Artikkelit ja uutiset

Siseuksed – kas aknaga või ilma?

Siseuste puhul oleme harjunud pidama tähtsaks eelkõige uste funktsionaalsust. Seda, kui hästi need eraldavad ruume ja kui mugav on neid iga päev kasutada.
Pikapeale muutub uks kodus otsekui osaks taustsüsteemist – seda ei pane üldse tähele. Aga on see ikka õige? Oodata ukselt nii vähe?

Jah, ukse peamine roll on täita hääletult käsku ehk avada pääs teise ruumi või siis olla silmatorkamatu ruumide eraldaja, summutada helisid ja tekitada privaatsust.
Tubade vahele uksi valides ei mõelda sellele, et siseuksed võiks olla lihtlabasest avatäitest enamat. Võiks olla põnev ja stiilne või pakkuda isegi wow-efekti.

Kui olete jõudnud kodu ehitamisel või sisustamisel punkti, kus teil tuleb hakata valima siseuksi, siis mõelge hetkeks: äkki võiks igavate monotoonsete uste asemel võtta midagi lahedat? Võibolla oleks kirsiks tordil hoopiski aknaga siseuksed?


1. Aknaga siseukse plussid
Klaasosaga ukse suurimaks boonuseks on eristuv disain. Argumendile, et aknaga siseuks on isikupärasem kui aknata uks, on raske vastu vaielda. 

Akna olemasolu ei tähenda sugugi, et tegemist on ilmtingimata tavalise nelinurkse või ristkülikukujulise klaasruuduga. Klaasavaus võib ka olla taime või puu stiliseering, ovaal või näiteks illuminaator.

Pluss on mõistagi seegi, et aknaga siseuksest pääseb valgus läbi muutes nii ruumid valgusküllasemaks ja visuaalselt avaramaks. Klaas ei pea seejuures olema päris läbipaistev nagu tavalisel aknal, vaid võib ka olla poolmatt, täismatt või hoopiski vitraaž.
 
2. Aknaga siseukse miinused
Aken muudab ukse õrnemaks. Sellist ust ei tohi prõmmida ega paugutada. Klaasist, isegi täismatist, pääseb alati mingi kogus valgust läbi. Kui see häirib või on soov ruum muuta pilkaselt pimedaks, ei ole otstarbekas aknaga ust kasutada.

Kui klaasosa on suur, ulatudes ukse allosasse välja, nõuab see pidevat puhastamist.
 
3. Aknata siseukse plussid
Seda tüüpi siseukse eeliseks on fakt, et tegemist on pretensioonitu lahendusega. See tähendab, et aknata ust saab kasutada absoluutselt igas interjööris ja iga ruumi ees.
Turvaline valik, millega on raske mööda panna.

Kui on oluline privaatsus ja tahe ust sulgedes täiesti omaette olla, siis aknata uks seda igal juhul võimaldab. Paljude jaoks on läbi klaasi kumavad varjud ja valgus ebamugav või isegi häiriv asjaolu, mis ei lase rahulikult keskenduda ega uinuda.
 
4. Aknata siseukse miinused
Klaasitud osata siseukse miinuseks on igavus ja ühetaolisus.
Läbipaistev uks muudab ruumid heledamaks ja suuremaks, ent aknata uks toimib vastupidiselt.

Näiteks korteris, kus on vähe aknaid ja kitsad olud, teevad aknata siseuksed elukeskkonna veelgi kinnisemaks ja hämaramaks.
Ka pikas suletud ustega koridoris, kuhu loomulikku päevavalgust ei pääse, mõjuvad aknata uksed pisut klaustrofoobiliselt.

Lisätty: 29.07.2019