Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Stiilimuutus kodus

Mida teha, kui hing ihkab muutust, kuid suur remont hirmutab ning kogu mööblit ka välja vahetada ei tahaks? Võib piirduda uute padjakatete ja seinavärviga, aga võib asendada ka üksnes valgustid ja toauksed. Midagi saab teha alati.
Kodusisustus on otseses seoses elanike iseloomu, ilumeele, pereseisu, hetkevajaduste ja elukogemusega. Elul on aga kalduvus luua ootamatuid olukordi, õppetunde ja muudatusi, mis võivad mõjutada ka inimese seisukohti ning seeläbi tema hinnanguid ümbritsevale ruumile.
Alati pole asi muidugi nii sügavmõtteline, vahel tuleb lihtsalt tahtmine anda kodule uus nägu. Mis aga teha, kui soovitud uuem nägu eelmisest kardinaalselt erineb, aga olemasolevat mööblit ja ruumipaigutust tahaks sellegipoolest säilitada?
Toon kaks väljamõeldud näidet enamlevinud või silmahakanud stiilide baasil.

Juhtum 1. Minimalistlikust saab värviline ja retrolik

Oletagem, et teil on väga minimalistlik ja tehniliste lahendustega kodu. Ühevärvilised heledad seinad, kiiskav metall, lakooniline mööbel. Põrand on kaetud kõrgläikeliste plaatidega või on lihvitud betoonist, köök on äärmiselt sirgjooneline ja kõrgläikeline, ehk isegi roostevabast metallist. Vertikaalsed puitpinnad on sirgjoonelised ja arhitektuursed. Aknakatted on äärmiselt tagasihoidlikud, kui neid üldse on.
Nüüd aga soovite selle kodu muuta pisut pehmemaks, värvilisemaks ja isegi veidi retrolikuks. Hästi tehtud minimalismi puhul on piiravaks teguriks asjaolu, et kõik jooned, materjalide lõikumised ja esemete paigutus on välja mängitud nii, et ruumi tõeline olemus väljendubki kõigi nende nähtaval ehk “alasti” olekus. Seepärast tasuks liikuda tasa ja targu ehk mängida kõigepealt esemetega, mida on lihtne vahetada ja eemaldada.


- Kõigepealt tasuks valida üks-kaks meelepärast põhivärvi, mida soovite lisada ning nende ja nende pooltoonidega ka piirduda.
- Esialgu võiks katseks vahetada pehme mööbli katted värvikamate vastu, lisada elamisse värviküllasemaid vaipu, patju ja lopsakamaid aknakatteid.
- Kes tahab kohe ka seinte kallale minna, võiks kõigepealt teha mõned värviproovitükid (nt suurele papile) ja neid siis kodus pisut eri valguses n-ö imetleda.
- Ka tapeete võiks katsetada enne seinakleepimist. Eriti kui tegemist on väga värvika või suuremustrilise seinakattega – ehk leidub kaupluses mõni jääk või saab kataloogi koju laenutada. Võib isegi pildistada tuba mitme nurga alt ja väljatrüki peal lihtsalt seinatoone proovida.
- Võib ka mõnede avariiulite tagaseinad kontrasttoonides värvida ning kasutada sama tooni muude ruumide elavdamiseks.
- Betoonlae või tavalise igavalt valge lae muudavad soojemaks ja õdusamaks spoonitud puitpaneelid, kuhu on mõnus paigaldada ka süvisvalgusteid.
- Puitpõranda paigaldamisega on sama lugu – ruum on kohe pehmem ja kodusem.
- Külma värvi mõju pehmendab ka looduslike kivipindade kasutamine seintel.
- Kõige julgemad meist aga löövad loomulikult oma hall-valge minimalismi rõõmsalt roosa-kollase-türkiissinise kirjuks, lisavad hüpersuure mustriga retrotapeedi, vahetavad terasest-klaasist valgustid värviliste kilisevate lühtrite vastu ning sätivad klaasist köögilaua taha lopsakate vormidega ülikaunite mustritega retrotoolid.
- Rääkimata pehme mööbli katete vahetamist sama rõõmsate värvide vastu. Kardinad voogavad maani ja patju-pleede-vaipu on kõik kohad täis.
- Alati võib minimalismi pehmendamiseks lisada kaunitesse kontrastsetesse pottidesse paigutatud toataimi ja kui mahub, ka suuremaid vorme.
- Ning lisada mõni väga efektne ja ülimalt klassikaline toolike või kummut – vastukaaluks sirgetele joontele.

Kardinad voogavad maani ja patju-pleede-vaipu on kõik kohad täis.

Juhtum 2. Klassikaline asendub moodsamaga

Täisklassikaline kodu. Rasked aknakatted, klassikaline mööbel. Kuldraamides pildid. Aegumatud vaibad, lühtrid ja alabastervalgustid. Ornamentidega, tohutu pehmed ja rasked diivanid. Klassikalise mustriga tapeedid. Oletagem, et tegemist on uusantiigiga, sest tõsine antiigihuviline loob sellise interjööri siiski ka kogumiskirest ning on oma ülikallites valikutes kindel.
Niisiis, omaniku soov on muuta kõik see kergemaks, moodsamaks ja eklektilisemaks. On selge, et sellise mööbli puhul ei tasu isegi minimalismile mõelda. Küll aga on võimalik muuta interjööri värviskaala minimalistlikuks.
- Alustuseks asume tapeetide kallale, eemaldame neist enamiku ja seinad saavad heleda tooni. Ühte põhiseina sobitame hõbe-musta tapeedi, ülilaia triibuga või üleelusuuruses stiliseeritud ornamendiga.
- Pehme mööbli katted vahetame samasuguste high-tech läike ja koega, kuid siiski kerge ornamentikaga kangaste vastu.
- Toolide jalad, käetoed, lauad jms tuleks samuti ilmselt uue värvi alla panna – eriti šikk oleks hõbe.
- Pildiraamid värvime mustaks või hõbejaks ning nende sisuks saab moodne kunst.
- Hea oleks lisada mõned ultramoodsad mööblitükid või mõned toolid-lauad siiski välja vahetada. Julgemad võivad ju eemaldada klassikaliste söögitoolide seljatugede põhjad, jättes alles vaid raamid.
- Väga šikk on lasta katta kõva (aga miks mitte ka pehme) mööbel nahaga (eriti intrigeeriv on krokodill). Sel juhul peaks vaatama, kui ornamenteeritud on klassikaline puitmööbel, kas ka selle kuju tuleks pisut kohendada.
- Klassikalise puidust voodipeatsi võib lahti monteerida ning asendada samasuguse, kuid nahaga polsterdatud peatsiga.
- Aknakatetele anname õhulise vormingu ning kasutame laserlõigatud või muul moel efektitsevaid kangaid. Väga ahvatlevad on sulgedega kangad.
- Raskema moega valgustid tuleks ilmselt välja vahetada või uurida nende ajakohastamise võimalusi. Siiski on tänapäeval saada ka ultramoodsaid lühtreid, mille hindki ei pruugi ära ehmatada. Klassikalise tasub siis kusagile ootele panna – äkki tulevad vanad sisustustuuled tagasi. Valgustusskeemi tasuks ehk pisut moodsamaks muuta – kasutada rohkem karniisivalgust, suunatud valgust, põrandasse süvistatud valgusteid vms.
- Moodsust lisavad klassikalisse interjööri ka maast laeni peegelpinnad.
- Lisaks võib ka massiivsed puituksed asendada klaasustega.


Kokkuvõtteks
Vahetage välja vaid need esemed, mida raatsite või olete tahtnud juba ammu välja vahetada.
Muus osas manipuleerige julgemalt elementidega, mida saab hõlpsalt vahetada, tagasi muuta – padjakatted, mööblikatted, kardinad, miks mitte ka valgustid.
Igasuguse stiilimuutuse juures on abiks toalilled, mitmes stiilis vaasid, pildiraamid, küünlajalad.
Pisut pikemalt kaaluge värvitoonide muutmist – selgusele jõudmiseks kasutage seinavärvi, tapeetimist, krohvimist. Ka põranda võib üle värvida, kui ei taheta uut põrandat paigaldada.
Kummagi väljamõeldud juhtumi ega ühegi muu sisustusmuutuse puhul ei tasu aga unustada, et uus stiil peab olema ühtne läbi kõikide ruumide, et ei tekiks muljet, nagu kõik toad oleks pärit eri kodudest.
Olemasoleva stiili kasvõi osaline muutmine on alati keerukam kui nullist uue loomine, kuid julge hundi rind on rasvane. Seda enam, kui olemasolev koobas enam hästi mokkamööda ei ole.


Kodukiri.ee
Made Mühlbach, sisekujundaja
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 13.10.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki