Artiklid ja uudised

3 põhjust, miks valgusti on Sinu kodu üks tähtsamaid aksessuaare

Õues on pime, tuuline, vihma sajab. Sa istud pärast pikka päeva autosse, jooksed bussile, jalutad või väntad rattal läbi linna. Lõpuks jõuad koju - viimane pingutus on otsida taskust võtmed, et koju pääseda ja riputada mantel varna. Mis juhtub vahetult pärast seda, kui oled ukse avanud ja enne, kui sead end kodus mõnusasti sisse? Tervitagu Sind automaatne või oma käega klõpsatud valgus, kas oled mõelnud, milline luksus on soe ja valge tuba? Kui Sul on kodus elekter ära olnud, siis kindlasti tead, kui nauditav on iseenesestmõistetavana tundunud valgus.

Habitas New York Photography, Read McKendree

Habitas New York Photography, Read McKendree

Jagame Sinuga 3 põhjust, miks peaksid valgusti valikul olema vähemalt sama hoolas, kui teiste sisustuselementide puhul:

1. Õige valgus teeb kodust kodu. Kui tihti Sa võtad koju jõudes aja maha ja vaatad toas ringi? Vaata, tunneta seda soojust ja hubasust, mida valgus endaga kaasa toob. Kodu on rahupaik, see on Sinu kõige olulisem koht. Sa veedad seal väga suure osa oma elust. Seal peavad olema kõik tingimused, et tunda end tõeliselt hästi. Mis oleks kodu ilma valguseta? Meie kirg on luua interjööre, kus silm puhkab ja Sina saad end tunda tõeliselt kodus. Kodu sisustamisel jäävad valgustid sageli viimaseks elemendiks olles sealjuures vaat et kõige olulisemad.

Kui Sa nüüd istud oma pehmel diivanil, tugitoolis, pikutad voodil, teed veel viimaseid tööülesandeid kodukontoris või heegeldad lapsele sooja kampsunit, mõtle, mis oleks, kui Sinu valgusallikas oleks omaette vaatamisväärsus, mitte lihtsalt otstarbekas?

2. Valgus on pimedal ajal emotsionaalne toetaja. Oled ehk omal nahal kogenud, kui palju mõjutab valgus Sinu meeleolu. Kui õues on vihmane, hall ja hämar, oled ka ise väsinum ja tusasem. Kui õues särab päike, särad tõenäoliselt ka Sina. Tõsi, tavaline lambivalgus ei anna sama efekti, mida annab päevavalgus, küll aga mõjutab see Sind emotsionaalselt. Kui Sul on kodus hea, hubane, soe ja Sa ei tunne end mõjutatuna hallist ilmast, siis oledki juba rõõmsam. Just seda me soovimegi! Soovime näha seda, mida arvatakse Eestis olevat haruldane - rõõmus eestlane! Puhka ja paku endale emotsionaalselt rohkem, kui iseenesestmõistetavat. Valgus ei ole lihtsalt lamp, et näeksid oma toimetusi teha. Valgusti on samasugune sisustuselement, nagu mööbel, seinakunst, taimed ja nipsasjakesed.

3. Valgustid torkavad ruumis silma. See väljend kõlab küll veidi teravalt, kuid hämaras ruumis on erinevad valgusallikad tõesti pilgupüüdjad ja Sa tahad, et see torge oleks väärt. Valgusti võiks olla Sinu kodu aksessuaar, justnagu ehe Sinu kaelas on Sinu aksessuaar. Põrandavalgusti mõjub sageli pigem dekoratiivselt lisades ruumile erinevaid valgustasandeid ja rõhutades justkui rambivalguses toa mõnusamaid kohti. Valgusti võib olla ka skulpturaalne ja valguse tugevus selles on pigem efekti andmiseks, kui otstarbekalt kasutamiseks. Samas suunatav ja tugevama valgusega põrandavalgusti võib sobida isegi töölaua kohale. Seinavalgusti annab olenevalt oma disainist ruumile juurde lisaks hubasusele sügavust ja põnevaid varjundeid ning võib täita ka tugevama valguse kandja rolli olles nt voodi peatsis lugemislambi eest.

Meie soovitused Sulle:

• olenemata valgusti disainist vali lambipirn, mis vastab Sinu vajadustele-meeleoluvalgustile sobib hästi maheda valgusega lamp, lugemiseks/töötamiseks mõeldud valgustile vali tugevam valgus, kuldne kesktee on kasutatada reguleeritava
valgusega lambipirni
• vali laevalgusti, mis oleks pigem maheda valgusega kui silmipimestav, kuid samas piisavalt valge igapäevategevusteks nagu nt koristamine
• vajalikku valgust lisa põranda-, seina-, lauavalgustitega - neid on hea ümberlülitada vastavalt meeleolule ja olukorrale
• seina-, põranda- ja lauavalgusti asukohta valides arvesta, et selle ümbrus ruumis on enim esile tõstetud
• külmal ajal eelista sooja valgust - see tekitab soojema tunde, on silmasõbralikum ja sarnaneb rohkem päikesevalgusega
• valguse valikul võiks arvestada inimese loomulikku ööpäevarütmi: hommikusi toimetusi saatev valgus võib olla külmem - see äratab ja ergutab; ruum, kus teed tööd või veedad enamiku oma päevast, võiks olla üsna tugeva, kuid sooja valgusega - see jäljendab päikesevalgust, hoiab Su energiat ja ei ole silmadele väsitav; õhtune aeg võib mööduda hämaramas kollakas valguses - see on rahustav, sobib lõõgastumiseks ja valmistab Sind ette öiseks uneks

Hõõg valgusti
Triin & Andre Visnapuu

Hõõg valgusti Triin & Andre Visnapuu

Kuma valgusti

Kuma valgusti

Kuma valgusti

Kuma valgusti

Lisaks klassikalistele lae-, seina-, põranda- ja lauavalgustitele on olemas ka palju põnevaid variante, kuidas kodu hubasemaks muuta. Kasutada võib valgusribasid trepiastmete all, lae ääres, vitriinkapis,
riiulitel, vannitoas jne. Ideid on palju ja kindlasti leidub midagi just Sinule. Meie oleme aga keskendunud klassikalistele valgustitele põnevas võtmes ja omanäolises disainis - teame, millele valgustit valides tähelepanu pöörata ja oskame Sind aitada.

Meie perefirma UUP Disain sai alguse valgustite disainimisest. Tundsime, et meil on pakkuda ilusaid vorme, lihtsust ja erilisi lahendusi. Kuna Sinu kaunis kodu on meie südameasi, siis disainime ka mööblit, mis täiustaks Su kodu. Iga ese on hoolega läbi mõeldud, parendame prototüüpe ja Sulle pakume vaid parimat - kuid kestnud töö tulemust. Kõik, mida teeme, teeme südame ja hoolega. Kui meie armastus valguse ja kauni kvaliteetse disaini vastu Sind kõnetas, siis oled oodatud uurima meie kodulehte. Kõiki meie tooteid saad näha ja katsuda Tartus Sisustus E Kaubamajas.
Paljude toodete puhul on võimalus vastavalt Sinu soovile mõõte, värve, materjali ja kangast valida.

Kuma sarja valgustid Triin & Andre Visnapuu

Kuma sarja valgustid Triin & Andre Visnapuu

Kuma sarja valgustid
Triin & Andre Visnapuu

Kuma sarja valgustid Triin & Andre Visnapuu

Kuma sarja valgustid
Eva-Mai Sõrmus, Triin & Andre Visnapuu

Kuma sarja valgustid Eva-Mai Sõrmus, Triin & Andre Visnapuu

Ees on ootamas kuude jagu pimedaid õhtuid - pööra erilist tähelepanu oma kodu hubasemaks muutmisele valgustite abil! Võib-olla on just see kirss tordil, mis õigest mekist puudub.

Artikli autor: Maria-Helena Arvi

Sisestatud: 19.11.2020

Disainmööbel ja disainvalgustid UUP Disain

Tel:
506 1932, 5345 6910
Aadress:
Kesk Kaar 37, Tartu, Tartumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.