Articles and news

Looduskivi unikaalsust tabamas

Looduskivi on olenevalt konkreetse kivi eripärast, paigalduse tehnikast ja viimistlusvahendist unikaalne, kahte identset lahendust maailmas ei leidu ning iga lõpptulemus on kordumatu.

Iidne rustikaalselt paigaldatud looduskivi loob köögis vahva kontrasti kaasaegse mööbliga.

Iidne rustikaalselt paigaldatud looduskivi loob köögis vahva kontrasti kaasaegse mööbliga.

Looduskivi, mille värvivalikud ulatuvad beežist tumepruunini, roheliseni või roosani ja mille viimistlusviisid loovad ainulaadseid tulemusi on isikupära otsijale heaks lahenduseks.

“Tellija peaks aga meeles pidama, et ka tellitava kivi värvitoonid võivad siinjuures erineda näidiskividest, kuna tegemist on loodusliku materjaliga. Looduse loomingu puhul on iga kivi eriline, isemoodi on iga kivi muster ja lihvimata kivide puhul ka reljeef. Kellele meeldivad standardsed lahendused, sellele looduskivi kahtlemata ei sobi”, nendib Mendali OÜ juht Mati Müürisepp.

Palju värvitoone ning mustreid. Müürisepp soovitab kahtlejail pigem mõni teine lahendus valida. “Kaalutlus, et natuke meeldib, ei lähe. Kivi peab meeldima,” sõnab ta.

Kuigi kivipinna viimistlemiseks ja vuukimiseks on väga erinevaid võimalusi, soovitab Müürisepp pigem loomulikku sügavat vuuki: “Vannitoas pole see ehk õigustatud ja teeb elu keeruliseks, ent üldiselt toob sügav vuuk seinas kivi võimalused ja ilu paremini esile. Esindame selles mõtteviisis pigem meidki õpetanud norrakate koolkonda.”

Laiemate, 5-6 cm vuukide puhul tuleks kasutada spetsiaalset vuugisegu. “Selle brändinimeks on Kiviliim. Vabakujulistele looduskividele toodetakse seda toodet neljas värvitoonis-hall, must-valge ja pruun,” sõnab Müürisepp.

Mõnus väliköök on tihti suviste aiasistumiste südameks.

Mõnus väliköök on tihti suviste aiasistumiste südameks.
Looduskivide liikide ja värvitoonide valik on lai. “Kui kivid valitud, siis soovitan need maha laotada ja kui mõne kivi muster ei meeldi, on parem see välja vahetada. Meil on enamus kive ka laoseisus kohe olemas, nii et see on võimalik. Kivi on niivõrd iidne ja isikupärane materjal, et tunne - see on just see mida ma soovin - peab olema domineeriv,” nendib Müürisepp. Lõppmulje kiiidne vist ja värvist oleneb ka kaitsevahendist, mida kasutatakse. “Kindlasti ei tohi kivi katta mittehingava lakikihiga. Kuskilt pääseb niiskus vahele, tekivad valged mullid, tulemus pole ilus” hoiatab Müürisepp. Kaitsevahendi valikul küsi müüjalt nõu. Aastakümneid tagasi oli trend kiviseinu punase värviga üle võõbata, aga need ajad võiksid tänaseks läbi olla.

Pakutakse erinevaid spetsiaalseid kivikaitseid, mõned neist jätavad täiesti naturaalse mulje, on poolmatte ja läikivaid, osad loovad hoopis nn. märja efekti. “Alati tasub tulla ja küsida, näitame vastavalt kivi liigile proovitükke ja soovitame erinevaid võimalusi. Kui küsitakse, kuhu kivi läheb, siis ei uurita seda mitte uudishimust vaid soovitame konkreetsesse kohta õige kivi ja õige vahendi,” lausub Mati Müürisepp.

Looduskivi üheks tugevuseks on muuhulgas libisemiskindlus: näiteks basseini või vannitoa veega kaetud aladel vähendavad naturaalsed looduskivist pinnad kukkumisohtu. Kivi saab paigaldada väga erinevatele pindadele Kui veel kolme aasta eest ei saanud kivi paigaldada mittemineraalsetele pindadele, siis nüüd on olemas spetsiaalne looduskivide liimimissüsteem SPS, mis lubab loodukivi paigaldada kasvõi OSB-plaadile või klaasile.

Kivi paigalduse tehnikaid ja stiile on erinevaid. Giljotiinisobitus jätab väga täpse ja läbikaalutud lõpptulemuse, ent paljud eelistavad hoopis kivinoaga sobitust või ka vabasobitust, mille puhul pannakse kivid maha nii, nagu parasjagu mahub.

“Oleme siin omaette naljatanud, et kivi on “halb äriidee” - kord müüd ja seejärel pole sama klient järgmised 500 aastat uut põrandat ei vaja ja uut tellimust ei tee,” muheleb Müürisepp osutades kivi vastupidavusele ja igavikkusele ja kinnitab, et looduskivi on ikkagi
toode, mis sobib kindla maailmavaatega inimesele ning teda tuleks liigitada kvaliteettoodete hulka.

Looduskivide hinnad on väga erinevas suurusjärgus ulatudes olenevalt materjalist, viimistlusviisist ning saadavusest 9 kuni 600 euroni ruutmeetri kohta.

Tasub teada
Looduskivi sobib trepiks ja teeks
GRANIIT:
sise- ja välistingimustes olevad pinnad, näiteks seinad, põrandad, trepid, monumendid, fassaadid, aiateed, aiad jne Hea vastupidavusega kulumisele ja kodustele hapetele nagu piimhape, sidrun, mahlad jne. Võimalikud erinevad pinnatöötluse viisid.

MARMOR: sise- ja välistingimustes olevad pinnad, näiteks seinad, põrandad, trepid, fassaadid, monumendid. Rahuldava vastupidavusega kulumisele. Vastupidavus kodustele hapetele nagu piimhape, sidrun, mahlad jne on halb, Pinnatöötlusena kasutatakse eeskätt poleerimist.

LUBJAKIVI sobib nii sise- kui välistingimustesse, ent kuna lubjakivi on suhteliselt pehme ja vettimav, siis tuleks eelistada sisetingimusi või siis sadevete poolt kaitstud välistingimusi. Niiskus ja mitmed külmumistsüklid põhjustavad väljas kivi kihistumist ja lagunemist.. Lubjakivi astupidavus kulumisele on rahuldav, ta pole vastupidav kodustele hapetele. Pinnatöötlusena kasutatakse nii looduslikku, lihvitud kui antiikpinda.

KILTKIVI kasutatakse nii sise- kui välistingimustes seintel, põrandatel, treppideks, monumentideks, fassaadidel, aiateedel jne. jne. Vastupidavus kulumisele ja kodustele hapetele on hea. Pinnatöötlusena kasutatakse nii looduslikku kui lihvitud lahendust.

KVARTSIIT i kasutatakse nii sees kui väljas seintel, põrandatel, treppideks, monumentideks, fassaadidel ja aiateedel. Ta on vastupidav kulumisele ja kodustele hapetele. Pinnatöötlusena kasutatakse nii looduslikke, poleeritud kui lihvitud lahendusi.

LIIVAKIVI kasutatakse nii sise- kui välistingimustes, ent üsna pehme ja vett imava kivimina tuleb eelistada sisetingimusi või kaitsta panda väljas sademete eest. Ka paljude külmumistsüklitega niiske ja märg kliima tekitab väljas kivi kihistumise ja lagunemise. Liivakivi vastupidavus kulumisele on rahuldav, ta talub halvasti koduseid happeid. Pinnatöötlusena kasutatakse nii looduslikku, lihvitud kui antiikset pinda.

Kvartsiitkivist sillutis sobib hästi ka välitingimustesse, sest on vastupidav kulumisele ja ilmastiku kapriisidele.

Kvartsiitkivist sillutis sobib hästi ka välitingimustesse, sest on vastupidav kulumisele ja ilmastiku kapriisidele.

Looduskiviga sobib katta ka vundamenti

Vundamendi puhul sobib looduslikku kivi kasutada nii põhimaterjali kui dekoratiivse kattena.
“Kivi taga võib olla mis iganes materjal betoon , fiboplokk või kas või penoplastist soojustus” sõnab Mendali OÜ juht Mati Müürisepp. “Üldiselt ei tohiks looduskivi aga otse Aeroc plaadile kleepida, veidigi valede töövõtete puhul kukub see sealt Aeroci kihti kaasa haarates alla.”

Sama kivi jätab olenevalt paigaldusviisist erineva lõppmulje.

Sama kivi jätab olenevalt paigaldusviisist erineva lõppmulje.
Vundamendi kiviga katmisel vähendab see vundamendi mehaaniliste vigastuste ohtu ja loob efektse lõpplahenduse. “Mõistlik on katta looduskiviga kõik mehaanilist survet või lööki kartvad kõrgused. Ükskõik, kas siis sõidab lapselaps mängides rattaga vastu seina või peenart kaevates läheb labidas vastu, kergkrohv kardab vigastusi, kiviga ei juhtu aga midagi,” räägib Mati Müürisepp.

Looduskivi kinnituseks sobib nii kleepimine (SPS System), klambrisüsteem (Climb 13/23) kui klassikaline looduskivide paigaldussegu Kiviliim, mis hingab sarnaselt looduskivile ja mida müüakse 20 kg kottides.

“Õhematele ja väiksematele looduskividele sobib Kiviliim Mosaic, suurematele aga Kiviliim Strong,” soovitab Müürisepp. Kes aga ikka väga kivide lahtitulemist pelgavad, võivad kasutada ka kombineeritud süsteeme.” Looduskivid paigaldatakse järk-järgult kattes paigaldusseguga Kiviliim nii paigaldatava pinna kui ka looduskivi tagumise külje. Vuugikohtadest fikseeritakse looduskivid esialgu ajutiste täitetükkidega, milleks sobivad igasugused ehitusjäägid penoplasti tükkidest naelteni. Alles teisel päeval täitetükid eemaldatakse ning täidetakse vuugid spetsiaalse looduskivi vuugiseguga. “Töömehel peab siinkohal olema nii kätt kui silma,” nendib Müürsepp.

Submitted: 09.11.2011

Mendali

Phone:
+372 503 4533 ,641 3397
Address:
Vana-Narva mnt 1a, Harjumaa
E-mail:
Message not sent. Fill in all fields.

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all