Artikkelit ja uutiset

Kuidas linnakorteris tagada paremad magamistingimused?

Linnaelu võib olla meie jaoks hämmastav. Seal on nii palju teha, nii palju vaadata - lõputult avastada ja parimad restoranid, mis on alati pungil inimesi. See pole kuidagi võrreldav maa eluga. Kuid me kõik teame, et linnaeluga kaasneb vahepeal ka ebamugavusi, näiteks lärmakas linnakorteris magamine võib olla tõeliseks väljakutseks kogu perele, eriti nädalavahetuse õhtuti.

Soovitatav on teha müra minimeerimiseks kõike, mis võimalik. Hankige hea komplekt kõrvatroppe ja kui võimalik, sulgege aken. Veenduge, et magamistuba tuba oleks ka võimalikult pime ja jahe, et teil mugavam magada oleks.


Miks on lärmiga raske magada?
Uni on meie heaolu jaoks äärmiselt oluline. Hea uni tähendab head tervist, keskendumisvõimet ja üldiselt paremat õnne. Kuid meie unisust on nii lihtne rikkuda äkilise
politsei alarmi või purjus rõõmsameelsete rõõmuhõiskamise tõttu. Põhjus, miks see meie jaoks tõeline probleem on see, et erinevalt pidevast mürast ei suuda aju lihtsalt äkiliste helitugevustega harjuda.

Mida tagab meie jaoks kvaliteetne uni?
Inimeste jaoks tagab kvaliteetne uni hea enesetunde, meeleolu ja töökuse. Siiski heidetakse uni tihti tiheda elurütmi pärast kõrvale - asendades kvaliteetne unerežiimi ületundidega tööl või meelelahutusega sõprade seltsis. Kahjuks unustame me, et ilma uneta võivad meie organismi ähvardada füüsilised või koguni psühholoogilised probleemid.

Kvaliteetne uni on inimeste jaoks tõeliselt tähtis, kuna sellest sõltub suuresti meie tervis. See mõjutab meie ajutegevust, füüsilist võimekust, südame tööd, immuunsüsteemi normaalset talitlust, hoiab stabiilset kehakaalu ja hoiab eemale depressiooni.

Näiteks, kui me magame ebakvaliteetselt ja vähem kui 7 tundi ööpäevas, suureneb märkimisväärselt südamehaiguste risk. Miks nii? Kuna ainult normaalse unerütmiga suudab meie vereringe end reguleerida. Lisaks aitab uni kehal taastuda ja uueneda.
Immuunsüsteemi normaalne talitlus kuulub samuti protsesside juurde. Piisav magamine aitab organismil võidelda viiruste ja infektsioonidega ning vähendab külmetushaiguste tõenäosust.

Piisav uni tagab ka depressiooni väiksema tõenäosuse, kuna kui me ei end välja ei puhka jääb meil hulganisti motivatsioonist puudu, samuti tunneme end õnnetuna ning ajul on raske õigeid otsuseid vastu võtta. Kui unedefitsiit kestab pikemat aega, toob see kaasa alalise ükskõiksuse ja kehva tuju seisundi, mis võib üle minna depressiooniks.

Jagame teiega nippe, kuidas saaksite tagada oma linnakorterisse paremad magamistingimused.

1. Investeerige pimenduskardinatesse
Kui teid hoiab ärkvel oma korteri vastas asuva 24-tunnise söögikoha vilkuvad eredad tuled, vajate kindla peale endale pimeduskardinaid või ruloosid.
Valige oma magamistuppa sobivad rulood Kaup24 veebilehelt!

Pimendavad kardinad ei blokeeri mitte ainult ülieredaid tulesid, vaid hoiavad ka linnamüra eemal. Kardinad on piisavalt hämarad ja rasked, et aidata heli blokeerida. Samuti, mida tumedam on magamistuba, seda rohkem eritab teie keha melatoniini loomulikult, et parandada teie loomulikku ööpäevarütmi ja üldist unekvaliteeti. Pimendavad kardinad oma magamistuppa leiate siit!

2. Lülitage magamise ajaks elektroonika välja
Teadlased on kindlaks teinud, et õhtul magamistoas eredate tuledega seadmete kasutamine segab teie uinumist. Te võite küll hankida pimendavad kardinad, kuid veenduge ka, et magamise ajaks lülitate te elektroonika nagu teler või tahvelarvutid välja.

Elektroonilised seadmed eritavad sinist valgust, mis stimuleerib aju ja hoiab teid kaugem ärkvel. Hea oleks, kui lõpetaksite elektroonika kasutamine vähemalt tunnike ennem magama jäämist. Selle asemel võite lugeda raamatut või mõtiskleda oma päevast.

Ideaalne oleks, kui teie toas poleks ühtegi elektroonilist seadet. Kuna teie magamistuba peab olema teie jaoks lõõgastav keskkond, mis on mõeldud vaid magamiseks.

3. Hankige kõrvatropid
Nii palju kui armastate päeval linnaelu ja sagimist, on täiesti okei tunnistada, et öösel on see häiriv. Ilmselt olete avastanud, et panete oma lärmakas korteris padja kõrvadele, lootes tänavamüra tõkestada - kuid on ka parem viis, milleks on spetsiaalsed kõrvatropid.

Kõrvatropid on tavaliselt valmistatud vahtkummist või silikoonist. Vahtkummist kõrvatropid on silindrikujulised, ning neid on mugav kõrva panna, samuti hoiavad nad väga hästi välist heli tagasi. Silikoonist kõrvatropid on pehmed ja sobivad teie kõrva külge nagu eritellimusel tellitud kõrvatropid. Samuti on need väga head, et väliseid helisid blokeerida, samuti ka teie abikaasa norskamist.

4. Määrake õige toatemperatuur
Hea une saamiseks peab olema pime ja vaikne. Kuid veel üks lihtne modifikatsioon, mida saate magamistoas teha, et aidata teil hea uni saada. Selleks on õige temperatuuri seadistamine.

Magamiseks sobib kõige paremini temperatuur vahemikus 16 kuni 20 kraadi. Kui tuba on liiga soe, siis meie kehatemperatuur ei lange. Soovitatav on magamistuba ka ennem magama minemist tuulutada, seega avage aknad ja laske õhul liikuda.

5. Proovige und soodustavat teed
Me kõik teame, et enne magama jäämist ei tohiks kaks tundi midagi süüa ning kindlasti tuleb vältida kohvi ja alkoholi. Kui soovite paremat und võiksite proovida kummeli või mooruspuu teed, mis mõjuvad teie kehale rahustavalt ning aitavad teil kiiremini magama jääda.

Populaarseks on saanud ka spetsiaalsed naturaalsed õlid, mida võite oma padjale piserdada, et oma unekvaliteeti parandada. Populaarsemateks õlideks on näiteks lavendli ja sidruniõli.

6. Mugav voodi, õige tekk ja padi
Väga oluline on teie une kvaliteedi parandamisel ka mugav voodi. Soovitatav on diivanvoodi asemel valida enda koju tavaline voodi koos õige madratsiga, mis on teie jaoks täpselt piisavalt pehme või kõva, et saaksite parema une. Samuti valige enda eelistustele kas pehme või kõvem padi.

Voodi juurde on vaja valida tekk, millega pole magada liiga kuum ega külm. Kuna inimeste vajadused on erinevad - kes armastab magada jahedas, kes soojas. Et igaüks saaks oma eelistustele vajaliku teki on tänapäeval poodides tohutult suur valik, enamasti on tekkidele ka märgitud peale kas need on mõeldud jahedamaks või soojemaks uneks.

Lisätty: 22.07.2021

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit