Artikkelit ja uutiset

Puidu suurim vaenlane on puukoi ehk toonesepp

Paljud vana maja omanikud on hädas puukoi ehk rahvakeeli toonesepaga. Aja jooksul võib puukoi järada seinu ja mööblit ning nõrgestada teie maja, kahjustades talasid ja põrandalaudu.

Anname sulle juhised kuidas puukoide vastu võidelda, et saaksite neist igaveseks lahti!


Kuidas puukoid ära tunda?

Puukoi on väike mardikas, kes järab puitu. Vastsed on kollakad ja kaardus kehaga putukad, kes peidavad end puidu sees, nii et te ei pruugi neid märgata. Täiskasvanud koid on pikemad (kuni 4 cm), tiibadega ja pruunid.


Esimene märk sellest, et vajalik on puukoitõrje, on umbes 1 mm läbimõõduga augud puidus. Kuid need vastupidavad tegelased võivad puidu sees elutseda aastaid, enne kui nende augud muutuvad nähtavaks.


Varased märgid puukoide tööst on väikesed jahulaadsed saepuruhunnikud, puidu nõrgenemine, painduvuse või vetruvuse suurenemine või murenevad servad.

See kõik tähendab, et aeg on alustada puukoitõrjet!


Kuidas tõrjuda?

Puukoi tõrjumine õigeid tooteid kasutades on lihtne!

Katmata puidu korral kandke puukoide tõrjevahend harjaga puidule ja lisage kaks või kolm paksu kihti. Puukoi peidab end tõenäoliselt sügaval puidu sees, nii et kasutage tõrjevahendit heldelt.

Kahjuritõrje alustamisel pöörake eriliselt tähelepanu ristipinnale, nurkadele, liitekohtadele, pragudele ja muudele sopikestele, kus puukoi võib end peita.

Kui puit on peitsitud või värvitud, katsetage vahendit väikesel alal, kuna puukoide tõrjevahend võib muuta olemasoleva varjundi tumedamaks. Laske sellel kohal täielikult kuivada, enne kui vahendit mujale kannate.

Kui kahjuritõrjevahend on esimese katse järel puidu tumedamaks muutnud, peate puidule kantud värvi- või peitsikihi eemaldama, kandma kogu puidule kahjuritõrjevahendi ning seejärel puidu uuesti peitsima või värvima.

Samuti võite kasutada pihustatavat tõrjevahendit, mille võib pihustada otse puukoi uuristatud aukudesse.

Väikeste esemete puhul aitab külmutamine ja kuumutamine: kas kuum saun või 20 miinuskraadiga nädal väljas (vähemaga ei saa külm ligi, sest puit on halb soojusjuht)


Kuidas eemal hoida?

Kui olete puukoitõrje lõpetanud, saate paari lihtsa ettevaatusabinõuga takistada putukate tagasitulekut.

- Hoidke kodu soe ja hästi ventileeritud, kuna putukad eelistavad niisket keskkonda.
- Kasutage puidu põhjalikuks kaitsmiseks ning puukoi eemalhoidmiseks puidu lakki.

Edu tegutsemisel!

Lisätty: 21.05.2020

Eesti Vanavara

Puh.:
5697 9164; suomi (+358) 46 585 1374
Sähköposti:
Täytä kaikki kentät.