Articles and news

Puidu immutamine suurendab oluliselt puidu head vastupidavust

Puidu õues kasutamisel on puidu immutamine kõige levinum puidu kaitsmise viis. Mõnikord immutatakse ka hoonete karkassis kasutatavat puitu, kuid Eesti tingimustes vajab immutust tegelikult vaid karkassi alumine, vundamendiga kontaktis olev puitmaterjal.

Niisketes tingimustes hakkab tavaline puit kiiresti hävinema. Immutamata puidu bioloogiline hävinemine algab, kui niiskus tõuseb üle 18%. Eesti ilmastikutingimused, kus üsna sagedasti sajab ning õhk on küllaltki niiske, tõuseb puidu niiskus kergesti üle 20% ning see seab väljas asuvad puithooned eriti tugeva koormuse alla.

Puidu immutamise protsess
Puitu töödeldakse puiduimmutusvedelikuga vaakumsurve-immutusmeetodil. Tegemist on veepõhise puiduimmutusvahendiga, mis sisaldab vaseühendeid ja orgaanilisi biotsiide, kuid ei sisalda kroomi- ega arseeniühendeid.

Puit pannakse septsiaalsesse autoklaavi ja tekitatakse algvaakum. Puidu rakud tühjenevad õhust ja vaakum säilitatakse. Vaakumiga autoklaav valatakse täis puidukonservanti ning see surutakse hüdraulilise rõhuga puidu rakkudesse. Lõppvaakum eemaldab liigse konservandilahuse, mis pumbatakse tagasi säilituspaaki.

Immutamise tulemus
Puitmaterjalide eluiga pikeneb immutamisega 3-5 korda. Puidul on pikaajaline kaitse seenkahjustuste ja kahjurputukate eest nii maapinnast eraldatuna kui ka kokkupuutes maapinnaga. Sõltuvalt kemikaalide kontsentratsioonist, mis puitu viiakse, saadakse erinev konserveerimisklass. Põhiliselt kasutatakse puitu, mille immutatmise klass on H-3 ja H-4.

H-3 immutuse puhul on kontsentratsioon madalam, sobib kasutamiseks maapinnast kõrgemal, pidevatest ilmastikuoludest mõjutatud, niisketes ja märgades kohtades. Immutusklassi H-4 puhul on kemikaalide kontsentratsioon suurem.

Selline puit sobib kasutamiseks otseses kontaktis maapinna, vee ja betooniga.

Allikas: Puumarket






Submitted: 07.05.2020

Puumarket AS

Phone:
+372 679 1551
Address:
Väike-Männiku 11, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Message not sent. Fill in all fields.

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all