Artikkelit ja uutiset

Vineerist köögimööbel Vineerimaailmast ja mitte ainult

Vineerimaailm oli sel aastal interjöörimessil esmakordselt väljas köögimööbliga, mis on läbinud suure arengu. Selleks, et tutvustada vineerist köögimööbli valikut ka klientidele, kes messi ei külastanud, otsustati rääkida Vineerimaailma eritellimusmööbli müügijuhi Margus Pärnamägiga. Tema on ka messil eksponeeritud mööbli disaini looja ja projekti üks eestvedajatest.

1. Milliseid materjale kasutatakse Vineerimaailmas karkassi, uste ja tööpinna puhul?

Korpuseks kasutame 15mm vineeri (lakitud/peitsitud niiskuskindlat, opal white või valget melamiinkattega vineeri). Kuivõrd vineer on materjalina vähemalt kaks korda kallim kui melamiinkattega puitlaastplaat, siis on valikus olemas alternatiivina ka melamiinkattega PLP ja spoonitud plaadid. Soovi korral saame puitlaastplaadist korpusele panna ka triibulise vineeri meenutava servakandi.

Vineerist sahtlid. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Vineerist sahtlid. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Usteks kasutame värvitud ja spoonitud MDFi, täispuitu ja lamineeritud vineeri. Erinevate värvide, spoonide ja puitude valik on väga lai ja alati on võimalik erinevaid uksetüüpe ja toone kombineerida.

Tööpinna valik on samuti lai. Eriti soojalt soovitame lamineeritud vineeri, sest materjali omadused välistavad tööpinna pundumise, juhul kui vesi peaks plaadi vahele sattuma. Tööpinnaks võib kasutada ka õlitatud liimpuitu või kivi. Viimase puhul on saadaval nii looduskivid kui ka pressgraniidist pinnad.

2. Vineerist karkass vs puitlaastplaadist karkass?

Vineerist kapi korpus on hinnalt kallim kui tavaline puitlaastplaadist karkass – see saab tihtipeale ka otsustavaks. Samas kui hind kõrvale jätta, siis kindlasti soovitaksin korpusena vineeri kasutada. Eelised tulevad kindlasti välja valamukapi puhul või nõudepesumasina kõrval, samuti pliidi kohal, kus on oluliselt suurem oht vee- või niiskuskahjustusele. Vineerist korpus on sisuliselt igavene ja kannatab vajadusel ka korduvat mööbli kolimist. Loomulikult ei pea vineerist korpust mööbli uste taha peitma ja oleks mõistlik uste vahel eksponeerida ka vineeri ristlõiget. Lisaks oma vastupidavusele on vineeri eeliseks ka tema naturaalsus ja isikupära, sest iga detail on ju unikaalne.

Vineerist karkass, millesse on lõigatud käepidemed. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Vineerist karkass, millesse on lõigatud käepidemed. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

 Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

3. Kas täispuidust või vineerist tööpind?

Mõlemad on väga head materjalid. Liimpuit on köögis võib-olla natuke kapriissem ja vajab aegajalt õlitamist ja vajadusel ka lihvimist. Samas tulemus on kindlasti mõnus soe ja kodune. Tellides peaks köögi omanik ise otsustama, kas ta on valmis selleks, et paar korda aastas oleks vaja tööpind üle õlitada. Liimpuit sobiks kindlasti paremini sellise klassikalise joonega kööki. Vineerist tööpind sobib ideaalselt ka modernsema lahendusega köögimööblile. Kindlasti tuleb vineer lamineerida, sest materjali enda pealispind ei peaks väga kaua töötasapinnana vastu. Lamineerituna on vineer vägagi vastupidav ning vineeri triibuline lõikeserv on väga ilus.

Lamineeritud vineerist sahtlipaneelid, millesse on käepide sisse freesitud. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Lamineeritud vineerist sahtlipaneelid, millesse on käepide sisse freesitud. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Lamineeritud vineerist tööpind ja sahtlipaneel. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Lamineeritud vineerist tööpind ja sahtlipaneel. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

4. Miks ei ole kõik ainult vineerist?

Kindlasti saab välja mõelda huvitavamaid lahendusi, kasutades ja kombineerides erinevaid materjale. Vineer on väga hea materjal mööbli korpuste tegemiseks, aga mööbli uste tegemiseks on vineer üsna kapriisne ja kipub kõveraks tõmbuma. Seetõttu kasutamegi uste valmistamiseks pigem kasespooniga MDF-plaati, mille saame ääristada vineeri kandiga. Lähedalt uurides on isegi spetsialistil raske aru saada, et tegemist ei ole päris vineeriga.

Kasespooniga MDF-uksed. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Kasespooniga MDF-uksed. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

5. Sisustusmessil olid enamik lahendustest nii-öelda käepideme vabad. Miks?

Saame teha üht- ja teistpidi. Saadaval on ka suur valik pinnale kinnitatavaid käepidemeid ja olenevalt soovidest ning mööbli disainist, saab otsustada, millist lahendust täpselt kasutada. Messil olnud mööbli puhul oligi eesmärk luua minimalistlikud ja põhjamaiselt rahulikud lahendused, seetõttu tundusid käepidemeteta lahendused ainuõiged. Näiteks vineerkorpuse puhul saab avad teha ka kapi korpusesse, seega ei peagi "käepide" asuma alati uksel.

Tammepuidust freesitud käepide värvitud MDF-uksel. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Tammepuidust freesitud käepide värvitud MDF-uksel. Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

6. Kui pikk on tarneaeg?

Kuna meie tootmine ei ole hetkel väga suur, siis tarneaeg sõltub paljugi sellest, kui palju tellimusi hetkel käsil on. Kuue nädalaga saab tellija kindlasti oma mööbli kätte.

www.vineerimaailm.ee
Facebook

Lisätty: 27.06.2016

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää