detailid mõjutavad üsnagi tuntavalt nii maja välisilmet kui mõistagi ka
interjööri. 
Puitaken on klassikaline valik ja sobib üldjuhul iga hoonega, kui väga modernsed suurte klaaspindadega kontori- ja ärihooned kõrvale jätta. 
Miljööväärtuslikes piirkondades pole puitaknal konkurentsi ning sinna pole tihtipeale teisi aknaid paigaldada lubatudki. Igal juhul ei sobi sellisesse kanti plastaknad ega üldjuhul ka ülimalt modernse joonega alumiiniumaknad. Kõne alla võivad tulla ka puitalumiiniumaknad, kuid puitaknad jäävad pikema ajalooga ehitiste puhul siiski selgelt esimeseks eelistuseks. 
Modernsemate hoonete, aga ka nõukogudeaegsete kortermajade puhul on plastaken soodsama valikuna laialt levinud ja tihti on naabrid tulenevalt plastakende madalamast hinnast juba nende akende kasuks otsustanud, mistõttu ei ole maja ühtsema välisilme säilitamise pärast mõtet muid valikuid teha. 

Viimistlus
Ka viimistluses teeb puitaken teistele aknatüüpidele silmad ette: puitaknaid saab värvida, õlitada ja peitsida, värvivalik on peaaegu piiramatu ning puidu hea töödeldavuse tõttu on lisadetailide, rosettide ja liistude valik kordi laiem kui näiteks plastakendel. 
Puitalumiiniumakende puhul on värvivalik sama lai ja aknad saab soovi korral viimistleda väljast ja seest eri toonis, aga välisviimistluses seab ilmastikukindluse tõstmiseks kasutatav alumiiniumprofiil siiski teatud piirangud. 
Puitakende puhul on valikuvabadus viimistlemisel seega suurim, samuti sobivad need igasse keskkonda ja igast materjalist hoonetele. Tuleb kindlasti rõhutada, et akende valik on pikaajalise mõjuga otsus ja siin tasub kindlasti meenutada rahvatarkust „üheksa korda mõõda ja üks kord lõika!“. Seda ka sõna otseses mõttes. 

Laske oma aknad valmistada tunnustatud ja hea ajalooga tootjal. Tehke taustatööd ja uurige eri tootjate kogemusi. Küsige nõu ja vajaduse korral kutsuge spetsialist kohapeale objekti üle vaatama, et vältida teadmatusest tekkida võivaid vigu.

Sisestatud: 30.10.2020

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

vaata kõiki