Artiklid ja uudised

Planeerid aeda? Need on mõned nõuanded, mida meeles pidada

Uue aia planeerimine on keeruline töö, kuna see vajab mitmete asjade läbimõtlemist. Pole vahet, kas sinu aed on suur või väike, mõlema kujundamisel on erinevaid väljakutseid. Jagame sinuga nõuandeid, millest alustada aia kujundamisel. Ammuta inspiratsiooni ja alusta planeerimisega!


Mõtle suurelt ja pane plaan paika
Enne täpsema plaani paika panemist tuleb endale teha selgeks see, mida sa aialt ootad. Kas sa soovid, et sul oleks lihtsalt suur ja roheline muruala? Soovid luua oma enda ürdiaeda? Armastad võõrustada külalisi ja soovid korraldada aiapidusid? Sellest, mida sa soovid oma tulevases aias teha ja näha, sõltub palju. Mõtle see läbi ja seejärel pane oma mõtted kirja, et testida kõikide ideede realistlikkust.

Kui sa soovid võõrustada külalisi ja valmistada neile parimaid grillroogasid, peaksid enda plaanides arvestama grillnurga või terrassiga. Mõtle ka sellele, kui suur see võiks olla: kui palju inimesi soovid võõrustada ja kui suur peaks olema aialaud. Arvesta sellega, et aialaud võiks mahutada kõik sinu külalised ja pereliikmed.

Kui planeerid oma aeda erinevaid viljapuid ja peenraid, siis peaksid mõtlema ka sellele, kuhu paigutada kõik vajalikud ja ajapikku kogunevad tööriistad, aga ka aiamängud või jalgrattad. Üheks võimaluseks on planeerida oma aeda aiakuur, kuhu kõik see mahutada. Aiakuur ei pea olema suur, mõtle, mida sa tulevikus sooviksid seal hoiustada.

Eriti oluline on mõelda läbi suuremad rajatised ja ehitised, mida soovid oma aeda ehitada või soetada, sest need võtavad palju ruumi, moodustavad suure osa sinu aia planeerimise eelarvest ja võivad vajada kohaliku omavalitsusega kooskõlastamist.

Alusta esialgse plaani visandamisega
Nüüd, kui ideed on suures plaanis olemas, on aeg esialgse plaani koostamiseks. Selleks võid kasutada internetist kättesaadavaid programme, aga ka lihtsalt paberit ja pliiatsit, et mõelda läbi, kuhu midagi paigutada.

Peenarde paigutamisel tuleb arvestada sellega, kui palju valgust peenrale paistab ja milliseid tingimusi erinevad taimed vajavad. Samamoodi tasuks läbi mõelda, mida on plaanis kasvatada, sest mõned taimed sobivad väga hästi kokku, teised mitte nii palju. Siinkohal võid alati pidada nõu ka professionaalidega, kes aitavad valida peenarde asukoha kui ka panna paika taimestiku, mida kasvatada.

Kui soovid ehitada terrassi, siis see võiks olla ühenduses sinu maja sissepääsuga. Grillmaja võib ehitada aga ka mujale. Selleks võib olla mõnus nurgake aias, kust on kaunis vaade kas päikesetõusule või hoopiski -loojangule, sest pole ju paremat paika, kust seda nautida.

Olenevalt aiakuuri suurusest, võid selle kas paigutada mõnda aianurka või lausa keskele, et luua eristuv piir iluaia ja ürdiaia vahel. Valikuid on palju, mõtle kuuri jaoks loogiline koht, mis ei riiva silma ja on mugavas kohas, et asju haarata.

Kui sulle tundub, et kogu aia planeerimine on liiga keeruline, siis konsulteeri oma ala professionaalidega ning kaasa neid protsessi. Nii võid olla kindel, et saad rajada oma unistuse aia! Head planeerimist ja ideede elluviimist!

Sisestatud: 01.07.2022

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Tänapäeva tehnoloogiamaailm üllatab meid jätkuvalt koduinnovatsioonidega, mis mitte ainult ei tee meie elu lihtsamaks, vaid võimaldavad meil ka teha kaasaegseid valikuid oma eluruumide kujundamisel. Siin on valgustuse uuendused, mis võimaldavad nautida esteetikat ja energiasäästuvõimalusi: traditsioonilised pirnid asendatakse LED-tuledega, nutikas ja seninägematu dekoratiivvalgustus. Räägime siis mõnedest kõige muljetavaldavamatest kaasaegsetest valgustuse uuendustest, mis viivad teie kodu atmosfääri kindlasti uuele tasemele.

vaata kõiki