Articles and news

Maksimalism sisekujunduses: kuidas seda saavutada?


Soovite tuua oma elamisse sügise saabudes uusi tuuli? Hea variant selleks on värskendada sisekujundust. Sisekujunduses levivad erinevad suunad, mis võivad anda uue kodu kujundamisel inspiratsiooni. Kui üheks populaarseks suunaks on minimalism, siis selle vastandiks on maksimalism.

Maksimalistlik sisekujundus on suur, julge ja välimuselt suursugune. Selles on nii erksad värvid, suured mustrid, aga ka õrnad ja värvilised kaunistused. Kunstina on lisatud abstraktsed maalid, mis annavad seintele veelgi rohkem elu. Selle kujunduse abil on lihtne alles jätta julge ja elav viis väljendada oma maitset disaini osas. Vastavat mööblit võite leida näiteks siit.

Maksimalism on levinud sajandeid. Võrreldes minimalismiga, kus kehtiva põhimõtte kohaselt on vähem rohkem, on maksimalismis põhimõte, et rohkem on parem. Võimalus on lisada palju erinevaid mustreid, kihilisi struktuure ja julgeid värve. Näiteks on koos nii triibud kui ka ruudud ja täpid. Samuti saab kombineerida metalseid värvitoone- koos on hõbe ja kuld. Siiski ei tähenda see, et võib palju erinevaid asju suvaliselt kokku panna. Oluliseks saab valik- tuleb kokku panna just sellised asjad, mis sobivad üksteisega kokku. Vastasel korral võib teie elamisest saada suur segasummasuvila.

Reeglid

Konkreetseid juhendeid maksimalistliku kodu jaoks on tegelikult vähe. Üheks kindlaks omaduseks on asjade paljusus- nimelt on maksimalistlikus elamises kõike palju- nii mööblit, tekstiili kui ka nipsasjakesi. Näiteks ei ole mitte kaks küünlajalga, vaid hoopis kaksteist. Seinale võib panna palju kunsti- vahet pole, kas maale, fotosid või omaloomingut. Rohkelt võib olla ka valgusteid- näiteks ühe lühtri või rippuva laelambi asemel tervelt kolm.

Selleks, et hoida tasakaalu, tuleks keskenduda ühele esemele. Olgu selleks kas suur maal, kuju või lühter- selles osas vahet pole. Selle alusel ehitatakse üles kogu ülejäänud kompositsioon- näiteks täiendatakse lühtrit teiste samasugustega. Sellele lisatakse tasakaaluks pehmemad mustrid ja toonid, kuid kogu ülejäänud kujundus ei pea selle pärast olema tagasihoidlik.

Kokku võib sobitada erinevatest stiilidest esemeid, kuid maksimalismile on omane erksus, suured mustrid ja palju disainielemente. Näiteks võib kuldse raamiga peegel olla üheks silmapaistvaks elemendiks, aga ka erinevad vaasid ja skulptuurid. Samuti võib mängida ajastutega- näiteks 80ndatest pärit toolid koos modernse lauaga.

Mööbli paigutamine

Selleks, et visuaalselt tasakaalu saavutada, on vaja kokku sobitada samas suurusjärgus mööbliesemed. Nagu näiteks võiks kogu elutoamööbel olla sama kõrge. Piika diivani juures olla pikk kohvilaud. Peale selle on niimoodi mugavam- ka ääres istuvad inimesed saavad hõlpsalt vajalikud asjad lauale panna või sealt kätte. Samuti võiks olla mööbel enam-vähem sama kõrge. Kui teil on näiteks madal seljatugi, siis tasub panna selle taha seinale maalid.

Mööblit paigutades on võimalik luua visuaalne sümmeetria. Näiteks kõrgele voodipeatsile võib tasakaaluks panna vastasseina suure kunstiteose. Mängida võib materjalidega, pannes neid erinevalt kokku. Sama kehtib mööblit täiendavate aksessuaaride puhul- vanaaegsele diivanile sobivad lisaks modernsed padjad.

Valikut tehes tuleks lähtuda eelkõige sellest, mis teile endale meeldib. Suurepärane võimalus on panna kokku kõiksugu erinevaid esemeid, mis aja jooksul elamisse on tekkinud. Välise ilme seovad terviklikuks värvid ja mustrid. Siiski peaks iga mööbliese sisustust täiendama. Seetõttu tuleks hoolega mõelda ja vaadata, kuhu ja kuidas midagi paigutada.

Toa funktsioon

Esialgu võib tunduda, et maksimalismi saab rakendada ainult elu- ja magamistubades. Siiski on võimalik seda stiili kasutada ka näiteks köögis ja vannitoas. Köögis tähendab maksimalism seda, et kõik on silmapiiril. Avatud riiulitesse on paigutatud purgid ja nõud, mis on ühtaegu ka sisustuselementideks. Tassid ja muud lauanõud võivad olla klaasustega kapis. Ärge kartke ka potte ja panne eksponeerida- niimoodi on neid mugav kasutada, kui nad on kergesti kättesaadavas kohas. Samuti on võimalik eksperimenteerida seintega- näiteks saab panna köögikappide taustaks suure mustriga tapeedi.

Maksimalismi saab ideaalselt rakendada ka vannitubades. Näiteks saab väiksesse vannituppa teha suurte mustritega seinad ning paigutada tumeda mööbli. Võimalik on mängida valgustusega, mis võib teha ruumi kas suuremaks või ka salapärasemaks. Vannituppa saab samuti jätta palju riiuleid, kuhu panna lahtiselt erinevaid potsikuid ja ka rätikuid.

Värvid

Kuigi maksimalism soosib rohkete värvide kasutamist, tasuks sellega siiski veidi piiri pidada. Näiteks soovitatakse keskenduda kolmele värvile, mis võiksid olla ruumi põhitoonideks. Need võiksid olla seinte, põranda ja põhiliste mööbliesemete värvid. Sellele võiksid olla lisatud teiste värvidega aksessuaarid.

Kui soovite, et kujundus oleks sügavam, tasuks mõelda ka julgetele värvidele. Näiteks teha kõik seinad roheliseks. Seejuures tasuks mängida ka pinnaga- näiteks matt või läikiv pind võivad mõjutada ruumi üsna erinevalt. Soovitatud on ka riskide võtmine- maksimalism sobib neile, kes on julged ja ei karda ennast väljendada. See tähendab, et kodu võibki olla ainulaadne ja peaks olema selline koht, mis eelkõige teile endale väga meeldib. Näiteks kombineerida mugav diivan täiesti teist värvi vaibaga.

Submitted: 22.10.2021

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all