Artikkelit ja uutiset

Puidust välisuksed ning mida nende kohta teada?

Välisuks on see, mis muudab meie kodu meie kindluseks. Hoolega valitud lahendus mõjub meeldivalt silmale, tagab turvalisuse ja kaitseb ilmastikuolude eest. Meie kliima neli aastaaega tähendavad, et kodu välisuksed peavad toime tuleme erinevate väljakutsetega: päike, tuul, vihm, lumi, tolm, madalad temperatuurid ja kõrged temperatuurid. Üks uks, nagu näha, peab seega vastama paljudele nõuetele ja tingimustele.


Kas valida täispuidust välisuksed või soojapidavad välisuksed?
Õnneks ei pea valima ei ühte ega teist vaid saab leida lahenduse, mis täidab mõlemad nõuded. Välisuksed peavad olema nii kõrge soojapidavusega kui ka tuulekindel. Tuulekindlust aitavad tagada korralikud tihendid, mis on eriti tähtsad on need lävepaku ning ukse vahel, kust tuleb tavaliselt see peamine tuuletõmbus. Heade tihenditega on välisuksed soojapidavamad, ent siinkohal saab palju teha ära juba ukse valikul.

Materjale võrreldes on paistab eriti heade näitajatega silma puit. Kui valida puidust välisuks, mille ehitamisel on kasutatud polüetüleeni, on uks kohe kõrgema ilmastikukindlusega. Täispuidust ukse kõrval on ka teine variant. Näiteks saab puidust valmistada lihtsalt karkassi, mis täidetakse ning seejärel kaetakse esmalt õhukese alumiiniumlehega ja seejärel puitkiudplaadiga.

Kas eramaja välisuksed võivad olla aknaga?
Valiku tegemisel jäetakse tihtipeale kõrvale akendega mudeleid, peljates soojapidavuse vähenemist. Tegelikult pole tänapäevaste lahendustega vaja selle pärast muretseda. Piisab, kui valida kvaliteetne aknaga puidust välisuks ning soojapidavus on tagatud. Nii laiend kui ülaaken võivad olla hoopis suureks abiks. Laiendi lubab ust tunduvalt laiemalt avada ehk suuremõõtmelise mööbli liigutamine on koheselt palju lihtsam. Kvaliteetne klaaspakett kas siis laiendil või ukse enda sees, toob esikusse oluliselt juurde nii valgust kui avarust.

Täispuidust välisuksed ning nende valimine
Naturaalsest puidust välisuksed on valmistatud materjalist, mis mängib. Seetõttu tasub jälgida ukse hingede järelreguleerimisvõimaluse olemasolu. Puidust välisuks võib olla valmistatud nii okaspuidust kui väärispuidust. Ka HDF plaadist võib jääda mulje, et see on täispuidust, aga pole päris nii ning asjatundjale jääb see kohe selgelt silma.

Kõige levinumad puuliigid on näiteks vaher, kuusk ja tamm. Soovitud välimuse saavutamisel on abiks ukse värvimine, lakkimine või vahatamine. Olenemata valitud puiduliigist ja viimistlusest, on tähtsal kohal ukse edasine hooldus. Korraliku hooldusega saab puitukse eluiga märkimisväärselt pikendada ning ka selle välimust kaunina hoida. Seejuures tasub pilk heita ukse välispinnale, lukusüsteemile aga ka hingedele.

Puidust väliuksed majale ning korterile
Mõelda tasub ka sellele, mis rolle uks peab täitma. Tiheda liiklusega teede ääres on vajalik parem helisummutus. Teatud keskkondades aga ka niiskuskindlad uksed. Kui koridoris aknad puuduvad, on vajalik lisavalgus ehk aknaga uks.

Puidust välisuksed majale peavad olema ilmastikule võrdlemisi vastupidavad, sest need avanevad otse õue. Puidust välisuksed korterile on aga laiema valikuga, sest kortermajas avaneb uks koridori ehk ilmastikukindluse pärast ei pea nii palju muretsema.

Valmis väliuksed ka mujale kui vaid peasissepääsu juurde
Välisuks ei ole aga vaid maja või korteri väliuks. Selle kategooria all on olemas ka näiteks terassiuks, rõduuks ning kõrvalhoonete, näiteks aiamaja, uksed. Mõned välisuksed on mõeldud kasutamiseks ehitistel, mida ei köeta aastaringselt. Need uksed ei sobi seega kasutamiseks igal pool ning tuleb jälgida seda, et eri poolte temperatuurivahe ei oleks liiga suur. Reeglina ei tohiks see olla suurem kui 10 kraadi ehk peaaegu nagu siseuks.

Lisätty: 26.11.2021