Articles and news

Kuidas kujundada lastetuba, mida jagab mitu last?

Kõik me armastame oma lapsi ning kui saaksime, pakuksime neile alati vaid parimat. Esmaklassiliste mänguasjade, arvukate raamatute ja vanemate jäägitu tähelepanu kõrval oleks igal silmateral uhke lastetuba, kus ta saaks lustida pikki õnnelikke aastaid. Paraku pole reaalsuses alati võimalik igale lapsele isiklikku tuba eraldada ja seda ainult tema tahtmiste järgi sisustada. Sageli peab võsuke jagama tuba õe või vennaga, kelle vanus ja huvid on tema omadest erinevad. Meie suur soov on aga, et iga laps tunneks end oma kodus õnnelikuna. Seetõttu jagame hea meelega meie sisekujundaja näpunäiteid teemal kuidas sisustada jagatud lastetuba nii, et kõik tunneksid seal end mõnusalt.


Igale lapsele oma privaatne tsoon
Isegi siis, kui õdede-vendade läbisaamine on väga hea, vajavad kõik lapsed mingil hetkel päris oma nurgakest, kus lõõgastuda ja kasvõi unistada. Samamoodi vajab iga väike inimene kindlat kohta isiklike asjade jaoks, et ta ei peaks muretsema oma varanduse turvalisuse pärast.

Privaatseid nurgakesi saab tekitada mitut moodi, ent kõige rohkem võimalusi annab selleks lastetoa mööbel. Näiteks on narivoodi klassikaline lastetoa sisustuselement, mis on hea koguni mitmel põhjusel: esiteks võimaldab see säästa ruumi ja teiseks annab see parema puudumisel igale lapsele mingigi võimaluse eraldumiseks. Kaval nipp on kinnitada narivoodi kummalegi korrusele kardinad, nii et iga laps saab peaaegu et omaette toa. Ka loovad narivoodi kardinad suurepärase mänguruumi, mis on vähemalt sama hea või paremgi veel kui viimasel ajal popiks saanud tipi telk.

Kui soovid lastele erilisemat magamisaset ja tuba seda võimaldab, võid kaaluda sisseehitatud narivoodit. Selle projekteerimiseks on ilmselt vajalik kaasata sisekujundaja, ent äge lõpptulemus on seda väärt.


Kui lapsed soovivad magada eraldi voodites, võib privaatsuse loomiseks kasutada ka näiteks ruumijagajat. Üks parimaid ruumijagajat on lahtine riiul, mis on lisaks kaunile väljanägemisele ka ülimalt praktiline (kellele meist ei kuluks ära lisa hoiustamisruum?).


Aga loomulikult võib ruumi jagamiseks kasutada ka muid põnevaid lahendusi, näiteks toa keskele riputatud kardin, eri tsoonide vaheline sirm, paneel või mõni muu dekoratiivne element.

Multifunktsionaalne lastemööbel ja ühine mänguala
Kui tavaliselt ei soovita ükski sisekujundaja mööblit vastu seina panna (mööbliesemed on halvasti eksponeeritud, tuba tasakaalust väljas jne), siis jagatud lastetoa puhul on see ainumõeldav lahendus. Kui lükkad kogu mööbli vastu seina, tekib toa keskele laste jaoks ülioluline mänguruum. Mis oleks lastetuba ilma arendava mängualata, kus oma lapselik fantaasia valla lasta?


Lisaks õigele mööblipaigutusele aitab vaba põrandapinda suurendada multifunktsionaalne mööbel, näiteks panipaigaga voodid, tumbad, kirjutuslauaks avanevad seinariiulid ja muud mööbliesemed-transformerid.


Laste kaasamine sisustamisprotsessi
On igati inimlik, et miski tundub palju omam, kui oled olnud selle valmimise juures ja saanud ka enda sõna sekka öelda. Sama kehtib ka tubade kujundamise puhul. Seetõttu lase oma lastel võimalikult palju kaasa rääkida ja otsustada, aga seda loomulikult mõistlikes piirides.

Üks oluline asi, mille puhul tasub oma võsukeste fantaasiat kindlasti piirata, on toa värvigamma. Lapsed armastavad erksaid värve ja enamasti ei näe nad selles mingit probleemi, kui kärtsroheline on kombineeritud tulipunasega ja sekka on lisatud ka killuke päikesekollast. Toa sisekujundus on aga kiire paigast minema, kui värve oskamatult ja valimatult kombineerida. Seega kui lased lastel valida, milline tapeet, seinavärv või pilt panna, anna neile ette konkreetne värvigamma, mille piires tegutseda. Lastele tuleb niikuinii kogu aeg piire seada - tee seda siis ka nende toa kujundamise puhul.


Sooneutraalne sisekujundus
Kui lastetoa asukad on eri soost, on sooneutraalne sisekujundus kõige õigem valik. Aga see on ka üleüldiselt väga hea variant, eriti siis, kui soovid näiteks maitseka interjööri abil oma kodu turuväärtust tõsta. Kõik me teame neid printsessi- või autoteemalisi lastetubasid, millega tulevastel koduomanikel pole midagi peale hakata, kuna nende laps on teisest soost. Sooneutraalne lastetuba aga annab nende võsukesele võimaluse end koheselt sisse seada.

Kuidas luua sooneutraalset lastetuba? Siin on taaskord põhiroll värvidel, mis ei tohiks rõhutada ühte või teist sugu. Väldi klassikalise roosa ja sinise ülekasutamist ning sinu tuba ongi põhimõtteliselt sooneutraalne. Samuti võiks jälgida, et toas kasutatud tekstiilid poleks rõhutatult tüdrukulikud (sitsid-satsid) või poisilikud (autopiltidega voodipesu). Ideaalis võiks lastel olla ühesugune voodipesu mõne abstraktse või geomeetrilise mustriga. Kõiksugu padjad, pleedid ja tumbad võiksid olla kas ühevärvilised või voodipesuga sobiva sooneutraalse mustriga. Mustritest rääkides on ka näiteks loomadega motiiv selline, mis meeldib lastele ja sobib ühtemoodi hästi nii poisile kui tüdrukule.


Loomulikult ei saa isegi sooneutraalse lastetoa puhul nõuda, et kõik tüdrukulikud ja poisilikud aktsendid oleksid täielikult eemaldatud. Mänguasjade puhul eksisteerivad armsad nukukesed endiselt robotite ja mänguautode kõrval ning see on igati tore ja tervitatav. Need on aga väikesed aktsendid, mis ei suru end liigselt peale ning võimaldavad samas luua toas unikaalse ja mõnusalt lapseliku meeleolu.

Submitted: 20.08.2019

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all