Artiklid ja uudised

Kuhu sobib fliseliintapeet?

Tapeedi vahetus on hea viis kodu värskendamiseks. Tapeet on populaarne seinakate, mida on kasutatud juba aastasadu. Tapeete leidub erinevates värvitoonides ja mustrites, samuti on olemas erinevad materjale. Suur valik võimaldab leida teil just endale sobiva. Laia valiku tapeete leiate Kaup24 veebipoest.


Fliseliintapeet
Fliseliintapeet ehk fliistapeet on kõige kaasaegsem tapeedi liik. See materjal on sarnane paberile, kuid koostisesse on põimitud erinevad kiud, nagu näiteks puuvill, tselluloos või sünteetilised materjalid. Fliistapeedid varjavad hästi seinte defekte. Fliseliintapeedid lasevad läbi niiskust ja veeauru. Selle tapeedi üheks eeliseks on ka heli- ja soojusisolatsioon.

Fliseliintapeedi paigaldamine on lihtne, kuna seinakate ei veni. Liim tuleb kanda seinale, mitte paanile. Fliistapeete võib liimida puidule, kipsplaadile ja plastikule. Osa fliseliintapeetide liime on kiire kuivamisega, mistõttu tuleb tapeetimisel kiirustada. Liimi seina kandmise eeliseks on see, et kogu pind saab liimiga kaetud ning pole vaja puhast pinda, kus tapeedile liimi kanda.

Samuti on lihtne fliseliinist tapeedi eemaldamine, kuna nad tulevad seinalt maha paanidena. Kahekihilised tapeedid jätavad eemaldamisel seinale alumise kihi, millele saab kleepida uue tapeedi. Kuna protsess on lihtne, on see ka kiire.

Kuhu sobib fliseliintapeet kõige paremini?
Oma omadustelt on fliseliintapeet universaalne, mistõttu sobib ta pea kõikidesse ruumidesse. Siiski tasub tapeedi valikul lähtuda ruumi funktsioonist - näiteks kööki valitav tapeet peaks olema vastupidavam kui magamistoa oma.

Naturaalse koostise tõttu ei põhjusta fliseliintapeet allergiaid. Seega on ta hea valik näiteks lastetuppa, kuna talub ka mõningast märgpuhastust. Samuti ei erita fliseliintapeet õhku ohtlikke aineid ja on vastupidav.

Fliseliintapeet on hea valik ka ühiskasutuses ruumidesse, kuhu tapeet sobib paremini kui värv. Näiteks koridori, kuna mustrite abil saab anda pikkadele seintele iseloomu. Samuti on koridoris fliseliintapeet hea valik seetõttu, et seda on lihtne puhastada.

Vinüülkattega fliseliintapeet sobib suurepäraselt ka niisketesse ruumidesse, kuna on lakitud pinnaga. Samuti talub see märgpesu ja veeauru. Paksu vinüülkihi korral on tapeet hästi vastupidav. Vinüültapeet on hea valik köökidesse ja muudesse niisketesse ruumidesse.

Fliseliintapeeti võib kasutada ka vannitoas. Uueks suunaks sisekujunduses on saanud vannitoa tapeetimine. Varasemalt on olnud moes vannitoa katmine plaatidega, siis tapeedi abil on võimalik muuta vannituba isikupärasmaeks. Fliseliintapeet koosneb tselluloosist, mis on sile ja rebenemiskindel. See ennetab tapeedi paisumist ja kokkutõmbumist veega kontakti korral.

Vinüültapeet
Lisaks fliseliintapeedile on olemas ka sellel põhinevad vinüültapeedid. Tegemist on fliseliin-või paberalusel vinüülkattega ehk polüvinüülkloriidiga. Vinüültapeedid on kõrge vastupidavusega, mistõttu sobivad nad peaaegu igasse ruumi, sealhulgas koridori või kööki, kus on oluline, et tapeet oleks vastupidav.

Vinüültapeetide näol on tegemist keemiatööstuse produktiga, mis tähendab, et värvide ja mustrite valik on lai. Kuna tegemist on täissünteetilise tootega, on vinüültapeetide miinuseks suur ökoloogiline kulu.

Vinüültapeetidel on olemas erinevat liiki- vahtpolüvinüülkloriidtapeet, harilik vinüültapeet ja reljeefne vinüültapeet. Nad erinevad tiheduse ja hõõrdumiskindluse poolest, kuid neil on omadus varjata seintel olevaid defekte.

Vinüültapeedi hooldamine on lihtne ja mugav, kuna kõiki vinüültapeete saab pesta ja puhastada harjaga. Samuti on lihtne vinüültapeedi paigaldus- pealispind ei võta endasse liimi. Juhul, kui tapeedile satub liimi, saate selle lapiga lihtsalt eemaldada

Kuidas tapeeti valida?
Tapeedi valik sõltub eelkõige ruumi eripärast, kuhu soovite tapeedi paigaldada. See määrab, milliste omadustega tapeeti on seal mõistlik kasutada, et tapeet peaks kaua vastu ja püsiks kaunis.

Tasub vaadata tapeedi valgus- ja puhastuskindlust. Paigutades tapeedi seina, millele paistab päike, võib tapeedi välimus tuhmuda või aastatega muutuda, kui materjal ei kannata valgust. Puhastuskindlusest sõltub, kas tapeet sobib niiskesse ruumi, kus võib tulla ette veega pesemist. Nii valgus- kui ka puhastuskindlus on märgitud tapeedirullil tingmärkidega.

Tapeedi valik sõltub ka tapeeditava ruumi sisustusest. Kui kavatsete panna seinale palju pilte või fotosid, võiks olla tapeet mustrita. Kui otsustate mustriga variandi kasuks, ei tohiks muster hakata domineerima. Samuti tasub mõelda ka mööblile- hele mööbel köidab tähelepanu tumeda tapeedi taustal, tume mööbel aga heledal taustal.

Mustrid
Peale materjali on tapeedi oluline omadus selle visuaalne välisilme ehk värv ja mustrid. Erinevaid tapeete võib ühes ruumis omavahel kombineerida, ka muude seinakatetega. Tapeeti võib kasutada ka ühe paanina keset seina.

Tapeedi abil on võimalik mõjutada ruumi välisilmet. Tumeda põranda ja heledate seinte korral tundub ruum visuaalselt avaram. Suured mustrid tumedates toonides muudavad on ruum visuaalset väiksem, heledates toonides väikeste mustrite abil on võimalik muuta ruum suuremaks. Ühe seina tumedaks tehes lühendate ruumi, kuna moodustub optiline kese.

Üks muster, mille abil saab ruumi ilmega mängida, on triibud. Vertikaalsete triipude abil saate teha ruumi kitsamaks ja kõrgemaks, horisontaalsete abil aga laiemaks ja madalamaks. Kui lisate seina alumisele kolmandikule tagasihoidliku triibumustri, muudate ruumi rahulikuks ja avaraks.

Sisestatud: 19.01.2021

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Tänapäeva tehnoloogiamaailm üllatab meid jätkuvalt koduinnovatsioonidega, mis mitte ainult ei tee meie elu lihtsamaks, vaid võimaldavad meil ka teha kaasaegseid valikuid oma eluruumide kujundamisel. Siin on valgustuse uuendused, mis võimaldavad nautida esteetikat ja energiasäästuvõimalusi: traditsioonilised pirnid asendatakse LED-tuledega, nutikas ja seninägematu dekoratiivvalgustus. Räägime siis mõnedest kõige muljetavaldavamatest kaasaegsetest valgustuse uuendustest, mis viivad teie kodu atmosfääri kindlasti uuele tasemele.

vaata kõiki