Artikkelit ja uutiset

Vineerimaailm tutvustab disainiikooni: Marcel Breueri vineerist lamamistool

Marcel Lajos Breuer oli Ungari päritolu 20. sajandi üks tuntuim modernistlik arhitekt ja mööblidisainer. Tema pärusmaaks oli innovatiivsete puidust ja metallist mööbliesemete valmistamine. 1935. aastal kolis disainer Inglismaale ja asus tööle Isokon arhitektuuribüroo Jack Pitchardi käe alla, kes oli ka tollel ajal Venesta turundusjuht Inglismaal ning tundis suurt huvi Alvar Aalto disaini vastu.

 Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Inglismaal algas disaineri teekond vineeri painutamise katsetamistega. Tema soov oli valmistada lihtne lamamistool, mis järgiks inimese kuju. Katsetuste teel sai tooli aastate vältel mitmeid kordi modifitseeritud, et tagada vajalik tugevus ning tooli kestvus. Sellest hoolimata sai tool õrna ja lihtsa kontuuri ning on elegantselt kerge.

 Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Alkuperä: www.vineerimaailm.ee

Kasevineerist lamamistooli iste painutati ühest tükist. Tooli ilu ja võlu seisnes selles, et ta jättis õhus hõljuva tooli mulje. Huvitav fakt on ka see, et vineerist istme detailid painutati Eestis Luterma vineerivabrikus. Seejärel saadeti need Inglismaale, kus kinnitati kohaliku päritolu lamineeritud puidust raamidele. Lamamistooli loetakse Teise Maailmasõjajärgse mööblidisaini lipulaevaks. See tool on lisaks Alvar Aalto loomingule üks varasemaid näiteid painutatud vineerist.

www.vineerimaailm.ee
Facebook

Lisätty: 09.11.2017

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää