Artiklid ja uudised

Näpunäiteid täispuitmööbli hoolduseks

Täispuitmööbel on tugev ja kauakestev. Vaatamata sellele mööbel kasutamisel siiski kulub. Tahaksid, et mööbel kestaks ja näeks hea välja? Jagame sinuga näpunäiteid, kuidas puitmööblit hoida ja hooldada.

1. Valgus ja kuumus
Ära paiguta mööblit otsese päikesevalguse kätte ega küttekehade lähedusse. Kuum õhk võib põhjustada mööbli kuivamist ja deformeerumist. Mööblile ei tohi asetada ka kuumasid esemeid. Kasuta tasside, pottide, küünalde jms puitpindadel hoidmiseks alati kuumaaluseid.

2. Puhastamine
Täispuidust mööblit puhasta pehme niiske lapiga. Mitte mingil juhul ei tohi kasutada tugevatoimelisi, näiteks ammoniaaki ja pehmendajaid sisaldavaid, puhastusaineid. Lakkimata puitu ei ole soovitatav puhastada veega. Kui sa seda siiski soovid, siis tee seda kergelt niisutatud pehme lapiga ja pigem harva.
Toimi nii: puhasta pinnad kerge seebilahusega, seejärel puhta vee ja pehme lapiga ning lõpuks kuivata. Kord aastas õlita puitpinnad üle naturaalse õliga.

3. Koormus
Jälgi mööblitootja antud kandevõime soovitusi. Riiuleid ja sahtleid ei tohi raskete esemetega üle koormata. Kapiustele ei tohi kinnitada ega riputada lisakoormusi. Liigne koormus vajutab riiulid ja sahtlipõhjad kummi. Halvimal juhul häirib see sahtlite liikuvust ja riiulid võivad sootuks alla kukkuda.
Mööblit liigutades ühest kohast teise ei tohi seda lohistada vaid peab tõstma. Lohistamise tagajärjel võivad kinnituskohad deformeeruda. Lohistamine võib kriimustada ka põrandat. Raskete esemete liigutamiseks võta keegi appi.


4. Vedeliku jäljed puitpinnal
Puitpindadele ei tohi asetada märga nõud nagu joogiklaas jms. Selle tagajärjel tekivad vedelikust imbunud laigud. Kui tegemist on pindmise kahjustusega, on võimalik seda lihvides eemaldada. Kui aga vedelik on sügavamtesse kihtidesse imendunud, tasuks selle eemaldamiseks pöörduda spetsialisti poole.
Nad kasutavad spetsiaalset kuumutamise tehnikat ja erihooldusvahendeid. Kui otsustad siiski ise proovida, siis tupsuta vedelikust kahjustunud kohta ettevaatlikult denatureeritud alkoholi lapiga. Mitte mingil juhul ei tohi vedeliku kahjustusega kohta niisutada veega.
Muud plekid eemalda koheselt seebiveega või hõõru lakibensiini sisse kastetud lapiga üle. Pärast lakibensiiniga töötlemist lase pinnal kuivada ja lihvi kergelt üle.

5. Viimistlemine
Pärast puhastusainega töötlemist peab laskma pinnal kuivada. Suurema hooldamise või plekieemalduse korral lihvi kuivanud puitpinnad üle. Lihvitud pinnad kata viimistlusvahendiga. Selleks võib olla vahapasta, puiduõli, peits või lakk.

Täispuitmööblit heades tingimustes hoides püsib see põlvkondi. Õigeid puhastusvõtteid kasutades säilitad mööbli värskuse. Kahjustuste eemaldamine spetsiaalsete vahendite ja tehnika abil kaotab pindadelt jäljed. Hoia ja hoolda oma mööblit regulaarselt! Kui jääd hätta, küsi nõu spetsialistidelt!

Sisestatud: 09.04.2022

Unolik OÜ Tallinna ja Tartu esindussalongid

Tel:
5191 1255
Aadress:
Pärnu mnt 238, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki