Articles and news

Kuidas ise terrassi ehitada?

Ajendatuna Puumarketi soovist kajastada klientidele ja asjaarmastajate ehitusalaseid kogemusi, sai kirja pandud lugu terrassi valmimisest. Miks mitte innustada enda kleinte lihtsamaid asju ise tegema. Terrassi puhul on tegemist eramu lõppviimistlusega või suvila osaga, mis aitab luua tervikut hoone ja teda ümbritseva aiaga.

Kui ka ise teha ei soovi, saab aimu ja nõuandeid vajaminevatest töödest ning materjalidest. Järgnevalt jagame teiega mõningaid ideid, mida oleme katsetanud ning loomulikult ka kõrva taha pannud. Tundub esialgu ehk keeruline, kuid terrassi ehitamisega peaks hakkama saama iga vähegi saagi ja haamrit käes hoidnud mees.



Mida vaja läheb?
Tööriistadest on vaja haamrit, saagi, loodi, nurgikuid, mõõdulinti ja sõltuvalt vundamendi tüübist valik müüritööriistu. Samuti kinnitusvahendeid.

Materjalidest vundamendi materjali, alusroovitust, milleks sobivad hästi immutatud prussid 50x100mm või 50x150mm.

Terrassilauad – immutatud, hööveldatud/profileeritud 28x95mm ja 28x120mm, 28x145mm, lisaks sobib terrassi ehituseks kasutada 28x120mm ja 28x145mm lehist. Nõudlikumale kliendile pakume termotöödeldud mändi 26×117 ja 26×140 ja klamberkinnitusega 26×118 termosaart.

Vajadusel materjal piirete ehitamiseks – immutatud hööveldatud 21x95mm, 45x45mm, 45x95mm või 95x95mm.

Kõik vajalikud materjalid leiate kenasti Puumarketi tootevalikust

VUNDAMENT JA ALUSROOVITUS
Meie kliimavöötmes on soovitav igasugune vundament ehitada siiski maapinna külmumispiirist allapoole – s.t vähemalt ühe meetri sügavusele. Vundamendi ehituseks on mugav kasutada Fibo plokke, mis on kerged ja korralikult mõõdus.

Valikuvõimalusi on tegelikult veel üsna mitu, alates armeeritud betooni valust kuni mingist ajast aianurgas seisvate ja oma otstarvet ootavate vanade vundamendiplokkideni. Samuti saab terrassi edukalt rajada ka vaivundamendile.

Soovitan vundamendi ümbruse pinnasest täielikult tühjaks kaevata ning täita see liivaga, et vältida hilisemat taimede paljunemist terrassi all. Olen proovinud kasutada ka ehituskilet, millesse on lõigatud pilud vee pinnasesse imendumiseks, kuid ka nendest piludest kippusid hiljem taimed läbi kasvama.

Alusroovituseks on levinumaks materjaliks sügavimmutatud prussid mõõtudega 50x100mm, 50x150mm, 50x200mm või siis vastavas mõõdus hööveldatud prussid. Mida eelistada on juba maitse asi ja terrassi kõrgusega paika pandud.



Milline peaks olema vundamendiridade samm alusroovituse all, tagamaks terrassi konstruktsiooni jäikuse?

50x100mm prusside kasutamisel kuni 1000mm ja 50x150mm prusside puhul 1200-1500mm jne.

Millise sammuga tuleks vundamendi peale paigutada alusroovitus?

Kasutades 28mm paksusega terrassilauda on soovituslik samm kuni 400mm. Alusroovitus on soovitatav isoleerida vundamendist hüdroisolatsiooni tõkkega, milleks sobib edukalt näiteks ruberoid ning terrassi pikaealisuse tagamiseks tuleks alusroovitus ehitada maapinnast vähemalt 20cm kõrgusele

Samuti soovitame alusroovituse kinnitada vähemalt nurkadest vundamendi külge. Selleks sobivad mitmesugused erinevas mõõdus metallnurgad. Alusroovitus tuleb enne laudise panekut kindlasti ka sirgeks loodida.

TERRASSILAUAD
Puumarket pakub erinevat mõõtu hööveldatud männimaterjali, levinumad ristlõiked on 28x95mm , 28x120mm ja 33x95mm. Immutatud puit on vase sisalduse tõttu roheka värvusega, mis aja jooksul päikese käes pruunikas-hallikaks muutub. Mainin ära, et värvi muutus ei kahanda puidu omadusi.

Tüübilt on enamlevinud terrassilaudis kas sile või rihveldatud. Kui küsida, mida eelistada, on see jällegi maitse küsimus, kuid niiske sile laudis on jala all pisut libedam kui rihveldatud. Teisest küljest kogub rihveldatud laudis oma soontesse pisut rohkem prahti ja paljajalu on mugavam käia jällegi mööda siledat laudist. Nii et jäägu see siiski igaühe enda otsustada.

Skandinaavias ning ka Eestis kasutatakse terrassilaudisena üha sagedamini ka lehist, mis on suure vaigusisaldusega ning seetõttu väga ilmastikukindel ega vaja lisaks surveimmutust. Lehis omandab aja jooksul pisut punaka ja hiljem hallika tooni.

Aasta aastalt kasutatakse järjest enam ka termotöödeldud puitu. Termiliselt töödeldud puit ei kahane, paisu ega mädane, on šokolaadi pruuni tooniga. Värvuse säilitamiseks tuleb seda kindlasti töödelda UV kindla õliga.

Millise vahega lauad kinnitada?

Ehitajad kasutavad siin mõõtühikuna tavalist pliiatsit, mille läbimõõt on 6-7 mm ja sellest täiesti piisab. Laudu ei soovitada külg-külje kõrvale ilma vaheta kinnitada, sest puidule peab välitingimustes jääma paisumis- ja kahanemisruum.

Millega kinnitada?

Kõige levinum ja ilmastikukindlam viis on kinnitada lauad spetsiaalsete terrassikruvidega, mis ei anna järele isegi puidu kuivades. Lehise ja termotöödeldud materjali kinnitamiseks tuleb kindlasti kasutada roostevaba kruvi, et ei tekiks reaktsiooni ja hilisemaid toonimuutuseid kinnituskohtades.

Kindlasti ei tohiks siin kasutada kipsi-, külmtsink- või kollased tsingitud puidukruvisid, sest need on mõeldud kasutamiseks sisetingimustes ega pea välitingimustes tavaliselt üle ühe-kahe hooaja vastu. Samuti kipuvad nad korrosiooni tõttu laudise välimust rikkuma.



VIIMASED SOOVITUSED
Järgates alusroovituse prusse või terrassi laudist, soovitan saetud materjali otsad üle pintseldada immutusvahendiga.
Kui kasutate siledat terrassi laudist, keerake laudise südamikupool ülespoole. Selline laud püüab vabas olekus veidi kumerduda – aastaringid tahavad sirgeneda.
Olles lõpetanud terrassi laudise paigaldamise, tooge sama laudis alla ka külgedelt – katate ära vundamendi otsad ning tervikpilt jääb oluliselt nägusam.
Liikudes terrassiga ümber maja nurga, ärge hakake vundamenti, alusroovitust ja laudist keerama vaid liikuge samas sihis oleva laudisega edasi.
Planeerides terrassile ka välikaminat, ehitage alusroovitus kamina all topelt tugevam kui muidu.
Enne töödega alustamist mõelge läbi ka terrassi valgustus, kasulik on juhtmed vundamendi tegemise käigus juba oma õigetele kohtadele vedada, jääb hilisem tüütu ja tülikas töö ära.
Kokkuvõttes ei pretendeeri eelnev kirjutis kindlasti absoluutsele tõele – seda polegi olemas. Siin on toodud ära lihtsalt mõned kogemused ja näpunäited terrassi ehitamiseks.

Nii lihtne see siis ongi, jõudu tööle ja pidage meeles, et ise tehtud on ikka hästi tehtud ning kogu protsess tegelikult ju nauditav!

Submitted: 08.07.2019

Puumarket AS

Phone:
+372 679 1551
Address:
Väike-Männiku 11, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Message not sent. Fill in all fields.

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all