Artikkelit ja uutiset

Millisest puuliigist terrassi valida ja millised on nende erinevad töötlusviisid?

Terrassiehitusel tuleb eelkõige arvestada, et enamasti on tegu aastaringselt välitingimustes oleva objektiga ning kuna ilmastikutingimused vähendavad puidu eluiga märgatavalt, tuleb rajatiste ehitamisel puitu eriti hoolikalt valida. Kui puitu on kasutuskohale vastavalt õigesti valitud ja töödeldud, on tagatud ka ehitiste pikem eluiga ja parem vastupidavus.







Puidu kestvust ja vastupidavust on püütud pikendada mitmeti. Üheks lihtsaimaks võimaluseks on kasutada süvaimmutatud puitmaterjale. Süvaimmutatud puidu kasutamine välitingimustes ja niiskes keskkonnas on igati õigustatud, kuna selle eluiga peetakse kuni 10 korda pikemaks kui tavalisel immutamata materjalil samades oludes.

Erinevad puuliigid alluvad tööstuslikule surve all autoklaavis tehtavale immutusele erinevalt. Kui näiteks kuuse puhul tungib autoklaavis immutus vaid mõne millimeetri sügavusele puitu, siis autoklaavis immutatud mänd on kuni südamikuni kaitsevahendist läbi imbunud. See on põhjus, miks tasuks kuusepuidu asemel eelistada terrassilauaks pigem süvaimmutatud männipuitu.

Kui aga immutatud puitu ei saa või ei soovita mingil põhjusel kasutada – näiteks nõue kasutada võimalikult looduslikke ja keskkonnasäästlikke materjale, siis tasuks kindlasti panustada Siberi lehisele.

Miks võiksin valida Siberi lehise?
Puumarketi tootevalikusse kuulub kõrgekvaliteediline Siberi lehis, millel võrreldes kuuse ja männiga on oluliselt tugevam ilmastikukindlus tänu tema tihedamale puidustruktuurile (ca 40% tihedam kui kuusk ja mänd) ning kõrgele vaigusisaldusele. Seetõttu ei vaja lehis lisatöötlust ning teda võib paigaldada naturaalsel kujul isegi välitingimustesse. Aastate jooksul omandab naturaalne lehis välitingimustes ühtlase halli tooni, kaotamata seejuures oma vastupidavust.




Tumenemisprotsessi kiirendamiseks saab lehist töödelda raudsuflaadi (FeSO4) lahusega, lisaks aitab raudsulfaat kaitsta puitu seente ja kahjurite mõju eest. See annab paari-kolme kuu möödudes lehisele kauni ja vastupidava hõbedase hallika tooni. Lõplikku tooni mõjutab ka puidu kvaliteet ja ladustamise aeg.

Tuleb arvestada ka sellega, et raudsulfaadiga viimistletud puitpind muutub hallikaks või sinakaks ainult välitingimustes päikese ja niiskuse koosmõjul, kuivõrd päikesevalgus intensiivistab pinna tumenemist. Kohese halli tooni saavutamiseks on võimalik raudsulfaadi lahusesse lisada värvipigmenti.

Lehisele on iseloomulik ka kõrgendatud tulepüsivus ja madal soojusjuhtivus. Lehis, nagu ka mänd, on varieeruva värvitooniga, mis kõigub helekollasest kuni tumepunaseni ja sõltub iga konkreetse laua vaigusisaldusest. Mida suurem vaigusisaldus, seda tumedam toon.

Millega tuleks lehise lauad kinnitada?
Siberi lehise kinnitamiseks sobivad ainult happekindlast A4 roostevabast terasest kruvid, kuna lehis on kõrge tanniini sisaldusega ehk happeline puit.

Keskmisest suuremate sisepingete tõttu Siberi lehise puidus tuleks kasutada ka paksemaid, vähemalt 5mm paksusega kruvisid, et vältida nende purunemist. Terrassilaua puhul tuleks kasutada vähemalt 5x90mm happekindlast, A4 roostevabast terasest kruvisid.

Millist terrassilaua profiili valida?
Kaubanduses on saadaval väga erineva profiiliga terrassilaudu. On siledapinnalist lauda ja erinevate rihvelpindadega laudu. Samuti on terrassilauad kahepoolselt kasutatavad ning sageli on mõlemad laua küljed erineva profiiliga, et jääks valikuvõimalus, millist külge oma terrassi puhul kasutada soovitakse.

Toome siinjuures välja pindade kasutamise erinevused, mille põhjal saab iga terrassi puhul valida sobiva profiili kasutuse.

Rihvlite kasutamist terrassi nähtaval küljel põhjendatakse sageli libisemisefekti vähendamisega. Küll aga tuleb sel juhul olla valmis terrassi sagedasemaks puhastamiseks, kuna rihvlite vahele sadestuv tolm, mustus ja niiskus teevad ka rihvelpinnaga terrassi libedaks ning samuti mõjutab rihvlite vahele püsima jäänud mustus ja niiskus oluliselt terrassi eluiga.

Rihvelpinna kasutamine terrassi alumisel (nähtamatul) küljel lisab terrassile vajalikku õhu liikumist, et vähendada niiskuse mõju terrassilaudadele.

Kuna aga hooldust vajavad igasuguse pinnaga terrassid ning samuti tuleb märja terrassi puhul olla alati libeduse osas ettevaatlik, siis tasub terrassilaua profiili valikul lähtuda ikkagi isiklikust soovist ja meeldivusest.

Allikas: Puidukoda, Puumarket

Lisätty: 16.04.2020

Puumarket AS

Puh.:
+372 679 1551
Osoite:
Väike-Männiku 11, Tallinn, Harjumaa
Sähköposti:
Täytä kaikki kentät.

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää