Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Kuidas mõjutavad meid ruumi värvitoonid, I osa

XX sajandil on viidud läbi hulgaliselt uuringuid värvide mõju täpsemaks määratlemiseks.

Värvitaju mõjutavad kvaliteedid - kogemused, hoiakud ja hinnangud - on määramatud s.t. need ei ole mõõdetavad. Lisaks psühholoogilistele faktoritele mõjutavad meie värvielamust ka sümbolid. Nii sõltub meie hinnang värvidele nii sellest, kes me oleme, kui ka sellest, milline on värvide tähendus meie kultuuris.
Värvi kasutamisel on oluline arvestada värvi mõju konkreetsele vaatajale. Iga värv tekitab inimeses teatud emotsioone ja assotsiatsioone.

Üks ja sama värv võib erinevatel inimestel esile kutsuda erinevaid tundeid, kuna iga inimene eelistab ühel või teisel põhjusel mõnd värvi teisele ning see mõjutab värvide tajumisel saadud emotsiooni.

Värvide mõju määratlemine põhineb valdavalt elamuskirjelduste analüüsile. Mõõdetavaks suuruseks on kvalitatiivselt erinevate kiirguste mõju inimese füsioloogilisele seisundile - vererõhule, pulsisagedusele, hormoonide hulgale ja liigutuste kiirusele.

PUNANE
See on elu värv, mis on seotud kasvu, õnne, rõõmu, kirega (nii armastus kui raev!). Energia värv, mis paneb liikuma. Usutakse, et punane tõstab vererõhku, lisab adrenaliini, mõjub erutavalt. Punased riided lasevad paista meid julgena, otsustavana, energilisena ja seksikana.
Punane ruum tekitab rahutust, närvilisust, ka unehäireid. Punases magamistoas võib olla raske uinuda. Seetõttu soovitatakse kasutada punast värvi hobiga seotud ruumides, gasiinodes, baarides. Kuna punane värv toimib juba väikestes annustes, siis sobib seda kasutada aktsendina.
Kui olete liiga emotsionaalne, hüperaktiivne, siis pole see värv, mida oma ümbruses vajate.


KOLLANE
Avardab mõttemaailma, soojendab, tugevdab mälu ja otsustusvõimet. Kollane on inimesi siduv värv, mis stimuleerib vaimset energiat ja esindab tarkust. Väikesele ruumile lisab kollane suurust ja köögis tekitab söögiisu. Hoiab aju virgena ja seetõttu ei soovitaks seda suures pinnas magamistoas kasutada. Ruumid, mille aknad avanevad põhjakaarde või kus on vähe valgust , saab seintele helekollase värvi valikuga enda jaoks päikselisemaks muuta.
Kollane+ valge + rohelised taimed - see on värske ja elujaatav ruum!



ROOSA
On palju rahulikum punasest. See on raviv värv – esindab rõõmu, armastust, soojendab , rahustab ja tõstab energiataset. Roosa on tihti väikeste tüdrukute lemmikvärv ja seetõttu leiab sageli kasutust just väike laste tubades (tapeedid, kangad jms. sisustus ning paljud mänguasjad).


ORANŽ
Rõõmus ja jõuline värv. Soojendab, ergutab, hoiab eemal masendust, lisab enesekindlust ja rõõmu; soodustab loovust ja koosolemist. Sobib kasutada puhkeruumides, eluruumides jm.


ROHELINE
Mõjub rahustavalt, harmooniliselt, tasakaalustavalt, likvideerib stressi. Samas võib tekitada nõnda ka paigalseisu – nn. haiglaroheline võib resoneeruda hoopiski langusega. Tööruume rohelistes toonides kujundades, peaks olema ettevaatlik, et ruumi mitte liialt uinutavaks muuta. Rohelised taimed toovad tuppa elavat, positiivset energiat, samas rohelised seinad mõjutavad meid sõltuvalt valitud toonist vägagi erinevalt. Ruumid, kus akendest avanevad otse rohelusse vaated, ei vaja rohelise värvi kordamist seintel. Samas ruumi, kus aknast näeme vaid halli majaseina, võiksime rohelise värvi lisamisega enda jaoks tunduvalt meeldivamaks muuta.


Koostanud: sisearhitekt Liina Ainomäe
Fotod:
alkemie.blogspot.com
www.flickr.com
www.apartmenttherapy.com
houseofdeva.wordpress.com

Sisestatud: 01.08.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki